СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади
 

Що хвилювало людей протягом минулого тижня, «УК» дізнавався в Урядовому контактному центрі. Спірних питань щодо земельних відносин у співвітчизників накопичилося чимало, як, власне, і протягом 2011 року. Тоді на урядовій телефонній «гарячій лінії» зафіксували 6 566 звернень.

Як і торік, звернення з названої тематики надійшли з усіх регіонів країни.

У  січні-лютому 2012 року порівняно з відповідним періодом минулого істотне зростання кількості звернень було від заявників з м. Севастополя (у 5,3 раза), а також Запорізької (у 4,8 раза), Дніпропетровської (у 4,6 раза) та Сумської областей (у 4 рази).

Проблема стосувалася переважно таких аспектів.

Оформлення державних актів на землю (764 звернення, або 53,1% загальної кількості звернень):

♦  повільний розгляд документів та порушення встановлених законодавством термінів видачі державних актів на землю (46,1% звернень);

♦ затримка розгляду заяв громадян на приватизацію земельних ділянок державної або комунальної форм власності (22,3 %).

Переоформлення державних актів на землю (221 звернення, або 15,4% загальної кількості звернень).

Громадян турбували затримки щодо присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам (62,9%) та затримки у переоформленні успадкованих ними земельних ділянок (26,2%). Це  свідчить про те, що влада «пробуксовує» на місцях із цими питаннями.

На повторну скаргу жительки м. Севастополя щодо порушення терміну процедури визначення та присвоєння кадастрового номера земельній ділянці Головне управління Держземагентства в м. Севастополі повідомило, що технічну документацію на земельну ділянку опрацьовано та кадастровий номер все-таки заявниці присвоєно. Тож цей факт варто взяти на замітку іншим заявникам: звертайтеся на урядову телефонну «гарячу лінію» — і вам допоможуть захистити свої права.

Сприяння у врегулюванні земельних спорів (182 звернення, або 12,6% загальної кількості звернень). Заявники просили посприяти у врегулюванні земельних спорів, що виникали переважно через несплату оренди за користування землею (53,6%).

Так, жителька с. Топорів Буського району Львівської області звернулась щодо невиплати коштів за здану в оренду земельну ділянку. Згодом Буська районна державна адміністрація Львівської області повідомила про позитивне вирішення питання.

За період з 27 лютого по 4 березня цього року на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 8432 громадянина зі скаргами, заявами та пропозиціями. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00.