СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Небайдужі громадяни регулярно сигналізують на урядову телефонну «гарячу лінію» про факти забруднення довкілля, про знищення, недоцільне й незаконне використання природних ресурсів. Як повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, на урядову телефонну «гарячу лінію» у 2012 році надійшло 1744 звернення з питань охорони довкілля, переважно від жителів м. Києва, Київської, Донецької, Дніпропетровської, Харківської, Одеської, Вінницької і Львівської областей. Найчастіше громадяни порушували питання стосовно забруднення атмосферного повітря, грунту та водних об’єктів унаслідок діяльності підприємств, установ та організацій, які не дотримуються державних стандартів, норм утилізації відходів і порушують правила екологічного законодавства (69,7% від загальної кількості звернень). Також громадян непокоїли питання щодо знищення природних об’єктів та пошкодження рослинного світу (17,7%). Надходили скарги стосовно незаконного видобування та використання корисних копалин (6,1%).

Упродовж жовтня—листопада минулого року жителі м. Маріуполя Донецької області масово зверталися на урядову телефонну «гарячу лінію» з проханням ужити заходів з приводу надзвичайної екологічної ситуації, що виникла внаслідок діяльності металургійного комбінату ПАТ «МК «Азовсталь» та ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча». Урядовий контактний центр у терміновому порядку поінформував уряд та направив усі отримані звернення Донецькій облдержадміністрації, яка вжила низку дієвих заходів з виправлення ситуації. Так, з метою поліпшення екологічного стану атмосферного повітря у Маріуполі та скорочення викидів забруднюючих речовин МК «Азовсталь» достроково вивів з експлуатації коксові батареї №№ 5, 6, 7, а металургійний комбінат ім. Ілліча зупинив аглофабрику на капітальний ремонт.

Заявниця з м. Коростеня Житомирської області повідомила про постійне забруднення водних об’єктів міста відходами виробничої діяльності ПрАТ «Коростенський завод МДФ», через що хворіли місцеві жителі й гинула риба у водоймах.  Державна екологічна інспекція в області повідомила, що скид господарсько-побутових і виробничих стоків підприємства здійснювали без попередньої очистки на локальних очисних спорудах, що були передбачені проектною документацією. Головним державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища в області було прийнято рішення про тимчасову заборону експлуатації заводу, але підприємство продовжувало свою виробничу діяльність. Тому Державна екологічна інспекція видала розпорядження про опломбування виробничих потужностей підприємства. Фахівці Урядового контактного центру дізналися в інспекції, що виробничу діяльність заводу припинено.

Жителька м. Дніпропетровська скаржилася на постійні викиди шкідливих речовин меблевим цехом по вул. Караваєвій, внаслідок чого в повітрі відчувався стійкий запах фарби й лаку. На території цеху регулярно спалювали виробничі відходи, внаслідок чого забруднювалося навколишнє природне середовище. Державною екологічною інспекцією у Дніпропетровській області проведено позапланову перевірку, за результатами якої складено акт та надано припис на усунення виявлених порушень. За порушення вимог природоохоронного законодавства України посадову особу підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності.

Тож не будьте байдужими, адже від вашої громадянської позиції залежить, чи передадуть нашим нащадкам екологічно чисту флору і фауну, чи будуть мати можливість наступні покоління користуватися природними ресурсами.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 4233 заявники зі скаргами, заявами та пропозиціями. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.