Нині ще донедавна звичні для мирного Краматорська картини, на жаль, відійшли у минуле: тут і там навіть у центральній частині поряд із житловими будинками із землі стирчать хвости реактивних снарядів. А обстрілів із потужної зброї, що вбиває на великій відстані, стали побоюватися і люди, і птахи, і все-все живе на цій території…

Горлівський слід «торнадо»

Розташований за добрих 80 кілометрів від зони бойових дій Краматорськ має всі підстави називатися тиловим. Саме тут зараз працюють структурні підрозділи Донецької облдержадміністрації й керівництво, інші цивільні установи та організації, а також головний штаб АТО, розташований на тутешньому аеродромі. Утім, жителям прифронтової зони не звикати до пострілів, які періодично лунають із військових полігонів: у разі планових стрільб людей заздалегідь прохають не турбуватися. «Ми й тоді чули характерні звуки, але спочатку навіть не звернули на них уваги, — розповідає житель центральної частини міста. — Звично подумали, що знову стріляють на полігонах. Аж потім стало відомо: наше місто на такій солідній відстані від фронту обстріляли, і сюди знову прийшла війна».

Обстріл Краматорська у вівторок опівдні вели з Горлівки, де продовжують безчинствувати і тероризувати місцеве населення проросійські бойовики. Мабуть, вони знову навідалися до путінського «воєнторгу», де прикупили сучасні потужні реактивні системи залпового вогню «смерч», здатні вражати ціль на відстані до 120 кілометрів, та ще сучасніші системи «торнадо» із касетними боєприпасами, які на озброєнні має лише армія РФ.

Та факт залишається фактом: перший залп далекобійної смертоносної зброї поцілив на територію аеропорту, де діє центральний штаб АТО. Другий — накрив житловий квартал міста: у зоні обстрілу опинилися багатоквартирні будинки — центральні квартали Соцміста й прилеглий приватний сектор.

І хоча ситуація у ще донедавна спокійному місті контрольована, деякі місцеві жителі почали активно готуватися до переїзду. Оскільки відносної досі безпеки відтепер ніхто не гарантує. «Закликаю вас бути пильними і дуже обережними: ніхто не може дати гарантій, що подібні обстріли не повторяться, — йдеться у зверненні секретаря Краматорської міської ради Катерини Воробйової. — Обмежте пересування містом і час перебування на відкритому просторі».

Президент з народом

Пізнього вечора потерпілий і приголомшений Краматорськ відвідав Президент Петро Порошенко, який ознайомився із наслідками ракетного обстрілу і побував у міському кварталі, що став мішенню терористів. Зокрема оглянув двоповерховий житловий будинок. Побував він і на пожвавленому перехресті на місці падіння ще однієї ракети поряд із житловим будинком. «Ми повинні захистити мир, захистити спокій, захистити Краматорськ і захистити Україну, — ще раз підтвердив Президент найголовніше нині завдання. — Тому в Мінську ми вимагатимемо припинення вогню, відведення військ і початку політичного діалогу без втручання когось ззовні».

Петро Порошенко відвідав і поранених під час обстрілу, яких госпіталізовано в міську лікарню, побажав їм найшвидшого одужання і пообіцяв допомогу від держави — компенсації родинам потерпілих.

Тим часом у місті триває ліквідація наслідків варварської атаки. Аварійники, медичні та комунальні служби міста відразу прийшли на допомогу всім, хто її потребував. Фахівці взялися уточнювати й перевіряти всі місця падіння боєприпасів, які з якихось причин не розірвалися, але залишаються небезпечними. Ними займаються фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій, правоохоронці, представники управління цивільного захисту населення.

«Усі міські й обласні служби, а також рятувальники спрацювали оперативно, надаючи допомогу потерпілим», — зазначив голова Донецької ОДА Олександр Кіхтенко.

Із надією на мінські угоди

На кричущий злочин оперативно відреагувала вітчизняна дипломатія. Так, у заяві МЗС, зокрема, йдеться: «На превеликий жаль, на тлі активізації зусиль України та міжнародної спільноти з метою забезпечення повного припинення вогню і реалізації мінських домовленостей дії терористів свідчать про спроби розширити територію збройного протистояння.

Інакше ніж цілеспрямованою розправою над цивільним населенням міста, жителі якого ніколи не бажали і не бажають мати нічого спільного з терористичними угрупованнями, назвати це не можна. Показово, що провокація вже традиційно відбулася саме тоді, коли намітилася крихка надія на досягнення домовленостей з врегулювання ситуації та встановлення стійкого миру на Донбасі.

Ні в кого не повинно бути жодних сумнівів у тому, що винуватих у цьому та інших вбивствах мирних людей обов’язково притягнуть до відповідальності.

Ще раз наголошуємо, що за всі злочини незаконних збройних формувань на Донбасі, які здійснюють з використанням російської зброї і за участі російських громадян, відповідальність несе саме Російська Федерація.

Вимагаємо від Росії негайно припинити підтримку терористичних угруповань у Донецькій та Луганській областях, а також вивести з території України всю свою зброю, важку техніку і військовослужбовців, як це передбачено мінськими домовленостями.

Очікуємо, що цей злочин, його виконавців і тих, хто за ними стоїть, рішуче засудить міжнародна спільнота».