ТЕХНОЛОГІЇ

Ідеї кібернетика Віктора Глушкова осучаснюються як електронне урядування

Влада зобов’язана на всіх рівнях використовувати можливості нових інформаційно-комунікаційних технологій для реформування практично всіх сфер в нашій державі. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв у рамках 45-го засідання Ради глав адміністрацій зв’язку Регіональної співдружності у сфері зв’язку (РСЗ).

Вбачаючи у використанні комп’ютерних технологій великий потенціал підвищення ефективності широкомасштабних реформ, які проводяться в країні, Президент проголосив 2011 рік в Україні роком інформаційного суспільства, сказав Андрій Клюєв.

Перш за все йдеться про реформування системи надання адміністративних послуг населенню та бізнесу, дерегуляцію в усіх сферах, реформування системи соціальних пільг, освіти, охорони здоров’я і багатьох інших сфер на базі максимального використання можливостей інформаційно-комунікаційних технологій.

Система електронного уряду передбачає автоматизацію всіх управлінських процесів в масштабах країни для істотного підвищення ефективності державного управління та зменшення витрат для кожної людини.

«Механізм надання адміністративних послуг повинен забезпечити якісне обслуговування всіх за однаково високими стандартами, з мінімальними втратами. Саме тому впроваджується широка автоматизація цих процесів з використанням електронного документообігу та цифрового підпису, а також он-лайнових форм взаємодії з громадянами. Ці підходи поширюються і на реформу взаємодії з бізнесом та інші галузі», — продовжив Андрій Клюєв.

Він нагадав, що перша Загальнодержавна автоматизована система управління економікою створювалася саме в Україні ще в 60-х роках минулого століття видатним математиком і кібернетиком Віктором Глушковим. Ця система передбачала широке використання обчислювальної техніки для аналізу, прогнозування і планування економіки. Тепер ідеї Глушкова повернулися до нас у вигляді моделі електронного урядування, сказав Андрій Клюєв.

Сьогодні всі ці проекти не може бути реалізовано без забезпечення загальнодержавної інфраструктурної складової — телекомунікаційної мережі загального використання.

А нині в Україні підходить до завершального етапу будівництво чотирьох покриттів мережі цифрового телемовлення в найсучаснішому стандарті DVB-T2. За словами урядовця, планується забезпечити трансляцію понад 40 телевізійних каналів. Очікується, що мовлення в цифровому форматі розпочнеться вже у 2012 році.

Прес-служба першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі повідомляє, що ювілейне засідання Ради глав адміністрацій зв’язку присвячено 20-річчю РСЗ. Регіональна співдружність в галузі зв’язку — відкрита регіональна організація, створена з метою широкого співробітництва та проведення узгоджених дій держав-членів СНД в області електричного і поштового зв’язку.