СПІВПРАЦЯ

Для Бразилії успішна реалізація спільного з Україною космічного проекту  стане національним святом

Україна та Бразилія виступають за поглиблення стратегічного партнерства, а також активізацію співпраці у науковій, космічній та військовій сферах. Про це йшлося на зустрічі Прем’єр-міністра Миколи Азарова з міністром науки, технологій та інновацій Федеративної Республіки Брaзилія Алуізіо Меркаданте.

Глава українського уряду висловив переконання про важливість розвитку двостороннього співробітництва між нашими країнами в різних напрямках: «Ми розглядаємо Бразилію як дуже серйозного партнера. Наша взаємна робота сприятиме розвитку як України, так і Бразилії. А ми, державні діячі, повинні все для цього робити».

Прем’єр наголосив на великих можливостях співпраці у космічній галузі, в якій Україна є перспективним партнером, оскільки володіє науковими розробками та технологіями, а також практичними здобутками. За словами Миколи Азарова, реалізація спільного високотехнологічного проекту «Циклон-4» є тому підтвердженням. «Ми надаємо великого значення цьому проекту. По суті, у світовій практиці це один із небагатьох проектів, який приведе до створення у вашій країні космодрому», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Водночас він зазначив, що для забезпечення розвитку космічної галузі потрібна велика кількість спеціалістів і запропонував бразильцям навчатися в українських ВНЗ, які готують відповідних фахівців. Крім того, Микола Азаров звернув увагу на можливість бразильців отримати знання в Україні у сфері ІТ-технологій. «Це високий рівень підготовки спеціалістів. Підтвердження цього — те, що наші люди працюють у провідних світових фірмах», — зауважив він. Глава уряду додав, що наші країни можуть взаємодіяти у цілій низці напрямів науки і техніки, в яких Україна має хороші досягнення.

У свою чергу Алуізіо Меркаданте назвав співпрацю з Україною в космічній галузі стратегічною та висловив зацікавленість щодо укладення відповідних договорів на 20—30 років з можливістю залучення приватного сектору. Зокрема він відзначив перспективність співробітництва в реалізації проекту «Циклон-4». «Ми визначили хронограму, за якою ракета має злетіти 15 листопада 2013 року. Це буде національне свято нашої республіки. У цей час у Бразилії відбуватиметься світовий конгрес науковців. І так буде створено гарну картину стратегічного партнерства з Україною», — наголосив бразильський міністр. Крім того, за його словами, Бразилія зацікавлена у підготовці кадрів у галузях високих технологій та інженерній, зокрема за програмою «Навчання без кордонів». 

Алуізіо Меркаданте також підкреслив, що Бразилія готова розвивати співпрацю у галузі військової промисловості з можливістю  налагодження спільного виробництва: «Україна володіє високими технологіями та багатою історією в галузі оборони, і це партнер, який дає нам упевненість на довгий термін».