НА ЧАСІ

Проблеми фармацевтичної галузі будуть подолан

Валерій ГОНЧАРЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Влада системно відновлюватиме державні гарантії на життя та здоров’я українців, у т.ч. і через повернення контролю над кращими підприємствами вітчизняної фарміндустрії (усі підпорядковувалися ДАК «Укрмедпром»).

Таким є головний лейтмотив її останніх кроків. Йдеться, зокрема, про недавні парламентські слухання, зініційовані першими особами держави, а також низку рішень уряду, Верховного суду, Генпрокуратури та Державної податкової України. Зрештою, це неприпустимо — віддавати «бізнесменам від фармації» як заручників 15 мільйонів наших співвітчизників, які постійно приймають один чи кілька лікарських препаратів, добре знаючи, що майже п’ять мільйонів із них узагалі не можуть придбати необхідні препарати у зв’язку з їх надмірно високою ціною, наголошували оратори з найвищої трибуни держави!

...Тому ця історія насамперед про те, як діє система руйнації державних гарантій на життя та здоров’я української спільноти, а не про вкрадені заводи. Вона показує, чому у нас не працюють Конституція і закони, чому стають іграшкою в чужих руках основи безпеки та оборони цілої держави... Вона, нарешті, про святе прагнення українства раз і назавше покінчити з цією фармацевтичною бідою.

Порушуючи закони

Що ж до суті цієї історії, то вона проста: впродовж 2006-2008 років, віроломно, порушуючи чинне законодавство, тобто без будь-якого погодження з державними органами влади, практично безборонно, спритники відчужили в українського народу цілу низку стратегічно важливих фармацевтичних підприємств, які, на думку деяких експертів, сукупно коштують майже мільярд гривень! (Підпорядковувались ДАК «Укрмедпром», створеній на виконання постанови КМ від 05.06.2000р. «Про подальше реформування медичної та мікробіологічної промисловості»). У підсумку до чужих кишень потрапили кращі державні фармацевтичні активи України, у т.ч. ДП «Львівлікпрепарати», ДП «Дніпромед», ДП «Дніпродзержинське дослідно-промислове фармацевтичне виробництво», Харківське державне фармацевтичне підприємство «Здоров’я народу», «Дослідний завод Державного наукового центру лікарських засобів», 70,7% акцій статутного фонду ЗАТ «Індар», 25% + 1 акція статутного фонду ВАТ «Полтавський завод медичного скла» — разом з уже відмобілізованими та навченими трудовими колективами, технічною документацією, технологіями, торговими марками, напрацьованими ринковими нішами і т.д.

Власне, це акт фармацевтичного терору проти країни, оскільки було цинічно порушено цілу низку законів, у т.ч.:

  • Закон України «Про управління об’єктами державної власності» (чітко вказує, що корпоративні права держави, передані в управління уповноваженій особі, не можуть бути відчужені з державної власності без  дозволу Кабміну; такого дозволу, як  відомо, не було, отже, відчуження народного добра на майже мільярд гривень відбулося... за спиною в уряду);
  • Закон України «Про Перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (ціла низка вказаних підприємств, у т.ч. і виробники наркотичних препаратів, були включені до  Переліку, однак і урядова «броня» не зупинила нападників);
  • Закон України «Про приватизацію державного майна» (забороняє приватизацію та продаж майнових комплексів підприємств з випуску наркотичних засобів; але і це не стало спритникам на заваді, хоча основну номенклатуру Харківського ДП «Здоров’я народу» та «Дослідного заводу Державного наукового центру лікарських засобів» і до «банкрутства» та «ліквідації», і після відчуження становлять... наркотичні засоби);

«Вирвавши» в українців кращі фармацевтичні підприємства, загарбники відчутно зменшили можливості уряду проводити збалансовану політику в царині державних гарантій на життя та здоров’я людей. Сьогодні, вже ліквідувавши частину захоплених підприємств, ці панове рвуться, щоб «зайти» й на «Індар», чия продукція вже присутня на ринках семи країн світу. І це теж зрозуміло. Вони виконують відповідні замовлення на знищення заводу як одного з найсучасніших фармацевтичних підприємств Європи, одного з чотирьох у світі, який володіє унікальними технологіями виготовлення усіх видів інсулінів за повним технологічним циклом (має прямий чи опосередкований стосунок до державних гарантій на життя та здоров’я більше двох мільйонів українців, які або хворіють на цукровий діабет, або мають переддіабет)!

У тіньовому режимі

На «замовлення» вказують і всі попередні дії махінаторів. Зокрема те, як вони у відверто тіньовому режимі, без відповідної соціально-економічної експертизи НАНУ, АМНУ, профільних інститутів держави, в обхід РНБО, МОЗУ, профільного комітету парламенту, фактично за спиною народу ініціювали введення стратегічного фармацевтичного активу до Переліку підприємств, які підлягають приватизації. Коли ганебну аферу викрили і Кабмін, керований нинішнім Президентом Віктором Януковичем, вилучив «Індар» з цього Переліку, акції просто... вкрали, щоб негайно вивести в офшори і впродовж кількох днів чотири рази поспіль перепродати...

Втім, люди мають чітко знати: якщо, не дай Боже, унікальний інсуліновий завод буде знищено, то ціна на інсулін, без якого людина не може прожити і дня, багаторазово зросте у ціні, а рейдери постійно шантажуватимуть владу соціальною нестабільністю.

Тепер найголовніше. Відчуження державних активів на майже мільярд гривень було хутко узаконено рішеннями харківських судів, одними і тими ж суддями!

А що ж наша державна машина? Після того, як вибухнув грандіозний скандал і в справу втрутилися перші особи країни, вона почала працювати досить швидко! З’явилися відповідні доручення Генпрокуратурі та СБУ... Було порушено кримінальну справу за фактом викрадення в України значних матеріальних активів... За короткий час слідчі зібрали гори документів, які підтверджували злочин. Господарський суд Києва наклав арешт на акції заводу «Індар»... Кабмін вжив екстрених заходів протидії рейдерам по своїй лінії. Було встановлено і оприлюднено у центральних ЗМІ прізвища замовників і виконавців захоплення держактивів. Оголошено в  міжнародний розшук керівника ДАК «Укрмедпром» та затримано його заступника... Колегія Верховного суду України скасувала неправомірне рішення харківських судів про відчуження держмайна!

У свою чергу, уряд ініціював повернення у державну власність відчужених активів і виграв у викрадачів понад 30 судів! Проти харківських суддів, які відчужували «фармацевтичний мільярд», було відкрито дисциплінарні провадження.

Одне слово, складалося враження, що все гаразд. Але...

Хто загальмував розслідування?

...Але чи повернуто Українській державі вкрадені заводи через три роки опісля? Ні!

Чи покарано рейдерів, які вчинили погром цілого сектору національної безпеки та оборони? Ні!

З’ясовується, що ця вельми гучна справа з якихось невідомих причин раптом різко «загальмувала», а потім і зовсім «спустилася» до славного міста Харкова... А вже там ті ж самі місцеві суди повторно визнали законним відчуження державної власності на користь махінаторів, яких кілька років тому шукали всією державою. І це не містика! Це правда.

Маючи на руках рішення Верховного Суду України про скасування такого ж вердикту, служителі харківської Феміди справді повторно визнали, що акції «Індару», даруйте, були вкрадені... правильно... Ці панове і справді повторно збанкрутили боргом на 140 тис. гривень, та ще й за три місяці, ДП «Дослідний завод Державного наукового центру лікарських засобів» з оборотом майже 25 млн гривень! Це вони повторно... зліквідували підприємство і повторно вивели його з Держреєстру вже після того, як Вищий Господарський суд і Верховний суд України скасували попереднє рішення про «ліквідацію» заводу! І т.д. і т.п. Ба уже навіть знайшовся суддя, який цілком щиро визнав Кабмін, тобто Українську державу... «неналежним позивачем» у справі повернення державі фармацевтичних активів на майже мільярд гривень!

ЦИФРИ ДЛЯ РОЗДУМІВ

  • Середня вартість однієї упаковки українських ліків у 5-6 разів менша від вартості імпортної!
  • Продаж лікарських засобів іноземного виробництва в Україні у 2010 році сягнув 76 відсотків від загального обсягу, або 17 млрд гривень!
  • За висновками експертів, від 40 до 80% наших ліків виробляється з іноземних субстанцій!
  • Понад 90% українців виступають за негайне введення державного контролю за цінами на лікарські засоби!

P.S.

...Учасники недавніх парламентських слухань, ведучи мову про корупцію у вітчизняній фармації, дали вичерпну відповідь на питання, чому у нашій державі відбувся цілеспрямований демонтаж державних гарантій на життя та здоров’я для народу. Втім, найважливішим є те, що широкий загал підтримав нову владу у висновках та вніс чіткі пропозиції, як раз і назавше розв’язати ці проблеми. І, відповідно, притягнути до відповідальності тих, хто їх створює.