Суспільство уважно стежить за перебігом експерименту, запровадженого Міністерством оборони спільно з «Волонтерським десантом». Адже йдеться про відродження армії й довіри до неї, доведення її забезпечення до європейських стандартів.

Днями у Міноборони підбито перші підсумки спільної діяльності. Присутній на заході Президент України Петро Порошенко дав йому таку оцінку: «Висадка «Волонтерського десанту» відбулась успішно». Він зазначив, що волонтери припинили участь у політичних телепрограмах, майже зникли із соцмереж, а почали 24 години на добу працювати для того, щоб значно поліпшити ситуацію в Збройних силах, продемонструвати, що означають ефективні реформи в армії.

Військовослужбовці ЗСУ демонструють нові зразки форменого одягу. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Волонтери презентували нові розробки за кількома новими проектами. Передовсім Головнокомандувачеві продемонстрували зразки семи комплектів нового форменого одягу для військових різних родів військ — парадний і польовий, звернувши увагу на ідею концепції ребрендингу. Суть її полягає у відході від пострадянського вигляду форми, щоб українське військо змінило її на європейський. Для цього запропоновано повернутися до ключових елементів стилю, які були притаманні Українській Галицькій армії. Зокрема це зміна форми кашкета, крою кітеля, знаків розпізнавання. На погонах п’ятикутну зірку замінити автентичною чотирикутною. А генеральському складу — на так звану зубчатку. Британсько-кандсько-американський вигляд форми одягу, на думку розробників, дасть змогу українському воїнові зовні нічим не поступатися натовському колезі.

Волонтери поінформували Президента, що протягом чотирьох місяців тривають розроблення і впровадження у масовий пошив повсякденної форми одягу. Єдиний бойовий комплект заплановано ввести протягом серпня для всіх військовослужбовців ЗСУ. Новий камуфляж проходить апробацію в 79-й аеромобільній бригаді. Наступного року планують забезпечити ним усіх бійців ЗСУ.

Розповіли вони також і про переваги нових вітчизняних розробок. Передовсім це багатошаровість та модульність військового одягу. Залежно від погодних умов і поставлених завдань солдат самостійно зможе комбінувати одяг, систему спорядження і бронезахисту. Наголошували на комплексному підході до формування бойових комплектів. Не можна окремо закуповувати каски, не передбачивши системи нічного бачення. Тут важливо передбачити систему кріплення і прилягання. Волонтери також наголосили, що завдяки роботі наших конструкторів та інженерів здійснено інвестиції у вітчизняного виробника. Закуповують лише окремі матеріали, яких в нас немає.

Під час зустрічі Президент наголосив, що нові форми господарювання можуть бути запроваджені в короткий термін. Із жовтня кожен військовослужбовець матиме індивідуальну картку. За нею він отримуватиме речове забезпечення свого розміру в повному комплекті, харчування. Ця система покладе край корупції, яка була у ЗСУ ще до минулого року. Президент схвально відгукнувся про нові розробки за проектом «Реформи забезпечення житлом військовослужбовців». Проект передбачає будівництво відомчого житла на території військових містечок. А паралельно розробляють програму отримання сім’єю військовослужбовця довгострокового кредиту на придбання власних квадратних метрів.

— Нині, правду кажучи, дефіцит у Збройних силах ще відчувається. Однак на минулому тижні вдалося домогтися збільшення фінансування армії на 5 мільярдів гривень, яке піде на закупівлю озброєння і комплектацію харчового забезпечення для військових, а також поліпшення медичного забезпечення, — зауважив глава держави.

На завершення презентації Петро Порошенко сказав, що «за допомогою волонтерів за кілька місяців зроблено те, що у військовому відомстві не робили десятки попередніх років. Міністри приходили і йшли, розводили балачки, а Міністерство оборони було як болото, яке свідомо знищувалося. На сьогодні ситуація кардинально змінилася. За короткий термін «Волонтерський десант» спільно з міністерством досяг прогресу за проектами «Реформа повсякденної форми одягу ЗСУ», «Реформа норм і стандартів речового забезпечення та закупівель». Упевнений, що цей досвід слід використати і в інших міністерствах».