Жителі Полтавської області займаються бджолярством з древніх часів і для багатьох із них воно й нині залишається прибутковим бізнесом. За офіційними даними, торік в області було 150 тисяч бджолосімей, від яких за сезон накачали більш як 4 тисячі тонн меду. Як повідомив перший заступник директора департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Іван Рева, Полтавщина виробляє й експортує меду найбільше в Україні. Тільки в Полтавській області, а саме в Гадяцькому аграрному училищі, нині ще готують дипломованих бджолярів.

Мед Віталія Материнка вирізняється особливими якостями. Фото автора

Нещодавно найдосвідченіші з них — члени Полтавської обласної спілки пасічників, представили свою якісну смачну продукцію на святі меду в Полтаві. Такі заходи в місті стали звичними, нині воно пройшло на Театральній площі. У день відкриття свята, яке тривало 3 дні, свою продукцію тут представили відомі за межами області бджолярі: Надія та Віталій Материнки (мати з сином), Геннадій Кащук, Віктор Ткаченко, учасник АТО з Гадяцького району Сергій Іванов, Вячеслав Вернигора, Сергій Хохич, пасіка якого стоїть у Козельщинському районі, Петро Деркач із Абазівки під Полтавою та ще кілька відомих майстрів цієї галузі. Усього було 18 чоловік. Дехто з традиційних учасників, як, наприклад, Михайло Приходько та Павло Романенко з Шишаччини, не приїхав на свято через хворобу. Зате в лавах полтавських пасічників з’явилася молода зміна в особі восьмикласника Полтавської гімназії «Здоров’я» Максима Сенчука, онука голови обласної спілки пасічників Наталії Сенчук. Хлопець поки що не має власної пасіки, він допомагає доглядати за ними рідним, які разом утримують сотні сімей. Однак хлопець мріє вступити до Гадяцького аграрного училища й вже бере активну участь у міжнародному конкурсі «Юний пасічник». Торік виборов 4 місце, у цьому році — 8-ме. Він розповів, що дуже любить мед, особливо липовий.

Мамо, купи мені цю воскову іграшку! Фото автора

На святі в Полтаві цього року було повно не тільки такого меду, а й малиново-акацієвого, з різнотрав’я, коріандру, ехінацеї, розторопші, гречаного (правда, його швидко розібрали). За ціною від 70 гривень за літрову банку до 120 гривень. Стільки коштував  акацієвий мед. Але полтавці чомусь не поспішали його купувати. Ходили, куштували та прицінялися. «Раніше люди купували мед трилітровими банками, а зараз — півлітровими, — сказав Сергій Хохич, — бо зменшилися їхні статки». Аби підбадьорити його, купив у нього трьохлітрову банку малиново-акацієвого меду по 100 гривень за літр.

Потім сусід розповів мені, що у вихідні покупців меду на Театральній площі побільшало. Так що пасічники без заслуженої винагороди за свою нелегку працю не залишаться. Тим паче, що після свята вони ще будуть качати соняшниковий мед. Сезон заготівлі бджолопродукції на Полтавщині триває.