ПЕРЕВІРКA ЧУТOК

Інформація про ймовірну катастрофу на Дніпрогесі та ЗAЕС - провокація

Інформацію про ймовірність природної катастрофи - 10-метрове цунамі, яке змиє Запорізьку АЕС у разі прориву Дніпрогесу, поширив у вітчизняних ЗМІ голова правління Дніпропетровського общинного фонду "Дніпровські пороги" Ігор Шпирка.

Громадський діяч як приводом для привернення уваги скористався трагічними природними катаклізмами, що сталися в Японії, зокрема техногенною катастрофою на атомній станції "Фукусіма-1". Його висловлювання з цього питання на прес-конференції цитували переважно Інтернет-видання. Так, він стверджує, що гребля Дніпрогесу збудована на геологічному розломі. Мовляв, ініціатори будівництва гідроелектростанції знали про цей факт, одначе вирішили його проігнорувати, щоб зекономити на витратах при виконанні будівельних робіт. З огляду на те, що термін експлуатації Дніпрогесу спливає вже у 2012 році, за словами пана Шпирки, достатньо невеличкого землетрусу у 2,5 бала в радіусі 50 км, щоб ущент зруйнувати греблю, а водяна стихія, стрімко вирвавшись із потужних залізобетонних оков, у свою чергу, змиє атомну електростанцію, що розташована в Енергодарі за 40 км від Запоріжжя.

Стурбованості широкій громадськості додала і публічна заява заступника директора Інституту геофізики НАН України Олександра Кендзера про те, що поряд із найбільшою в Європі Запорізькою АЕС немає сейсмічної станції, мовляв, рівень її сейсмічної безпеки на поточний момент не відомий.

У відповідь на такі заяви інформаційний центр ЗАЕС повідомив, що станція розміщена у межах Придніпровського блоку Українського кристалічного щита - в районі, що визнаний сейсмічно спокійним. Згідно з картою сейсмологічного районування джерела землетрусів тут відсутні, а найближчі з них - Кримська і Карпатська зони - містяться на відстані 300 та 900 км відповідно. Втім, за гіпердіагностичними розрахунками, територія ЗАЕС може підпасти під сейсмологічний вплив інтенсивністю в 5 балів від карпатського джерела та 4 балів - від кримського. До речі, землетруси на території Запорізької області у минулому сторіччі були зафіксовані тричі: у 1927 р. від Кримської зони - 5 балів, і у 1940-му - 5 балів та у 1977-му - 4 бали від Карпатської зони.

Як наслідок, згідно з "Нормами проектування сейсмостійких атомних станцій" та "Нормами будівельного проектування атомних станцій" всі об'єкти ЗАЕС спроектовані за першою категорією сейсмологічної безпеки. За результатами інженерно-сейсмометричних спостережень та сейсмотектонічних досліджень, які проводилися тут у 1979-1982 роках, регіон розміщення станції характеризується повільним накопиченням сейсмічної енергії та незначною інтенсивністю ймовірних землетрусів, максимальна сила яких на проммайданчику ЗАЕС не перевищить 5 балів. Енергоблоки станції та майданчик збереження відпрацьованого ядерного палива зведені на сейсмічно стійких грунтах. Конструкції і споруди передбачають відповідну максимальну міцність та надійність на випадок імовірних землетрусів максимально можливої потужності.

У Державній інспекції ядерного регулювання офіційно повідомили, що на території України у місцях розташування чотирьох діючих АЕС не було зафіксовано сейсмічного впливу високого рівня і, за оцінками експертів, такого не очікується. Водночас, усі вони спроектовані з урахуванням імовірності землетрусу в 6 балів.

- Розмови про ймовірну катастрофу на електростанціях Запоріжжя - провокація. Два роки тому цю тему зазначений громадський фонд уже порушував з метою отримання бюджетних коштів на сумнівні дослідження і залякування жителів області, - коментує ситуацію голова Запорізької облдержадміністрації Борис Петров. - Запорізька АЕС належить до першої, найвищої, категорії сейсмостійкості. Інформація про особливості геологотектонічної будови кристалічного щита відкрита і доступна як фахівцям, так і пересічним громадянам. Її можна почерпнути з підручників для вишів, наукових публікацій у спеціальній літературі. Такі відомості не можна подавати як результати сумнівних "відкриттів" громадських організацій.