МЕДІА

Представники владних структур і громадські експерти обговорили ситуацію, що склалася
довкола деяких ЗМІ  
 

У рамках програми «Відкрита розмова» відбулося чергове засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів. Представники Адміністрації Президента, Генеральної прокуратури та інших правоохоронних органів, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, профільного Державного комітету, журналістських профспілок та громадських організацій, експерти та юристи Європейських інституцій обговорили кілька питань, головні з яких — ситуація, що склалася довкола Інтернет-видання «Лівий берег» і телеканалу TVi.

Як відомо, проти порталу LB.ua органами прокуратури порушено кримінальну справу за фактом розповсюдження фотографії, на який зафіксовано SMS-переписку одного з народних депутатів. Справу порушено після подання нардепом відповідної заяви.

Коли  TVi знову з'явиться у кабельній мережі, провайдер назвати не береться. Фото з сайту visualphotos.com 

Резонанс викликаний саме фактом порушення кримінальної справи, адже, на думку українських журналістів, правозахисних організацій та юристів, такі процесуальні дії правоохоронних органів можуть спричинити опосередкований тиск на діяльність засобів масової інформації та журналістів.

У свою чергу представник Генеральної прокуратури наголосив на тому, що існуючі норми Кримінально-процесуального кодексу дають змогу проводити розслідування лише через порушення кримінальної справи. Водночас у Генпрокуратурі підкреслюють, що справу порушено за фактом, а не проти конкретної особи чи установи. Крім того зазначено, що після завершення розслідування інформацію про результати буде оприлюднено.

Інший нюанс ситуації навколо «Лівого берега» полягає у тому, де межа між конфіденційністю та публічністю. SMS-листування депутата було зафіксовано, коли парламентарій перебував на робочому місці у сесійній залі Верховної Ради. До того ж опоненти відкриття кримінальної справи зазначили, що в SMS-повідомленні йшлося про справу, яка раніше викликала значний резонанс у суспільстві. Тож з одного боку — суспільний інтерес та публічність особи, з іншого — право особи на конфіденційність та захист персонального листування. Спільної точки зору учасники наради знайти не змогли, можливо, й через те, що представники «Лівого берега» відмовилися брати участь у заході. Однак ситуація довкола порталу LB.ua й надалі перебуватиме на контролі Міжвідомчої робочої групи.

Інша проблема спіткала телеканал TVi: податкова розпочала перевірки цього ЗМІ виключно у контексті порушення податкового законодавства. Як зазначив представник підрозділу податкової міліції, під час перевірок було вилучено документи фінансово-господарської звітності та носій інформації (нетбук), і порушена кримінальна справа жодним чином не має відношення до професійної діяльності гендиректора телеканалу та його співробітників.

У свою чергу представник TVi вказала на те, що одночасно з перевірками телеканал зник із мережі мовлення у деяких містах. Без жодних пояснень і попереджень з боку провайдера кабельного телебачення «Тріолан».

У свою чергу представник провайдера наголосив на тому, що ніхто не мав наміру відключати TVi. Проте довелося це зробити через технічні збої, і наразі інженери компанії займаються подоланням наслідків. Чіткого терміну розв’язання проблеми представник «Тріолана» назвати не зміг. За його словами, це може статися як сьогодні, так і завтра. Питання з телеканалом TVi теж залишається на контролі Міжвідомчої робочої групи.

Втім, експерти, що представляють європейські інституції, зауважили, що сам факт перевірок засобів масової інформації та порушення проти деяких з них кримінальних справ дуже турбує Європейський Союз. Особливо напередодні парламентських виборів. Також наголошено на тому, що остаточне встановлення свободи слова та плюралізму думок потрібно не ЄС, а, власне, Україні. Адже від чіткого додержання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів залежатиме подальша доля Угоди про Асоціацію між Україною та Євросоюзом.