СЕРВІС

У конкуренцію за споживача «впрягаються» чиновники

Нині проблема, яку пенсію і в якому віці отримувати, відсунула на задній план ще одну — де це робити? Хтось традиційно йде за виплатами на пошту, а хтось уже давно віддав перевагу банку, де можна й рахунок відкрити, і навіть додаткові відсотки на депозит отримати. Пошта, як державне підприємство, таких привілеїв не надає, зате справно доставляє не лише пенсію, а й державну допомогу прямо додому. Причому навіть у найвіддаленіші села, де немає жодних банківських філій. 

— Традиційно національний оператор поштового зв’язку доставляє пенсії та іншу грошову допомогу по всій території України через майже 15-тисячну мережу своїх відділень, — зазначив генеральний директор УДППЗ «Укрпошта» Євген Заяць. — Однак із року в рік у нас з’являється щораз більше конкурентів — банківських установ, уповноважених на виплату державної грошової допомоги. Ми на це спокійно реагуємо. Намагаємося з ними конкурувати на рівних. Але останнім часом і в засобах масової інформації, і з боку окремих державних структур на місцях (управління Пенсійного фонду, управління праці та соціального захисту населення) спостерігається настійна агітація за перехід на обслуговування в банки.

На своє виправдання ті можуть сказати, що пошті за доставку грошової допомоги треба платити, а банкам — ні. Але ж така недалекоглядна позиція деяких державних структур, внаслідок якої нібито заощаджуються бюджетні кошти на поштових послугах, може призвести до скорочення чисельності поштарів, закриття відділень і, як наслідок, — до занепаду й так недосконалої сільської інфраструктури.

У цю боротьбу за ринок послуг, мабуть, чиновникам не варто втручатися адже їхня позиція справді може перехилити чашу терезів на бік когось із конкурентів, які змагаються за клієнта. Банки заманюють сервісом обслуговування, відсутністю черг, можливістю зберігати кошти на депозиті й отримувати за це відсотки, розраховуватися за товари з допомогою пластикових карток. Пошта у відповідь на це нагадує, що надійність виплати пенсій через її відділення не зрівняти з поверненням депозитів, наголошує на тому, що відсотки за депозитами низькі, а картки на селі нікому не потрібні.

Кому повірить клієнт, покаже час. А конкуренти вже сьогодні знають, за що боротися. Нині в Україні існує близько 30 видів грошової допомоги, яка в сукупних доходах населення досить вагома. В країні лише пенсіонерів понад 13 млн, і з огляду на демографічну ситуацію їхня кількість не зменшиться не лише у найближчому майбутньому, а й у віддаленій перспективі. Тож якщо взяти середній розмір пенсії у 1000 грн, вийде чималенька сума, яка в післякризовий період нікому не завадить.