БОРГИ 

В окремих регіонах людям повертають зароблене, проте багатьох "годують" лише обіцянками

Затримка із виплати заробітної плати настільки допекла людей, що вони перестали вірити обіцянкам керівників і вийшли на вулиці, аби заявити, що так далі тривати не може. Потрібно ж якось сім'ю годувати, а в багатьох родинах є дошкільнята й школярі, яким треба харчуватися калорійно. Тож у багатьох урвався терпець, адже борги за тривалістю сягають подекуди кількох місяців.

За оперативними даними Мінсоцполітики, на 18.03. 2011 борги із виплати зарплат по Україні становлять понад 1 млрд 256 млн грн. І хоч за рік роботи нового уряду вони зменшились на 481 млн грн, боргова цифра все одно вражає. Уряд, як тільки може, бореться із боржниками. Так, при обласних держадміністраціях, при міністерствах діють тимчасові комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. З початку цього року було проведено майже 2 тис. засідань комісії, попереджено понад 5 тис. керівників-боржників з виплати зарплати. З 26 керівниками розірвано контракти. Ситуацію в регіонах досліджували кореспонденти "УК".

ДОНЕЧЧИНА. Гірники шахти "Красний Жовтень" в Єнакієвому Донецької області нарешті почали отримувати заборговану зарплату за два місяці нинішнього року. Досі шахтарям видали повністю заробіток за січень та 36% платні за лютий. Повністю за зимовий місяць з ними розрахуються до кінця тижня й навіть пообіцяли аванс за березень.

За словами голови первинної профспілкової організації шахти "Червоний Жовтень" Юрія Теслі, заборговану зарплату за 2011 рік почали видавати також на всіх інших 13 водовідливних комплексах, які входять до ДП "Укршахтгідрозахист".

Критична ситуація на підприємствах "Укршахтгідрозахисту" створилася після виникнення заборгованості із зарплати - востаннє гірникам видали платню за грудень 2010 року. Не отримавши у січні й березні з чотирьох передбачених виплат жодної копійки, шахтарі "Красного Жовтня" вже вирішували на знак протесту залишити свої робочі місця.

Намагаючись "вибити" зарплату, профспілкова організація шахти підготувала звернення до Кабінету Міністрів з проханням розібратися в ситуації і притягнути до відповідальності посадовців, які причетні до виникнення двомісячної заборгованості із зарплати. І нині гірники сподіваються, що винних буде покарано.

ХАРКІВЩИНА. Минулого понеділка працівники Харківського заводу ім. Шевченка на кілька годин перекрили вулицю Жовтневої революції. Цим заводчани протестували проти невиплати зарплати, яку заборгували їм ще з 2008 року. За словами учасників акції, кожному працівникові досі не виплачено від 10 до 20 тис. грн. Отож, кажуть "протестанти", пішли на крайні заходи, тому що борги із заробітної плати ніхто не гасить, поточні гроші не видають, а обіцянки керівництва підприємства, міста і області щоразу виявляються порожніми. Шевченківці нагадують, що минулого літа завдяки подібній акції отримали безліч обіцянок і невелику частину грошей. Але з тих пір не сталося жодних змін. Розрахуватися підприємство не може навіть з тими працівниками, що звільняються.

- Ще торік нам обіцяли, що до осені пенсіонерів скоротять і повністю виплатять зарплату, - говорить робітниця заводу Марія Власенко. - Це були слова голови облдержадміністрації Михайла Добкіна і міського голови Геннадія Кернеса. І ось уже 2011-й рік, а зарплати взагалі не дають!

За офіційними даними, сьогодні борг по заробітній платі на заводі ім. Шевченка складає близько 25 млн грн. Керівник санацією заводу Олександр Байдацький зізнається, що грошей немає, виробництво збиткове і його потрібно було б узагалі припинити.

- Ситуація на підприємстві не поліпшується, борги продовжують накопичуватися, - розповідає Олександр Байдацький. - Тут необхідні кардинальні зміни, і моя робота якраз і полягає в тому, аби припинити зростання боргів і зберегти виробництво.

Гроші, переконує Олександр Байдацький, чекають від продажу майна підприємства на черговому аукціоні. Однак учасників акції протесту такі обіцянки вже не заспокоюють, і вони готові продовжувати стояти на дорозі до останнього.

СУМЩИНА. Днями на території заводоуправління Сумського ВАТ "СНВО імені Фрунзе" було розгорнуто два намети учасників акції протесту, покликаної привернути увагу громадськості до запланованих на цей рік масових скорочень робітників флагмана вітчизняного машинобудування. Її ініціатором виступала Вільна профспілка підприємства, яка зажадала від керівництва відкритого і прозорого діалогу з приводу соціального захисту частини фрунзенського колективу.

За словами голови Вільної профспілки заводу Олександра Ткаченка, приводом до такого публічного протесту стала інформація Сумського міського центру зайнятості, який офіційно повідомив про заплановане на нинішній рік скорочення 1258 осіб. Аби не допустити цього, Вільна профспілка вирішила спрацювати на випередження. Акція, переконують її організатори, не має жодного політичного забарвлення і її єдина мета - відстояти право на робоче місце кожного працівника.

Як аргумент протестувальники наводять витяг з Колективного договору, яким передбачене скорочення персоналу не більше 4% від загальної кількості працівників (сьогодні тут - 13,5 тис. осіб, хоча кілька років було майже 20). Оскільки перші звільнення вже розпочалися, а багато робітників одержали попередження про скорочення, вирішили встановити цілодобові намети і щодня ввечері проводити мітинги протесту. Водночас подано низку судових позовів на незаконне звільнення. Акція триватиме, доки керівництво не прислухається до вимог і не розпочне публічний діалог з Вільною профспілкою.

Валентина КОКІНА, Павло КУЩ, Світлана ГАЛАУР, Олександр ВЕРТІЛЬ