Поки в Україні триває реформа правоохоронних органів, парламентарії вирішили створити ще одну структуру з використанням досвіду США. Так, слідом за загоном спеціального призначення КОРД (аналог американського SWAT), в країні може з’явитися і підрозділ, подібний до ФБР.

Парламентський комітет законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував прийняти за основу законопроект «Про Державне бюро розслідувань». Про це повідомляє прес-служба Об’єднання «Самопоміч».

За задумом авторів законопроекту, серед яких представники Блоку Петра Порошенка, «Батьківщини», «Самопомочі» та «Народного фронту», новий орган називатиметься Державне бюро розслідувань (ДБР). Передбачають, що до його компетенції належатиме боротьба з організованою злочинністю і тероризмом, а також розслідування насильницьких злочинів, за які карають довічним ув’язненням. Крім того, слідчим пропонують розкривати корупційні і військові злочини, катування і знущання над людьми. 

Для отримання заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, які розслідуватиме ДБР, створять спеціальну телефонну лінію. 

Хочеться сподіватися, що українські ДБРівці стануть такими ж фаховими правоохоронцями, як американські агенти ФБР.

Заяви прийматимуть в електронному вигляді

Щоб забезпечити подання таких заяв і повідомлень, зокрема й без зазначення імені потерпілого чи заявника, функціонуватиме також офіційний веб-сайт ДБР та електронний зв’язок. Наглядатиме за Державним бюро розслідувань під час оперативно-розшукової роботи і досудового розслідування безпосередньо Генеральний прокурор та уповноважені ним прокурори.

«Головним результатом ухвалення закону стане створення організаційно-правових основ запобігання та протидії корупції серед високопосадовців, суддів і прокурорів, унеможливлення корупції під час формування єдиного органу законодавчої влади та недопущення зрощування бізнесу й політики, а також неналежного розслідування використання тортур і пов’язаних з ними злочинів», — йдеться в пояснювальній записці. У ній також наголошується, що законопроект «Про Державне бюро розслідувань» доопрацьовано з урахуванням пропозицій і зауважень прокуратури, правоохоронних і судових органів, юридичних вишів і наукових установ України, правозахисних (зокрема й міжнародних) організацій, а також експертів Ради Європи.

Претендентів на посади перевірять на поліграфі

Нардепи пропонують створити територіальні підрозділи ДБР в Києві, Львові, Краматорську, Хмельницькому, Миколаєві та Полтаві. Призначати директора відомства та його заступників планують на п’ятирічний термін. Рішення прийматиме Кабінет Міністрів за поданням Прем’єр-міністра. А йому кандидатури пропонуватиме спеціально створена конкурсна комісія. Вона складатиметься з дев’ятьох осіб: три одбере уряд, три — Верховна Рада, ще три — Президент.

Фінансувати Державне бюро розслідувань пропонують виключно з держбюджету. При цьому всі його співробітники зобов’язані принаймні раз на рік проходити перевірку на поліграфі.

У законопроекті визначено вимоги до осіб, які мають намір обіймати посади в ДБР, і регламентована прозора процедура підбору кандидатів. На службу до Державного бюро розслідувань прийматимуть на конкурсній основі добровільно (за контрактом) громадян України, які спроможні за своїми особистими, діловими та моральними якостями, а також віком, освітнім і професійним рівнем та станом здоров’я ефективно виконувати відповідні службові обов’язки. Кваліфікаційні вимоги до кандидатів на посади у цих підрозділах і критерії їхньої професійної придатності затверджуватиме директор ДБР. А от призначатимуть виключно за результатами відкритого конкурсу.

Якщо Верховна Рада схвалить цей законопроект, відомство можуть створити до 1 січня 2016 року. Саме такий крайній термін передбачено в документі.