Відкрите акціонерне товариство «Укрнафта» матиме нового керівника. Таким анонсом Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав засідання Кабміну. За його даними, загальні збори акціонерів найбільшої енергетичної компанії України, яка має приватну частку обсягом 49% і державну — 51%, мали відбутися ввечері 22 липня. Того самого дня за годину до старту заходу в стінах уряду міністри поспілкувалися з кандидатом на посаду керівника правління «Укрнафти». Його прізвище Арсеній Яценюк не вважав за потрібне називати. Єдине, що почули представники засобів масової інформації, це те, що посадовець має серйозний досвід роботи в найбільших світових енергетичних компаніях.

Продовжуючи тему, глава уряду нагадав, що 19 березня Верховна Рада ухвалила зміни до закону про акціонерні товариства, зменшила кворум для проведення загальних зборів акціонерів для всіх акціонерних товариств незалежно від виду власності.

Документ набув чинності 26 травня і, за словами, Прем’єра, повернув державі можливість проводити загальні збори акціонерів та впливати на загальну діяльність компаній.

У найближчій перспективі «Укрнафта» має збільшити видобуток. Фото з сайту fotokanal.com

Ідеться про 1,2 мільярда

Зокрема від акціонерів ВАТ «Укрнафта» Кабінет Міністрів очікує підтримки кандидатури на посаду керівника цієї компанії. «Як тільки буде підписано з ним відповідну угоду, він одразу приступить до виконання своїх обов’язків», — означив імовірний план дій на засіданні Арсеній Яценюк. Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження, в якому прописано завдання «для процесу голосування». Це передовсім вимога для акціонерів прийняти рішення щодо розподілу дивідендів за 2014 рік. Ідеться про 1,2 мільярда гривень.

Прем’єр окремо перерахував завдання для нового керівника від уряду: прозорість та ефективність роботи найбільшої енергетичної компанії, новий склад її правління та нові підходи в роботі.

«Ймовірний керівник компанії зазначив, що незважаючи на значне падіння цін на нафту, є можливості як для збільшення обсягу видобутку нафти в Україні, так і для зменшення вартості такого видобутку. Сподіваюся, що збори акціонерів відбудуться за високими європейськими стандартами. Держава як акціонер цієї компанії поважає права міноритарного акціонера, і ми переконані, що так само з його боку є повага до прав держави як об’єкта, який володіє 50+1% акцій цієї компанії», — наголосив Арсеній Яценюк, попросивши під час зборів акціонерів оприлюднити для ЗМІ всі 30 пунктів порядку денного.

До слова, мінорітарієм є акціонер компанії, розмір пакета акцій якого не дає змоги йому напряму брати участь в управління компанією (наприклад, шляхом формування ради директорів). Такий пакет акцій має назву «неконтролюючий».

Транш посилить резерви НБУ

У ході засідання уряду також стало відомо, що Президент, Прем’єр-міністр, міністр фінансів і голова Національного банку підписали меморандум про економічну і фінансову політику щодо співпраці з Міжнародним валютним фондом. Лист про наміри щодо такого меморандуму за результатами першого перегляду розширеної програми фінансування МВФ керівництво держави направило директорові-розпоряднику цієї фінансової структури Крістін Лагард днем раніше.

Українська сторона сподівається, що засідання ради директорів МВФ відбудеться 31 липня і за ідеального сценарію після цього наша держава отримає черговий транш кредиту обсягом 1,7 мільярда доларів. Ці кошти планують спрямувати на зміцнення золотовалютних резервів Нацбанку.

Щодо цього питання Арсеній Яценюк додав, що ухвалений Верховною Радою пакет урядових законів, потрібних для співпраці з МВФ, Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими організаціями, «розкриває додаткові можливості для отримання Україною ресурсу загальним обсягом 3,2 мільярда доларів».

А ще глава уряду розповів, що днями відбулася зустріч із керівництвом британської компанії (її назву Прем’єр не озвучив), яка має значний досвід в управлінні митницями в Європі. «Кабінет Міністрів прийняв рішення про невідкладне створення робочої групи щодо передачі українських митниць в управління британській компанії», — сказав він. Ідеться про закарпатську, львівську, волинську та чернівецьку митниці. На них, за словами Арсенія Яценюка, завдяки переходу під управління незалежної фахової компанії буде наведено порядок.

«Передовсім це боротьба з контрабандою, збільшення доходів митниць, інституційна спроможність митної служби як такої, — означив план дій Прем’єр. — Передача цих митниць відбудеться у найкоротші терміни. Голова Державної фіскальної служби отримав відповідне доручення. Маємо єдину позицію з міністром фінансів Наталією Яресько — ці експериментальні митниці дадуть нам можливість натренувати нових українських митників, аби  вся система Державної митної служби, яка залишається корумпованою, пострадянською і, на жаль, не виконує основної функції — збір доходів, прозорість і чесність при митному оформленні — була реформована в найкоротші терміни».