Кабінет Міністрів під час засідання 6 лютого підтримав рішення про спрямування коштів на відновлювальні програми місцевим бюджетам одинадцяти областей. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Ідеться про майже 4,5 мільярда гривень субвенції на відбудову соціальної та критичної  інфраструктури.

«Очікуємо на ефективне використання громадами державної допомоги. Найважливіше — щоб люди бачили відчутний результат роботи місцевої влади», — наголосив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр нагадав, що торік вдалося відновити 37,4 тисячі об’єктів. З-поміж них 685 закладів освіти, 390 медичних і соціальних закладів, майже 2,9 тисячі об’єктів водо-, газо-, теплопостачання, 22,9 тисячі приватних та багатоповерхових житлових будинків.

Кожна гривня від експорту — на оборону

Уже пів року працює український морський логістичний коридор. Пів року тому було знято блокаду Чорного моря й активізувалася українська морська торгівля. Паралельно з цим вдалося запустити проєкт щодо страхування нашого експорту від воєнних ризиків — йдеться про страхування суден, які заходять в українські порти.

Про підсумки таких кроків розповів Прем’єр-міністр під час засідання уряду. Він зокрема повідомив, що новим зерновим коридором вже пройшли понад 660 кораблів, які перевезли близько 20 мільйонів тонн вантажів до 32 країн світу. 70% цих вантажів — аграрна продукція наших сільгоспвиробників.

«У січні ми вийшли на довоєнні обсяги експорту морем, а за загальним обсягом експорту вже наближаємося до показників, які мали до повномасштабного вторгнення», — наголосив очільник уряду, додавши, що в січні в грошовому еквіваленті загальний український експорт становив 3,1 мільярда доларів, з них 1,9 мільярда — морський експорт.

Денис Шмигаль подякував українським військовим за безпеку чорноморської логістики, а українським підприємцям — за економічну активність, яка посилює державу. Він наголосив, що кожна гривня, яка надходить до бюджету від експортної торгівлі, йде на оборону. На краще забезпечення військових, дрони та боєприпаси, інноваційні продукти ОПК та багато іншого.

Окремо Прем’єр подякував партнерам, які підтримали урядові проєкти в частині страхування.

Глава уряду нагадав, що збільшення експорту посилює нашу економіку. Він навів перші статистичні дані нового року:  «У перший місяць 2024-го в державний бюджет надійшло на 14% більше податків і на 30% більше митних платежів, ніж планували. Загалом до загального фонду державного бюджету надійшло 116 мільярдів гривень, а разом збори в загальний і спеціальний фонд становили 154,2 мільярда гривень».

Зрозуміло, що посилення економіки та фінансів далі трансформується в посилення обороноздатності країни. І тут важливо максимально ефективно використовувати не тільки кошти державного бюджету, а й ресурси українських регіонів та громад.

Денис Шмигаль нагадав, що Президент Володимир Зеленський під час координаційної наради у Кропивницькому дав доручення уряду розробити механізм закупівлі систем РЕБ коштом обласних і місцевих бюджетів. Прем’єр доручив віцепрем’єр-міністрові з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністрові цифрової трансформації Михайлові Федорову, віцепрем’єр-міністрові з відновлення України — міністрові розвитку громад, територій та інфраструктури Олександрові Кубракову та міністрові оборони напрацювати такий механізм закупівель, опрацювати питання взяття на баланс закупленого обладнання та включення його в загальну систему, що оборонятиме нашу критичну інфраструктуру.

Плати за те,  що отримав

Одним з важливих учорашніх урядових рішень стало затвердження Порядку здійснення перерахунку вартості комунальних послуг із постачання тепла, води та вивозу сміття.

«Це чіткий алгоритм, який ґрунтується на принципі «плати за те, що отримав». Для нас важливо, щоб надані комунальні послуги були якісними та відповідали заявленим стандартам. Люди мають бачити, що вони платять за реально надані послуги», — зазначив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль нагадав, що до кінця опалювального сезону комунальні тарифи для населення на електрику, газ та тепло залишаються незмінними.

 Джерело: Департамент комунікацій  Секретаріату КМУ