ГОДИНА УРЯДУ

МЗС докладає максимум зусиль, аби українці в Росії могли задовольнити свої національно-культурні потреби

Учора у Верховній Раді депутати заслухали інформацію урядовців стосовно російсько-українських взаємин. У сесійній залі парламенту були присутні Прем'єр-міністр Микола Азаров та інші члени Кабінету Міністрів.

Зокрема, глава уряду відповів на запитання народного депутата Андрія Павловського (БЮТ) про "батьків" Харківської угоди, підвищення цін і тарифів на послуги ЖКГ. "Якщо говорити про "батьків", то швидше треба згадати "маму". Адже саме кабальна угода з Газпромом, підписана Тимошенко, призвела до різкого підвищення ціни на російський газ. Саме формула ціноутворення, на яку погодилася Тимошенко, - несправедлива для України і необгрунтована - і досі призводить до підвищення ціни на газ", - підкреслив Микола Азаров.

За його словами, Харківські угоди, які передбачають знижку 100 доларів за тисячу кубометрів газу, дозволили одразу ж відновити роботу вітчизняної промисловості, дали передишку, аби адаптувати економіку України до росту цін на енергоносії і здійснити енергетичну модернізацію. "Харківські угоди повністю себе виправдали. Якби їх не було, ціна на газ сьогодні становила б понад 400 доларів за тисячу кубометрів", - цитує слова Прем'єр-міністра департамент інформації та комунікацій Секретаріату Кабміну.

У свою чергу міністр закордонних справ Костянтин Грищенко поінформував нардепів про ситуацію, що склалася навколо Бібліотеки української літератури у Москві. За його словами, конфлікт повністю врегульовано: бібліотека працює у штатному режимі. Міністр нагадав, що за його дорученням посол України в Росії провів низку зустрічей з представниками адміністрації Президента РФ, російського МЗС та уряду для врегулювання цього питання.

Крім того, додав Костянтин Грищенко, він теж зустрічався з представниками російської влади: "Під час всіх моїх зустрічей питання забезпечення потреб української громади в Росії та захист її прав були пріоритетом". Урядовець додав, що бібліотека української літератури знаходиться в муніципальному підпорядкуванні та фінансується владою Москви. І тому можливості фінансувати її з державного бюджету України немає, повідомляє УНІАН.

Також Костянтин Грищенко закликав не політизувати питання діяльності українських організацій в Росії. Він зазначив, що доручив продовжити переговори з російською стороною про сприяння органами влади РФ діяльності українських організацій.

За словами міністра, українська сторона неодноразово проводила переговори з представниками РФ, і певний проміжний результат є - Верховний Суд Російської Федерації задовольнив клопотання Об'єднання українців в Росії про призупинення розгляду справи щодо закриття цієї організації.

На переконання урядовця, необхідно докласти максимум зусиль до збереження ОУР. Однак, якщо цього не вдасться зробити, то в Росії на основі ОУР має бути створена нова організація. У цьому контексті керівник вітчизняного дипломатичного відомства нагадав, що представники української громади ухвалили рішення створити координаційну раду з підготовки до створення нової української організації із загальноросійським статусом.

Продовжуючи тему відносин у гуманітарній сфері, Костянтин Грищенко повідомив, МЗС опрацює питання про облаштування міжконфесійної каплиці у Національно-культурному центрі України у Москві.

Торкаючись теми територіального розподілу, урядовець відзначив прогрес у переговорах з питання делімітації кордону у Керченській протоці. Він наголосив: ці переговори, як і переговори щодо делімітації інших кордонів з РФ, є одним з пріоритетів для міністерства.