БЕЗ НОВАЦІЙ

Кардинальних змін у проведенні незалежного оцінювання наступного року не буде

Наступного року організатори зовнішнього незалежного тестування не планують особливо оновлювати систему ЗНО. За словами директора Українського центру оцінювання якості освіти Ірини Зайцевої, зміни стосуватимуться лише змістової частини тестів, зокрема скорочено кількість завдань із історії України, всесвітньої історії та фізики. Крім того, якщо цього року при складанні ЗНО мовами нацменшин абітурієнтові видавали два зошити — українською та, приміром, польською чи румунською мовою, то наступного року учасник тестування отримає лише один зошит — тією мовою нацменшин, яку він обрав.

Зміни торкнуться й тих, хто нині навчається за кордоном: якщо цього року вони мали право брати участь лише в додатковій сесії ЗНО, то 2013-го зможуть проходити тестування й упродовж основної сесії. За словами Ірини Зайцевої, вже рецензовано низку посібників для підготовки до незалежного оцінювання. Водночас з’явилася й література, що не відповідає вимогам профільного міністерства. «Перелік тих, хто фальшував, ми опублікуємо на своєму сайті десь до середини грудня», — пообіцяла посадовець.

Реєстрація на основну сесію тестування триватиме з 4  січня до 5 березня. За прогнозами, наступного року до проходження ЗНО зголосяться 311,5 тис. абітурієнтів — дещо менше, ніж цього року (близько 329 тис. вступників). Зареєстровані на ЗНО-2013  матимуть змогу до 19 березня дещо змінювати свої дані — наприклад, предмети, обрані для тестування. Як і цього року, обрати можна не більше ніж 4 предмети. 

ЗНО розпочнеться 3 червня тестуванням із хімії й закінчиться 27 червня оцінюванням зі світової літератури. 2013 року ЗНО з двох предметів — іноземної мови та географії (8 та 15 червня відповідно) — проводитимуть у суботу. Додаткова сесія триватиме впродовж 4—11 липня. Результати основної сесії тестування оголошуватимуть з 18 червня до 5 липня, додаткової — до 16 липня.

За прогнозами, 2013 року на тестування зареєструється 311,5 тис. абітурієнтів. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Як і цього року, використання мобільних телефонів та будь-яких інших зчитувальних пристроїв під час ЗНО заборонено. З потенційними порушниками намагатимуться боротися за допомогою металошукачів та камер спостереження. «Ми поширимо практику щодо металошукачів», — зауважила Ірина Зайцева. Докладнішу інформацію щодо кількості пунктів тестування, обладнаних такими засобами, директор центру не повідомила.

Водночас, як наголошують експерти, тривалий брак суттєвих змін у системі незалежного оцінювання веде до руйнації ефективної роботи ЗНО. Можливо, саме цього й прагнуть деякі керівники профільного міністерства та українських вишів?

На фінансування ЗНО наступного року, за словами Ірини Зайцевої, до проекту бюджету було подано «більше 150 млн грн». Керівник центру прогнозує, що наступного року незалежне оцінювання забезпечать коштами на рівні цьогорічних показників. «Фінансування складається з різних статей, але що стосується самого тестування, то в 2012 році нам було потрібно понад 150 мільйонів гривень»,  — сказала Ірина Зайцева.

Нагадаємо, що цього року для проведення тестів забракло 19 млн грн, які, за словами директора УЦОЯО, додатково виділили в червні. На її думку, певне збільшення витрат на тестування можливе через зростання зарплат працівників, залучених до проведення незалежного оцінювання. Водночас докладніше пояснити, на що саме витрачатимуться кошти, Ірина Зайцева не змогла. Зауваживши, що, приміром, вартість перекладу тестів мовами національних меншин  залежатиме від кількості замовлених тестів, а тому оцінити це поки що неможливо.