Парадом відкриттів новорічних ялинок на Святого Миколая в Україні розпочалися прекрасні зимові свята

КИЇВ. Дванадцятитонне дерево заввишки 24 метри столиці подарував Івано-Франківськ

Ніхто б не знав про цю вже немолоду хвойну мешканку Надвірнянського лісгоспу, що росла поблизу села Вишнівці на Івано-Франківщині понад 80 років, якби її життя завершилося так, як планувалося це спочатку: її стовбур мали використати на меблі.

Столична ялинка змінила «прописку» — вона вперше поселилася на зимові свята на Софійській площі. Фото Володимира ЗАЇКИ

Але щасливий випадок змінює долі не лише людей, а й дерев. Відколи саме цю ялицю вибрали з-поміж інших, щоб вона стала головною новорічною ялинкою України, тепер її зовнішність описують так, як параметри переможниці конкурсу краси. Отож ялинкова міс України-2015  зростом 24 метри, вагою понад 12 тонн, з діаметром талії-стовбура півтора метра і невимовно гарною пухнастою зачіскою, яка трішки нагадувала велетенського зеленого їжака, коли красуню вартістю приблизно від 7 до 11 тисяч гривень везли спеціальною фурою завдовжки 30 метрів до столиці як подарунок від мерії міста Івано-Франківська.

І діти, й дорослі полюбляють знаходити під новорічною ялинкою вдома омріяні подарунки, а біля головного святкового дерева свого села чи міста на порозі Нового року сподіваються на різні прекрасні дива і пригоди. Не обійшлося без пригод і в мандрівці вишнівецької міс ялинкової вроди, про які сповістив президент компанії Folk Ukraine, організатор новорічних свят на Софійській площі Києва Ігор Добруцький. Ліс і природа нелегко розлучалися з деревом, якому судилася слава і знаменитість, і на те, щоб вивезти його з рідного середовища, знадобилося аж 12 годин. Бо після дощу вдарив різкий мороз, утворивши ожеледицю. Зачепившись за пеньок, зламався кран, яким мали вантажити ялинку на фуру. У фурі зламалися гальма, тому що зносилися в ній, як з’ясувалося, шланги. А коли почали тягнути ялинку з лісу — обірвався гак, тож довелося робити це за допомогою вантажівки і лебідки. Як зазначає пан Ігор Добруцький, «ялинка вийшла з лісу рівно опівночі, як у казці, але ми дуже задоволені результатом. Ялинка — красуня! Такої Київ не бачив мінімум 23 роки. По дорозі обійшлося без пригод. Везли ми її повільно — дорога слизька, а вантаж дуже великий і цінний».

Отаке справжнє живе дерево, а не змонтоване з багатьох гілок чи взагалі сконструйоване зі штучних матеріалів, стало головною новорічною ялинкою нашої країни вперше за усі роки державної незалежності. І вперше цей символ Новоріччя і Різдва змінив прописку: з Майдану Незалежності на Софійську площу, де тепер красується ялинка, прикрашена понад трьома тисячами іграшок, зокрема, з українськими орнаментами, білими голубами й хатинками. І ще одне, дуже важливе: біля неї Новий рік і Різдво вперше святкуватимуть за українськими традиціями.

Красуня з вишнівецького лісу на Івано-Франківщині, якій судилося так казково завершити своє земне життя, продовжить своє існування ще в одному статусі. Її стовбур розпиляють на 500 полінець-кружечків і продадуть 21 січня на аукціоні. Як наголосив принагідно пан Добруцький, «людина, яка купить кружечок від головної ялинки країни, зможе вибрати дитячий будинок, куди підуть її гроші. Ми увічнимо кожного, хто захоче допомагати дітям».

Суми. Щоб почувалися як удома і переселенці

Задушевним і урочистим видалося відкриття головної новорічної ялинки Сумщини на центральній площі Незалежності обласного центру. До зеленошатої красуні завітали сотні жителів та гостей міста, які першими привітали сяєво гірляндових вогнів на її гілках.

Як наголосив т. в. о. голови Сумської ОДА Іван Боршош, давши старт Новорічним святам, в області заздалегідь потурбувалися, щоб вони були веселими, розмаїтими, теплими насамперед для дітлахів.

За словами директора департаменту освіти і науки Сумської ОДА Олени Попової, жодна дитина не залишиться поза увагою дорослих. При цьому значної уваги надано організації новорічно-різдвяного відпочинку хлопчиків і дівчаток пільгових категорій та юних переселенців з Луганської, Донецької областей, Автономної Республіки Крим. Таких зараз на Сумщині понад три тисячі.

Для них та їхніх ровесників передбачені численні розважальні заходи в обласному академічному театрі драми та музичної комедії імені М. Щепкіна, Сумському національному аграрному університеті, державному університеті, інших вищих та середніх спеціалізованих навчальних закладах, установах по всій області.

З дітлахами зі східних регіонів України та їхніми батьками вже зустрілися працівники податкової і митної служб. В.о. начальника головного управління Державної фіскальної служби в Сумській області Юрій Больбіт та начальник Сумської митниці Олександр Гуцал привітали їх на слобожанській землі, вручили численні подарунки і запевнили, що краяни зроблять усе, аби тимчасові переселенці почувалися як удома не лише у свята, а й у будні.

Запоріжжя. Біля неї вертеп і казкова карета

Висота штучної ялинки, яку працівники запорізького КП «Титан» встановили на центральній площі міста Фестивальній, становить 23 метри, ширина — 5,5 метра. Новорічну забавку зібрали з 55 ярусів. Як розповіла директор КП «Титан» Лариса Іщенко, на головній ялинці міста — більш як 5 тисяч іграшок та понад 450 метрів світлових гірлянд. Біля її підніжжя встановили різдвяний вертеп і казкову карету, запряжену оленями.

Ця ялинка, що з’явилася на Фестивальній площі у Запоріжжі, столичній програє у висоті всього метр. Фото автора

До речі, вперше у Запоріжжі вертеп з’явився біля новорічної ялинки кілька років тому з ініціативи трьох місцевих журналістів, зокрема й авторки цих рядків. Тоді на заклик корпункту «Урядового кур’єра» в Запорізькій області подарувати запоріжцям справжнє свято відгукнулася Римо-католицька Харківсько-Запорізька дієцезія, яка й надала чудову різдвяну експозицію з фігурками святих Марії та Йосипа і їхнього Святішого Сина-немовляти Ісуса, інших персонажів біблійної оповіді. З того часу щороку на Новорічні свята цей вертеп встановлюють біля ялинки.

Донеччина. Не лякайте нас феєрверками!

У Краматорську, який зараз вважається однією із «столиць» регіону (тут тепер працюють керівники та низка управлінь Донецької ОДА), день Святого Миколая виявився для малечі подвійним святом. Адже окрім солодких подарунків діти отримали ще один очікуваний презент — на центральній площі міста відбулося традиційне свято, під час якого яскравими вогнями загорілася новорічна ялинка.

Як уточнили у відділі культури міської ради, символів улюбленого зимового свята у краматорської дітвори та дорослих відразу два. У центрі Краматорська змонтували штучну ялинку, а у так званому Старому місті вирішили встановити живу симпатичну лісову красуню. Щоправда, привезли її не з лісу — комунальники відшукали підходяще дерево у приватному дворі одного з міських селищ, викупили його у господаря і вже потім перевезли у людне і доступне всім місце. Не зрадили нині і давній традиції — щороку оновлювати гірлянди та різноманітні прикраси, якими наряджають ялинку: закупили майже півсотні нових різноманітних куль, завдяки яким і штучна, і особливо жива ялинки значно привабливіші.

Цього ж дня відбулося відкриття новорічної ялинки і на центральній площі Слов’янська, що супроводжувалося концертом та розвагами, в яких взяли участь місцеві дітлахи. До речі, нинішнє відзначення Нового року тут має сумні місцеві особливості року минулого. На недавньому засіданні міськвиконкому його учасники вирішили тимчасово відмовитися від традиційного гучного супроводу свята. В.о. міського голови О.Зонтов навіть підписав рішення «Про заборону використання піротехнічних засобів під час проведення новорічних заходів». Адже, по-перше, правоохоронці ще не напрацювали механізму контролю за використанням піротехніки. А, по-друге, не всі малі та дорослі мешканці Слов’янська вже відішли від пережитого стресу і для них звуки вибухів та яскраві спалахи навіть святкових феєрверків досі є символом біди і горя.

Рівне. А поряд — янгол миру

На центральній площі міста поруч із новорічною красунею-ялинкою постав двометровий янгол миру, оскільки саме мир — найактуальніша тема року нинішнього і наступного.

На виготовлення янгола знадобилося 40 метрів гірлянд та 1,5 тисячі затяжок. Шість пар рук викладачів Рівненської дитячої художньої школи творили його 10 днів, чекаючи, доки доставлять якісні гірлянди, які не бояться вологи, а також прикраси — перламутрове намисто та сніжинки.

— На облаштування ялинки з янголами миру та добра поряд ми витратили 50 тисяч гривень, — каже міський голова Рівного Володимир Хомко. — Ні Діда Мороза, ні Снігуроньки тут немає вже кілька років — наша ялинка цілком європейська.

Сама ж головна красуня Рівного цього року шістдесятилітня, заввишки 25 метрів.

Cєверодонецьк. Зелена гостя прибула з Говерли

Головною прикрасою міста на площі Перемоги, перед будівлею облдержадміністрації, стало вічнозелене дерево заввишки 22 метри, яке виросло на схилах Говерли. Голова Луганської ОДА Геннадій Москаль особисто домовився про доставку ялинки, яку привезли в Сєверодонецьк спеціальним автопоїздом. Всі витрати з відбору й транспортування головного новорічного символа на буремний схід взяв на себе народний депутат від Закарпаття Василь Петьовка.

А традиційна головна міська ялинка «виросла» на площі Радянській — навпроти будівлі міськвиконкому, де штучні прикраси щедро вивісив «Сєверодонецький «Азот». Та от саму традицію зустрічати Новий рік на площі Радянській нині сєверодончани зможуть «удосконалити» чудовим променадом до площі Перемоги, де біля живої закарпатської красуні ще й встановлений вертеп, виготовлений спеціально для сходу львівськими майстрами.

Ще одну лісову красуню сєвєродончани вбрали в сквері імені Миколи Гоголя, де вона росте. Новорічні іграшки приносили з дому, скляні намиста купували в магазинах (щоб усе було по-модному) і виготовляли власноруч.

Матеріали підготували Людмила ЯНОВСЬКА, Олександр ВЕРТІЛЬ, Наталя ЗВОРИГІНА, Павло КУЩ, Інна ОМЕЛЯНЧУК, Олена ОСОБОВА, "Урядовий кур'єр"