Новина не з розряду сенсацій і все таки для багатьох не другорядна: тиждень тому набрали чинності внесені зміни до Закону «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України». Відповідно до них із числа підстав для відмови у видачі паспорта для виїзду за кордон виключено відсутність відстрочки у призові на строкову військову службу. Так, відтепер підрозділи міграційної служби, оформлюючи закордонний паспорт, не вимагатимуть у юнаків призовного віку подачі цієї обов’язкової донедавна довідки військових комісаріатів, пояснює начальник Оболонського районного відділу Головного управління Державної міграційної служби України в м. Києві Віра Сторожук. Певною мірою молодим співгромадянам з числа потенційних призовників це полегшує підготовку до будь-якої подорожі за межі нашої країни.

Звичайно, на якусь дещицю процедура оформлення документів для виїзду за кордон спрощується і для працівників міграційної служби. Але саме на дещицю, оскільки оформлення закордонних паспортів становить лише частину покладеної на службу важливої роботи у сфері імміграції та еміграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців тощо. До речі, на сьогодні жодних проблем з видачею закордонних паспортів як у районі, так і у всій столиці немає — черг майже нема, а про літній дефіцит бланків паспортів навіть не згадують. 

Серед десяти територіальних підрозділів ГУ ДМСУ в Києві Оболонський райвідділ якщо не найбільший, то й не найменший, бо опікується понад 425 тисячами киян. До того ж за рахунок житлових новобудов район постійно розростається, його заселяють люди. Скажімо, за 11 місяців цього року зареєструвалося майже 11 тисяч нових оболонців. Серед них і близько 300 колишніх громадян інших країн, які свого часу прибули до нас і вирішили стати повноправними українцями — або у зв’язку з одруженням із нашими співгромадянами чи співгромадянками, або за наявності в Україні корінних повнорідних родичів (батька, матері, братів чи сестер, які народилися чи проживають на території України до 1991 року, — часу, коли набрав чинності закон про громадянство України). «Якщо є така «прив’язка» до району і згода, так би мовити, приймаючої сторони, ми збираємо і  перевіряємо відповідні документи, які потім передаємо в ГУ ДМСУ в Києві», — розповідає Віра Сторожук.

Нас уже знають у всьому світі. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Одне з головних завдань міграційної служби району — видача паспортів громадянина України. Само собою, не лише  після досягнення повноліття, а й у зв’язку зі зміною прізвища після одруження чи, навпаки, розлучення, за бажання просто його змінити, а також тоді, коли документ з тих чи тих причин став непридатним для використання або власник його загубив чи його в нього вкрали. За словами Віри Леонідівни, впродовж року гублять паспорти близько тисячі громадян. Якщо людина стверджує, що документ у неї вкрали, потрібно обов’язково звернутися у відділ внутрішніх справ із заявою, щоб міліція зафіксувала це і видала відповідну довідку. В такому разі громадянин звільняється від адміністративної відповідальності й сплачує лише мито за видачу нового паспорта — 34 грн. Якщо ж паспорт втрачено із власної необережності, складають протокол про адмінпорушення і, окрім мита, роззява сплачує символічний, правду кажучи, штраф — від 17 до 51 гривні. Таке саме стягнення накладають на тих, хто впродовж місяця з дня виповнення 25 чи 45 років не з’являється без поважних причин для вклеювання в паспорт нової фотографії.

Якихось особливих проблем не виникає і з тим, що раніше називали пропискою, а тепер реєстрацією місця проживання, чи зняттям з реєстраційного обліку. Згідно із внесеними в середині минулого року змінами до закону про свободу пересування та вільний вибір місця проживання, зареєстрований в іншій місцевості громадянин, який має намір зареєструватися в районі, може звернутися безпосередньо до нашого територіального органу, де його знімуть з попереднього місця реєстрації й зареєструють за новим місцем проживання, зазначає Віра Сторожук. Головне, аби в людини були підстави для реєстрації на новому місці — згода власника чи всіх співвласників квартири, де мешкатиме заявник, або документальне підтвердження родинних стосунків.

Райвідділам ДМСУ також доручено видавати тимчасові посвідки та посвідки на постійне проживання особам, які отримали дозвіл на імміграцію в Україну у зв’язку з возз’єднанням сім’ї, переїзду до повнорідних родичів тощо. З усіх цих та багатьох інших житейських питань оболонські міграційники нададуть вам вичерпні консультації й допомогу.