ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Окрім збільшення фінансової підтримки при народженні,  уряд обіцяє створити умови для виховання та розвитку дітей 
 

Сьогодні світ відзначає Міжнародний день захисту дітей. В Україні налічується майже 8 млн дітей віком до 18 років, а це — 17% населення країни. Принципи створення максимальних можливостей для повноцінного розвитку дітей у всіх сферах покладено в основу соціальних ініціатив глави держави. І одним із пріоритетних напрямків державної політики є підтримка родин із дітьми.     

У цьому контексті Прем’єр-міністр Микола Азаров зазначив, що протягом поточного року допомога при народженні дитини підвищуватиметься у п’ять етапів. До кінця року вона становитиме 28 тис. 830 грн при народженні першої дитини, 57 тис. 660 грн — другої та 115 тис. 320 грн — третьої та кожної наступної. Глава уряду підкреслив, що це в 3—5 разів більше, ніж 5 років тому.

Для всіх  і кожного

Прем’єр наголосив на тому, що уряд поставив перед собою завдання відновити мережу дошкільних закладів, кількість яких з 1990 року скоротилася майже на 40%. «Лише за 2 останніх роки кількість дитячих садочків в Україні збільшено на 875. Додалось понад 77 тис. місць в дошкільних установах. Побудовано 30 нових загальноосвітніх шкіл. Аналогічне завдання має бути вирішене у сфері дитячого відпочинку та оздоровлення. Ще раз наголошую на відповідальності за це профільних  міністерств: насамперед Міністерства освіти і науки, молоді та спорту і Міністерства охорони здоров’я», — заявив Микола Азаров. При цьому він наголосив, що 100% всіх дітей повинні мати доступ до сучасного та якісного навчання. 

Особливу увагу влада приділяє захисту дітей, які залишились без піклування батьків. «Їх в Україні близько 96 тисяч, і наше спільне завдання — зробити все можливе для того, щоб доля кожної такої дитини склалася благополучно. Цілеспрямована державна політика на підтримку прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, стимулювання національного всиновлення дає свої плоди. Вже близько 77% дітей-сиріт нині виховується в сімейному середовищі. І ми ніколи не припинимо зусилля, щоб кожна осиротіла дитина отримала родину», — заявив глава уряду.

При цьому він нагадав, що з 1 червня в 2,5 раза збільшується кількість соціальних працівників, які на рівні кожного населеного пункту і району надаватимуть підтримку сім’ям із дітьми, що опинилися у складних життєвих обставинах. «Звертаюся особисто до цих працівників: ви не просто службовці, ви — представники державної влади для кожної родини, яка в скруті. Від вас, вашої діяльності залежатиме доля багатьох дорослих і дітей. На вас лежить особлива відповідальність. Але ж особливо вагомою буде і вдячність за вашу роботу. Уряд підтримуватиме вашу діяльність, надаватиме дедалі більше ресурсів для неї», — підкреслив Микола Азаров.

Родинне щастя  — найважливіша цінність у житті. Фото з сайту  dela-semeinye.ru

Націлюємося  на СНД

Повне та всебічне забезпечення соціальних ініціатив залежить не лише від політичної волі, а й від зростання економіки держави. Економічний вимір — багатогранний, проте одна з найважливіших сторін — це налагодження міцних зовнішньоторговельних зв’язків. Цьому питанню Прем’єр приділив окрему увагу, підбивши підсумки свого візиту до Туркменістану, де він взяв участь у засіданні Ради глав урядів країн Співдружності.

За словами Миколи Азарова, економічні процеси в країнах СНД набувають для України дедалі більшого значення. З одного боку, на цей ринок нині припадає понад третина нашого зовнішнього товарообороту, а з іншого — цей ринок динамічно зростає, і лише минулого року товарообіг між країнами СНД зріс на 36%.

«У той час, як Європа охоплена рецесією і не знаходить виходу з боргової кризи, ринок країн СНД два роки поспіль зростав приблизно по 5%. Під час візитів до Білорусі, Росії, Казахстану, Азербайджану і ось тепер до Туркменістану я на власні очі побачив динамічний розвиток економік цих країн; готові до реалізації масштабні національні проекти, що забезпечать зростання в наступні роки», — зазначив глава уряду.

Практично всі країни СНД стали на шлях модернізації своїх економік, що створює практичні можливості для нашої держави та для українських компаній. Показовим прикладом у цьому контексті є Туркменістан. «Торік валовий внутрішній продукт цієї країни зріс на 15%. Ми не тільки радіємо успіхам дружньої країни і народу. Ми беремо в них участь. Наприклад, українські будівельники, які працюють в Туркменістані, мають контракти на три роки вперед», — сказав Микола Азаров. Тут зацікавлені, аби українські компанії брали участь у будівництві портів, залізниць, мостів, комбінованих транспортних коридорів тощо. «Туркменістану потрібні інноваційні технології, сучасне обладнання. Практично все це виготовляється в Україні», — зазначив Прем’єр. При цьому він додав, що міністру економічного розвитку і торгівлі доручено перевести всі можливі напрямки такого співробітництва  у практичну площину.

Микола Азаров також нагадав, що протягом минулого тижня він двічі зустрічався з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним та двічі — з Головою Уряду РФ Дмитром Медведєвим. «Російське керівництво підтвердило зацікавленість в інтенсифікації двосторонніх відносин. Як кажуть, «пілотно» ми визначили першочергові завдання. Вони цілком прагматичні», — зазначив Прем’єр.

Зокрема, за його словами, Росія прийняла рішення про кредитування будівництва  3-го і 4-го енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Тож Микола Азаров доручив Міністерству енергетики і вугільної промисловості розпочати технічне оформлення цієї угоди. Російська сторона висловила бажання взяти участь у серійному випуску літака Ан-148. «Готовність до виробничої кооперації досить висока. Отже, концерн «Антонов» може приступати до технологічних узгоджень», — сказав глава уряду.

Також Прем’єр заявив, що керівництво РФ погодилося серйозно розглянути аргументи української сторони щодо постачання російського газу в Україну і найближчим часом повернутися до проблеми перегляду відповідного контракту. 

 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законів України у частині скасування вимог щодо необхідності обов’язкового надання паперових витягів, виписок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (проект закону); 

♦ Про утворення Ради з питань розвитку системи надання соціальних послуг (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг для основних соціальних і демографічних груп населення (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми підтримки сім’ї до 2016 року (розпорядження уряду);

♦ Про затвердження плану заходів з виконання у 2012 році Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року (розпорядження уряду).