Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв презентував план «Реформування корпоративної системи управління «Нафтогазом». Реорганізацію компанії планується завершити до 2017 року.

Україна зобов’язалася реформувати структуру корпоративного управління компанії «Нафтогаз» разом з її дочірніми підприємствами відповідно до Принципів корпоративного управління Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Реорганізація передбачає участь міжнародних консультантів. До речі, в угоді з ЄБРР на отримання кредиту 300 мільйонів доларів (для закупівлі та формування підземних запасів газу на зиму) зафіксовано, що позику Україна отримає за умови ухвалення урядом плану дій щодо реформи корпоративного управління «Нафтогазом». Кабмін цей план затвердив  (постанова уряду №1002 від 5 грудня 2015 р. «Деякі питання вдосконалення корпоративного управління публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» опублікована в «Урядовому кур’єрі» від 8 грудня), тому позику країна отримає вже до кінця року.

Реформування «Нафтогазу»  зумовлене необхідністю позбавлення монопольного становища цієї компанії, адже, за словами Андрія Коболєва, останнім часом це негативно впливало на розвиток ринку газу та позбавляло перспектив притоку інвестицій у цей сектор. План щодо реформування компанії передбачає розмежування функцій транзиту, розподілу й зберігання газу.

Завдяки таким змінам робота компанії стане ефективною, адже НАК зазнає астрономічних збитків, що покриваються державним коштом — за допомогою збільшення статутного фонду компанії (лише на останнє збільшення фонду влітку уряд витратив 105 мільярдів гривень!). Одна з головних цілей  плану — консолідувати управління дочірніх підприємств Укргазвидобування та Укрнафта. Водночас ПАТ «Укртрансгаз» від’єднають від  «Нафтогазу». Це вимоги Третього енергопакету ЄС.

Згідно зі стандартами ОЕСР, потрібно створити наглядову раду компанії, в компетенції якої — виконувати стратегічне керівництво та контроль над правлінням компанії, тобто контролювати її менеджмент.

Днями  уряд ухвалив нову редакцію статуту компанії «Нафтогаз України» у межах реформи її корпоративного управління. Передбачається, що в наглядовій раді буде п’ять членів, троє з яких — незалежні, один представлятиме Кабінет Міністрів, один — Президента. Нова редакція статуту НАК передбачає, що акціонером компанії замість Міністерства енергетики та вугільної промисловості стане Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

Кабінет Міністрів ще 16 жовтня затвердив план реформування корпоративного управління НАК, який відрізняється від запропонованого Міненерговугілля. Імплементація урядового плану стала умовою для отримання Україною не лише кредиту ЄБРР, а й іще двох дешевих позик: $500 мільйонів від Світового банку та $200 мільйонів від Міжнародної фінансової корпорації. Ці кошти потрібні для закупівлі необхідних обсягів  газу для його стабільних поставок країнам ЄС в умовах різкого зниження температур, а також для забезпечення українських споживачів.  Кредити надзвичайно вигідні для України: річні ставки — 1,5%.

Затверджений урядом план реформування — це спільна розробка з «Нафтогазом», згідно з яким на базі роз’єднаних з компанією газотранспортних мереж заплановано створити підприємство з управління магістральними газопроводами і транспортування блакитного палива, а за «Нафтогазом» залишити лише видобуток та продаж газу. Раніше планували розділити «Нафтогаз» за трьома напрямами: видобуток, транспортування й продаж.

Міненерговугілля проти нового варіанта, тому спільно зі Світовим банком готує альтернативну модель реформи. Міністерство прагне залишити під своїм контролем «Укртрансгаз». Днями воно надіслало лист до Світового банку, в якому означило своє бачення реформи «Нафтогазу»: компанія має займатися лише трейдингом, «Укртрансгаз» — залишитися під контролем Міненерговугілля, а Укргазвидобування — відійти у створюваний державний холдинг. Цей план Міненерговугілля обговорює зі СБ і МВФ. «Вважаємо, що природні монополії з транспортування енергоресурсів (Укртрансгаз, Укртранснафта, а також Укренерго) мають залишатися в підпорядкуванні Міненерговугілля», — заявив директор департаменту планування і європейської інтеграції міністерства Михайло Бно-Айріян на своїй сторінці в Фейсбуці. Привабливі активи «Нафтогазу» можуть вбити клин у стосунки в урядових структурах.

Реформування корпоративного управління «Нафтогазу» має сприяти запровадженню повноцінного газового ринку в Україні, де найпотужніші в світі газотранспортні  мережі і підземні газові сховища. Кінцева мета — стати повноправним учасником газового ринку Європи. 

Наталка ПРУДКА
для «Урядового кур’єра»