СПІВПРАЦЯ

Українсько-казахстанські економічні відносини охоплюють  різноманітні галузі економіки

Зовнішньоекономічні відносини між Україною та Казахстаном виходять на новий, більш якісний, рівень. Це стало основним лейтмотивом засідання 11-ї Міждержавної українсько-казахстанської комісії з економічного співробітництва під головуванням першого віце-прем’єр-міністра України Сергія Арбузова та першого заступника прем’єр-міністра Республіки Казахстан Бакітжана Сагінтаєва.

«І надалі наші економічні відносини міцнішають. Обидві держави діють строго в рамках національних законодавств. Пріоритетними для розвитку взаємовигідної співпраці ми виокремили такі галузі: паливно-енергетична, агропромислова, транспортна, авіаційна, космічна, машинобудування для агропромислового комплексу, створення інфраструктурних об’єктів», — зазначив Сергій Арбузов.

За словами Бакітжана Сагінтаєва, країни повинні вжити всіх заходів щодо активізації розробки та підготовки до підписання Плану дій Україна — Казахстан на 2013—2014 роки («Дорожня карта-4»).

«Останніми роками наші держави плідно співпрацювали в економічній та соціальній сферах. У 2011 році з офіційним візитом у Казахстані перебував Прем’єр-міністр України Микола Азаров, що надало поштовх у розвитку наших відносин. У парламентах обох країн створено відповідні робочі групи, які розробляють відповідну нормативно-правову базу», — сказав Бакітжан Сагінтаєв.

2013-й оголошено Роком Казахстану в Україні, й незабаром  до Києва приїдуть представники культури та мистецтва далекої азійської країни.

На думку міністра економічного розвитку і торгівлі Ігоря Прасолова, в 2011—2012 роках українські фахівці та відомі підприємства нашої країни зробили чимало в Республіці Казахстан, показавши високий рівень професіоналізму і якості.

«Ми плідно співпрацювали у сфері видобутку урану. Було створено відповідну робочу групу. Останніми роками українські фахівці створили в Казахстані 11 молочнотоварних ферм, і нині ми продовжуємо співпрацю: розглядаємо можливість виготовлення устаткування для механізації та будівництва малих ферм. У нас є чудові проекти розвитку на території Казахстану об’єктів сонячної енергетики,  підприємства з випуску устаткування для залізничного рухомого складу», — заявив він.

Україна і Республіка Казахстан зацікавлені у спільних проектах у галузі сільськогосподарського машинобудування, у випуску енергоощадної газопаротурбінної установки для отримання електроенергії та води для теплоенергетичних потреб у посушливих районах Казахстану, у виготовленні устаткування для газової, нафтової та хімічної промисловості тощо.

На думку Сергія Арбузова, українська сторона також зацікавлена в постачанні казахстанської нафти на НПЗ України.

«Уряд проінформував дружню сторону про те, що наша країна має технічні можливості нафтотранспортної системи для транзиту казахстанської нафти через територію України в напрямку європейських споживачів, зокрема з використанням потужностей нафтопроводів «Одеса — Броди» та «Дружба». Також наша держава зацікавлена в участі українських компаній у розробці родовищ на території Республіки Казахстан», — зазначив він.

Учасники засідання розглянули результати роботи з розширення договірно-правової бази двосторонньої співпраці та рекомендували підписати в ході візиту прем’єра Казахстану Сєріка Ахметова в Україну (який відбудеться за кілька днів) «Дорожню карту-4» та програму співпраці в галузі науки і технологій.

Сторони підтвердили готовність провести 12-те засідання комісії  в Республіці Казахстан.

Прем’єр Микола Азаров та перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов провели робочу
зустріч з делегацією уряду Казахстану.
Фото Oлега МAРКЕВИЧA

ДОВІДКА «УК»

Республіка Казахстан для України є третім за величиною торговим партнером за обсягами товарообігу серед кран СНД та восьмим — серед усіх партнерів нашої держави. Згідно з даними Держстату України, обсяги товарообігу між двома країнами в 2012 році становили 4,18 мільярда доларів, що майже на 12% перевищує показники 2011 року.

Експорт в Казахстан з України становить 2,643 мільярда доларів, імпорт з Казахстану в нашу державу — 1,537 мільярда доларів.