РОБОЧА ПОЇЗДКА

Віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко вивчав, як реалізуються соціальні ініціативи Президента 
 

Поїздку до Криму віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики розпочав із заводу «Фіолент». Ознайомившись із потужностями виробництва, він зазначив, що великі національні підприємства потребують підтримки держави. «Виробити продукцію сьогодні — це ще не все, складно її продати. Тому виробництво вимагає підтримки влади і торговельних мереж, які мають знизити торговельні націнки», — підкреслив Сергій Тігіпко.

Спілкуючись із колективом підприємства, віце-прем’єр-міністр позитивно оцінив роботу кримської влади, яка цього року впровадила регіональну програму «Соціальна картка кримчанина». Адже завдяки цьому найменш захищені жителі автономії тепер мають змогу купувати продукти з 5—7% знижкою. Сергій Тігіпко повідомив, що подібну програму соціального захисту населення планується реалізувати в масштабах усієї країни, і така робота вже триває. 

Наступним пунктом робочої поїздки став Кримський центр професійно- технічної освіти Державної служби зайнятості. Тут Сергій Тігіпко зазначив, що боротьба з бідністю є пріоритетом, саме тому держава розвиватиме систему профтехучилищ і посилюватиме їхню матеріально-технічну базу. «Якщо людина має хорошу професію або кілька професій, то вона конкурентоспроможна, тому ми не можемо недооцінювати роль освіти», — зазначив урядовець.

Цього дня у стінах Ради міністрів Криму відбулася нарада, в якій взяли  участь голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов, а також керівники кримських відомств, голови районних адміністрацій, керівники підприємств, громадських організацій. Сергій Тігіпко повідомив, що основна мета його візиту — це ознайомлення з тим, як реалізуються соціальні ініціативи Президента. Він наголосив, що влада ухвалила низку рішень щодо підвищення пенсій, зарплат, багато хорошого зроблено завдяки впровадженню соціальних ініціатив, але ще чимало потрібно і доробити. Зокрема він зауважив, що на сьогодні для керівництва країни питання зайнятості населення є ключовим. Адже більшої проблеми, ніж безробіття, для людини не існує. «Необхідно ухвалити закон про зайнятість, де буде прописано умови стимулювання для роботодавця та місцевої влади. А звідси отримаємо розвиток бізнесу, хороший інвестиційний клімат, надання якісної освіти, перепідготовку», — підкреслив Сергій Тігіпко. 

Також він наголосив на тому, що нині впроваджується ще одна важлива ініціатива — перехід від пасивної до активної форми надання соціальних послуг. «Сьогодні багато людей, які мають право на пільги від держави, не використовують їх, бо не знають про існування», — сказав віце-прем’єр. Тепер по всій Україні цим питанням буде займатися 12 тис. соціальних працівників. Кожен з них опікуватиметься приблизно 1 тис. сімей. Віце-прем’єр-мі?ністр переконаний, що це дасть змогу не лише максимально наблизити соціальну допомогу до людей, а й сформувати перелік проблем громадян і забезпечити їх ефективне розв’язання. 

Не залишилося без уваги й питання перевірок підприємств і організацій податковою та силовими структурами. На їхню адресу віце-прем’єр-міністр висловився досить різко: «Контролюючі організації сьогодні розперезалися. Наші дорогі колеги в погонах дозволяють собі «доїти» підприємства щодня. Але лавка ця закривається. На останній Раді регіонів було попереджено всіх міністрів у погонах, генпрокурора та інших. Тому що сьогодні ми передавили бізнес». Загалом роботу Ради міністрів Криму зі зниження адміністративного тиску Сергій Тігіпко оцінив позитивно. 

Віце-прем’єр-міністр повідомив, що планує кілька разів відвідати Крим і провести тут наради з підприємцями. Але перед цими зустрічами заздалегідь буде проведено закриті опитування бізнесменів, щоб визначити їхні настрої і те, які контролюючі органи тиснуть на бізнес. «Закінчуватися ця робота повинна кадровими змінами: якщо є проблеми, ці організації слід різко скорочувати в чисельності. Якщо вони приходять перевіряти не один раз на рік, а п’ять, це означає, що в п’ять разів їх треба скорочувати», — наголосив Сергій Тігіпко.