Володимир Вудвуд свого часу був другою людиною в керівництві Чернівців, зводив чимало значних об’єктів Буковини і має багато нагород. А нині, у 90, теж не сидить без діла. Він зібрав величезну колекцію рецептів народної медицини і ділиться ними з усіма охочими.

Тисячі детальних інструкцій лікування травами й іншими природними засобами, взяті лише з надійних джерел чи перевірені на собі, пенсіонер ретельно посортував за видами хвороб і легко знаходить потрібний запис. Таке хобі у нього з’явилося не випадково: змушений був рятувати здоров’я власне і близьких, коли традиційні ліки не допомагали. «Урядовий кур’єр» розпитав Володимира ВУДВУДА про його секрети довголіття.

Довгожитель Володимир Вудвуд: «Сам знаходжу ліки від усіх хвороб»

— Як ви зацікавилися оздоровчими процедурами?

— Із 19 років живу без руки. Ще в роки війни пішов працювати на залізницю, готували потяги на фронт. 1947-го стався нещасний випадок — мені відірвало ліву руку. Відтоді ношу протез аж до плеча. А з правою почалася біда — гулі на пальцях. Сам собі зробив таке із суглобами. І чим? Мінеральною водою! Принесли мені були на роботу в кабінет у 1980-му (я тоді працював у міськвиконкомі першим заступником) ящик боржомі. Пив її, скільки хотів. А це, виявляється, не можна! Адже вода лікувальна, її  призначають лише в невеликих дозах. Ось і почали у мене ці гулі на пальцях з’являтися, суглоби почервоніли, боліли. Оперували кисть, але хвороба прогресувала.

Якось до мене в кабінет при­йшов священик. Побачив мою руку і каже: візьміть сироватку, налийте в каструльку, поставте на малий вогонь і занурте туди долоню. Хай гріється доти, доки зможете тримати. Зробив собі 10—15 таких ванн і зупинив розвиток поліартриту! Крім того, для суглобів готую ліки з каштанів, п’ю чаї.

— Як організовуєте свій ранок?

— Прокинуся — одразу не зриваюся з ліжка. Інакше буде велике навантаження на окремі судини, а це дуже шкідливо, особливо для літніх. Ще лежачи в ліжку, роблю невелику розминку з 10 вправ, які активізують організм. Спершу до 30 разів енергійно слід розтерти вуха. На них є біологічно активні точки, пов’язані з усіма органами. Згодом, легенько притискаючи кісточками пальців, масажую очі. Поліпшується кровопостачання, зір — це профілактика очних хвороб. Потім розтираю лоб, інші частини обличчя, роблю круговими рухами масаж живота — від ділянки печінки вгору і далі за годинниковою стрілкою.

Після такої розминки встаю і продовжую ранкову зарядку спеціальними вправами для хребта. Уже 71 рік живу без руки, все навантаження іде на праву, через це викривився хребет. Боліло так, що ходити не міг. Полегшення відчув лише після зарядки. Поступово підібрав для себе вправи, після яких помітив, що в тазостегновому суглобі зникає біль. Сидячи розводив коліна, напружував різні м’язи, доки впорався з нападами болю. Закінчую зарядку дихальною гімнастикою Стрельникової.

Після зарядки йду на кухню і не беруся одразу за ліки — не варто їх вживати натще! Тільки склянку теплої води. А вже потім настає час вживання різних оздоровчих засобів, у мене їх вісім-дев’ять перед сніданком, переважно для профілактики.

— Із чого почалося ваше оздоровлення?

— Коли викладав у технікумі й не мав і 40, вичитав рецепт схуднення і відтоді почав стежити за своєю вагою. Важив 92 кілограми, а завдяки цьому методу схуд до 72. Приблизно така вага нині. Для схуднення варив звичайний рис без жиру і солі. Вранці о 8-й з’їдав склянку такого рису натще і до 14.00 нічого не їв і не пив. Дотримувався такої дієти місяць. Переконався: рис вбирає всі внутрішні рідини разом зі шлаками, виводить їх і так чистить організм.

— Загартовуєтеся?

— Ще у 1960-х роках почав щоранку перед роботою бігати в парку, у вихідні ходив пішки багато кілометрів за місто. Додому прибігав мокрий — і одразу під холодний душ. Загартувався настільки, що коли якось у грудні нас зібрав міністр в Одесі на нараду, то всі на набережній куталися в пальта від крижаного вітру, а я пішов у море поплавати. Тримав тіло постійно в напрузі, тому й не боявся грипу і застуд.

— На що найперше радите звертати увагу, щоб не хворіти?

— Насамперед порадив би чистити судини. Від них залежить стан усього організму. І не чекайте, щоб у вас щось уже боліло! З віком очищати судини треба регулярно, народні засоби для цього різні. Я більш як п’ять років користуюся полином — збираю його в селі, якнайдалі від дороги чи залізниці. У звичайний трав’яний чай додаю дрібку полину. Так, щоб ледь відчувалася гірчинка. Напій не має бути гірким. Кажуть, що полин чистить судини, як металевий йоршик труби. Лікувальні збори п’ю курсами, а полин вживаю щодня.

Щороку в лютому перевіряюся в діагностичному центрі. Роблю розгорнутий аналіз крові на понад 50 показників: холестерин, білки, цукор тощо. З них лише за п’ятьма маю невелике відхилення від норми. А раз чиста кров, то не буде бляшок у судинах і проблем із тиском, інсультами тощо.

— Не секрет, що й лікарські трави мають побічну дію. Як не зашкодити таким лікуванням?

— Слід чітко дотримуватися дози та способу вживання (до чи після їди, теплим чи холодним тощо). Не думайте, що якщо ви більше вип’єте того настою, то швидше одужаєте. Також важливо не перевищувати рекомендованого терміну лікування, бо можна собі нашкодити. Скажімо, звіробій чоловікам слід пити не довше як сім днів на рік, інакше можна втратити чоловічу силу. Хоч у невеликих дозах звіробій входить до складу багатьох препаратів і зборів, бо має унікальну властивість підсилювати їхню лікувальну дію.

У більшості фіторецептів курс лікування становить 21 день. Навіть якщо одужання не настало, після цього терміну слід зробити перерву хоч на 10 днів. У цей час можна попити інший вид чаю від вашої хвороби. А потім повернутися до попереднього збору і повторити курс.

— Часто вас просять підказати рецепт від якоїсь хвороби?

— Так, постійно. І колишні співробітники, й учасники церковного хору, де співаю, і просто знайомі. Нікому не відмовляю і роблю це безкорисливо. Щойно дзвонили з Луганська — просять рецепт для печінки, то я продиктував кілька. А внук каже, що ячмінь на оці — починаю підбирати щось для нього.

Зустрів знайомого на вулиці, такий пригнічений: у жінки виявили рак. Не знаю, який саме орган у неї хворий, але порадив чистотіл. Це найкращий засіб від пухлин, він знищує ракові клітини. Собі теж раз на рік роблю профілактику чистотілом, бо колись мав поліпи кишечника, а це вважається передраковим станом.

У травні збираю траву, коли зацвіте, наповнюю літрову банку. Заливаю горілкою і настоюю 21 день, проціджую і п’ю настоянку за такою схемою. Першого дня вранці за півгодини до їди — краплю, розведену в двох столових ложках теплої води. В обід — дві краплі, увечері — три. Наступного дня — чотири краплі. І так далі — до 15. Потім з кожним вживанням зменшую дозу на краплю. Тобто випиваю 14, 13 і так до краплі. Після цього з 11-го дня лікування вживаю тричі на день по 20 крапель настоянки чистотілу з двома ложками теплої води тричі на день. І так місяць від першого дня вживання.

— А буває, що і лікарям підказуєте якийсь рецепт зі своєї колекції?

— Буває. Скажімо, мав камінь у нирках. Був напад сильного болю, УЗД показало камінь розміром 10 мм. Лікар наполягав, щоб дробити його електромагнітом. Я тоді лікувався вересом. Купив його у травниці, 2,5 столові ложки квітів залив 0,5 л горілки, 21 день настояв. Пив настоянку по 5—7 крапель чотири рази на день до їди впродовж трьох тижнів. Починати курс слід на новий місяць. Вживав ліки півроку з перервами, потім зробив УЗД. «А у вас камінців нема», — мені кажуть. Навіть не відчув, як вони вийшли. Бо верес не просто виводить камені, а подрібнює їх на пісок.

Пішов тоді з результатом УЗД до уролога: «Та той камінь у вас нікуди не міг дітися, він у сечовий міхур упав!» За кілька місяців знов зробив УЗД сечового міхура. Перевірили — там теж каменів нема. Аж тоді уролог повірив. Після цього рецепт із вересом у мене взяли і з обласної лікарні, із залізничної та міської поліклінік.

Хоч іноді лікарі й не довіряють моїм рецептам. Маю знайомого професора-медика, який мав проблеми із серцем. Порадив йому свій спосіб підтримки серця. З вечора заливаю окропом три маленькі білі квасолини, а вранці з’їдаю їх, зливши воду. Так щодня роблю вже два роки. І серце не болить, таблеток не вживаю, хоч мав ішемію, стенокардію, гіпертонію. Розмочена квасоля корисна для зміцнення серцевого м’яза, який погано працює в похилому віці. Вона ще допомагає підтримувати у нормі рівень цукру в крові, так само, як і чай з листя квасолі. Сказав це професорові, а він обурився: «Та ти що, щоб я, професор, і фасульки їв!?»

— То таблеток ви взагалі не вживаєте?

— Таблеток не п’ю — переконаний, що їх можна вживати лише як швидку допомогу. Коли складна ситуація, якась хвороба — випив одну-дві, а потім шукаєш, яка трава чи яка їжа лікує. Часто жартую, що у мене є всі хвороби, але сам знаходжу ліки від них і даю собі раду.

Наприклад, коли через спазм упав і пробив собі голову, то потрапив до лікарні. Там надали першу допомогу, прописали антибіотики. Кажу: «Не питиму їх, у мене власні ліки». А лікар: «Якщо ні, то я відмовляюся вас лікувати». Прийшов додому, зробив собі порошок із кореня родовика лікарського (кровича). Додав чайну ложку на склянку води, прокип’ятив, настояв і тричі на день по столовій ложці пив перед їдою. Це сильний природний антибіотик, який, на відміну від аптечних ліків, не шкодить організму.

— Але, мабуть, не тільки народна медицина продовжує молодість?

— Звісно, важливо ще й знати, що ти живеш недаремно. Я багато зробив для людей. Маю майже 57 років трудового стажу — жодного разу не брав хабарів, хоч і пропонували. Якщо казав, що зроблю, то обов’язково це робив. На моєму слові можна було будувати будинок, який простоїть сотні років.

Надія МАКУШИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Володимир ВУДВУД.  Народився 22 серпня 1928 року в с. Бурдей на Буковині. Залізничник за освітою, з 1968 року керував облрембудтрестом. З 1973 по 1978 – перший заступник голови Чернівецького міськвиконкому, потім до виходу на пенсію очолював облуправління комунального господарства. Після виходу на пенсію з 1984 р. упродовж 18 років був директором обласного навчально-курсового комбінату. Заслужений працівник житлово-комунального господарства, нагороджений орденами й медалями.

Від редакції. Шановні читачі! Застосування наведених рецептів для лікування — це ваш особистий вибір і відповідальність за власне життя і здоров’я. Застерігаємо в разі необхідності не зневажати порадами офіційної медицини та діагностичними дослідженнями.