На засіданні колегії Міністерства внутрішніх справ найдовше розглядали питання підготовки правоохоронних органів до забезпечення правопорядку під час проведення виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів. Обговорення цієї теми відбулося за участі Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Він вислухав доповідачів і означив завдання для представників системи МВС: провести в областях тематичні зустрічі з керівниками виборчих комісій та повідомити їм, що чинне кримінальне законодавство боляче каратиме за будь-які спроби зловживати виборчим процесом; жорстко контролювати підкуп виборців і членів виборчих комісій в ніч підбиття підсумків; встановити контакт з учасниками виборчого процесу та реагувати на факти викривлення волевиявлення. А стратегічних завдань два: реформування Національної поліції та Корпусу оперативної раптової дії.

«Доформовуємо структури та демонструємо, що нова українська поліція справді стала на захист громадян. Ця довіра дуже дорого коштує, і її слід підтримувати щоденною тяжкою працею», — наголосив глава уряду.

Безпеку волевиявлення 25 жовтня гарантуватимуть понад 100 тисяч правоохоронців. Фото Володимира ЗAЇКИ

За чотири дні до виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів він висунув вимогу: знівелювати практику підкупу волевиявлення громадян, до якої багато хто в нашій країні намагається вдатися. «Від того, як проведемо вибори, залежатиме міжнародна репутація України», — сказав Прем’єр. — Результат проведення виборчої кампанії — новий склад депутатів місцевих рад і нові персоналії, котрі керуватимуть містами».

Опісля глава уряду наголосив, що МВС і нова Національна поліція повністю деполітизовані. Для них, за його словами, немає жодного значення ані назва партії, ані політичні гасла й прапори. «Закон і захист прав громадян щодо обрання місцевих депутатів і захист прав громадян, — ось так він означив суть роботи правоохоронців. — Національна поліція і представники МВС служать не персоналіям у владі, а українському народові. Система відповідальності така: відповідальність перед народом у межах закону».

Підкуп виборців Прем’єр назвав одним із головних шляхів зміни результатів волевиявлення громадян. Саме тому й попросив задокументовувати факти правопорушень, розслідувати всі обставини і доводити такі справи до суду.

Окремо він говорив про необхідність особливо активно протидіяти політичній корупції. «В місцевих радах купують голос сьогодні, а завтра ділитимуть землю, комунальні підприємства, місцевий бюджет, — додав Прем’єр. — Боротьба з політичною корупцією починається саме під час виборів. Що менше корумпованих політиків прийде до влади, то менше корупції буде в країні».

Він нагадав про внесення змін до закону про місцеві вибори. Зважаючи на складність законодавства, Центральна виборча комісія має провести тренування членів дільничних і територіальних виборчих комісій. Функція органів внутрішніх спав — зустрітися з членами ДВК і ТВК, щоб попередити їх про кримінальну відповідальність за спроби фальшування виборчого процесу під час підбиття підсумків. «За фальсифікацію виборчого процесу — кримінальна відповідальність», — поставив крапку у цьому питанні Арсеній Яценюк.

А ще він розповів, що вибори керівників міст відбуватимуться у два тури. Тож після 25 жовтня правоохоронці й надалі мають «тримати руку на пульсі».

Українську поліцію Прем’єр називає новим обличчям правоохоронної системи. У віддалених куточках України демонструватимуть новий стиль служби та представлятимуть Національну поліцію місцеві інспектори. А основою формування Корпусу оперативної раптової дії, на думку Арсенія Яценюка, має бути керівництво батальйонів спецпризначення. «Кожен із вас потрібен Україні та її народу. Реформування Нацгвардії повинно базуватися на сильних людях, які в нас є. В Національній поліції буде місце для кожного: треба пройти тести, навчання. Місце буде для всіх бажаючих. Єдине, що потрібно зрозуміти: поліція вже має інше ставлення до громадян країни та іншу відповідальність», — пояснив Прем’єр.

До слова, під час заходу заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий доповів, що 25 жовтня громадський порядок охоронятимуть понад 100 тисяч правоохоронців. Із них: 73 тисячі — працівники міліції, 1,6 тисячі — працівники патрульної поліції, 4 тисячі — слухачі навчальних закладів МВС, 8 тисяч — військові Нацгвардії, 1,5 тисячі — прикордонники, 13 тисяч — працівники ДСНС.