СТРІЛКИ ВПЕРЕД 

Завтра о 3 годині за київським часом Україна перейде на літній час

Отже, стрілки годинника по всій країні вже вкотре будуть переведені на одну годину вперед. Уперше це відбулося 1908 року у Великобританії. Нині переведення стрілок в залежності від пори року здійснюється більш ніж у 80-ти зі 192 країн світу. Водночас багато держав Азії живуть за єдиним часом. Так, не переводять стрілки годинника Японія, Китай, а також Казахстан та Киргизія. Має намір відмовитися від переведення стрілок і Росія.

У фахівців досить суперечливі думки з приводу сезонного переведення стрілок годинника. Деякі дослідники вважають, що це негативно відбивається на здоров'ї людей. У особливо чутливих можуть з'явитися порушення сну, підвищена стомлюваність, дратівливість, неуважність, зниження творчого мислення, зміна настрою - від апатії до різкого пожвавлення, шлунково-кишковий дискомфорт, відсутність апетиту, головний біль, почастішання серцебиття, біль у серці. І хай ця ломка триває недовго, усього кілька діб, все одно вона має негативний вплив.

Проте існує й інша, протилежна точка зору. Її висловлює хрономедик Микола Поліщук. Він уже понад 30 років займається проблемами такої важливої для людини категорії, як час.

За його словами, переведення годинників - абсолютно позитивне явище. Людський організм генетично настроєний на світловий день, і цей настрій потрібно всемірно підтримувати. Про це знали ще стародавні греки і єгиптяни. У них були годинники, які в різну пору року показували різний час - влітку цей час був довший, взимку коротший.

Час - зовсім не така необоротна категорія, якою ми її звикли вважати. Його можна прискорювати, уповільнювати, ним навіть можна... лікуватися. Чому до 20 років нашого життя час тягнеться дуже повільно, а після 40 летить нестримно? Вчені довели, що це об'єктивний процес, який залежить від енергетичних процесів людського організму. Микола Поліщук стверджує, що впливаючи на час, ми тренуємо і оптимізуємо обмін речовин в організмі, а таким чином продовжуємо його життя, позбавляємо від хвороб.

- Ритм людського організму задає поява сонця, тому створення умов тривалого світлового дня - позитивний процес. Тож нічого страшного з людьми під час переведення годинників не відбувається. Негативні явища, про які часто говорять, властиві звичайному весняно-осінньому сезону, - вважає вчений.

ФАХІВЦІ РАДЯТЬ

Як пережити перехід на літній час

Лягайте спати на одну-дві години раніше. Не економте на сні. Якщо є можливість, бажано продовжити сон на одну годину довше, ніж до переведення годинників, або задрімати вдень. Не забувайте про відпочинок, займайтеся справами, які приносять вам задоволення, - почитайте цікаву книжку, послухайте спокійну музику, сходіть у театр, музей. Дослідження вчених підтверджують: мистецтво взагалі і творчість зокрема сприяють синхронізації внутрішніх процесів і полегшують нам адаптацію до змін.

АНЕКДОТ В ТЕМУ

- Петре, чого це вчора твій півень кричав, наче його різали?

- Це я переводив його на літній час.