На важливості поглиблення співпраці між Україною і Північноатлантичного альянсу йшлося під час зустрічей керівників нашої держави з Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном, який перебував з візитом в Україні.

Зокрема Президент Петро Порошенко наголосив на тому, що наша країна нині є об’єктом агресії. На території двох східних областей діють терористичні організації, від яких потерпає не лише Україна, а й увесь цивілізований світ. Йдеться про збиття літака «Малайзійських авіаліній». Однак навіть за вкрай важких обставин Україна зі свого боку створила всі умови для роботи міжнародних експертів, які розслідують цю жахливу авіакатастрофу. Бойовики ж щоразу заважають фахівцям працювати на місці падіння літака.

Глава держави заявив, що Україна стурбована можливістю ескалації подальшої агресії, і в цій ситуації для нас дуже важлива ефективна взаємодія з НАТО. Вже підготовлено пропозиції для розвитку співробітництва з Альянсом щодо навчання військових, постачання обладнання та налагодження механізму кризових консультацій.

Президент переконаний: в України і НАТО є значний потенціал для співпраці, зокрема у військово-технічній, авіаційній та космічній сферах. А значний цивільно-інженерний потенціал НАТО міг би стати у великій пригоді нашій країні для відновлення зруйнованої інфраструктури Донбасу, як це раніше відбулося в ході ліквідації техногенної аварії у Харкові.

Зі свого боку Андерс Фог Расмуссен привітав Петра Порошенка з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС і нагадав, що згідно з рішенням Бухарестського саміту 2008 року НАТО залишає відчиненими двері для України і визнає, що кожна країна має право на власне самовизначення. «Зараз в Україні чинний закон, який визначає її позаблоковий статус. Ми це поважаємо. Якщо Україна вирішить змінити цей закон, ми це також поважатимемо», — передає слова Генсека Пів??нічноатлантичного альянсу прес-служба Президента.

У відповідь Петро Порошенко звернув увагу Андерса Фог Расмуссена на те, що внаслідок подій останніх місяців серед українців спостерігається значне зростання числа прихильників євроатлантичного курсу України, і цього не можна не враховувати у перспективі. Співрозмовники детально обговорили питання поглиблення подальшої співпраці в контексті формування порядку денного засідання Комісії Україна—НАТО та внесення українського питання до декларації саміту НАТО (відбудеться в Уельсі, Великобританія,  4—5 вересня).

Петро Порошенко нагородив Андерса Фога Расмуссена  орденом Свободи. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Того ж самого дня з Генсеком НАТО зустрівся Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Глава уряду відзначив важливість координації спільних зусиль задля подолання загрози європейській безпеці, яку становить російська агресія проти України. Він високо оцінив активну позицію Альянсу щодо рішучого засудження незаконної анексії Росією Автономної Республіки Крим та її агресивних дій на сході України.

Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, в контексті поглиблення співробітництва сторони вели мову про взаємодію в рамках річних національних планів, використання заснованих НАТО нових трастових фондів на підтримку обороноздатності України за напрямками матеріально-технічного забезпечення, системи управління та зв’язку, кібернетичного захисту, соціальної адаптації звільнених у запас військово?службовців.

Про позитивні зміни у настроях суспільства щодо євроатлантичної інтеграції йшлося й на зустрічі Генсека НАТО з Головою Верховної Ради Олександром Турчиновим. «Негативне ставлення через активну російську пропаганду змінилося позитивним і розумінням того, що ця агресія є викликом не тільки Україні, а й усьому цивілізованому світу, бо руйнує систему колективної безпеки, вибудуваної після завершення Другої світової війни», — передає слова спікера прес-служба Верховної Ради.

Генеральний секретар НАТО заявив, що Альянс засуджує дії Російської Федерації, які спричинили порушення територіальної цілісності України і незаконну анексію Криму, а тому припиняє співпрацю з РФ, зміцнює колективну оборону для захисту всіх членів НАТО і вже прийняв рішення збільшити рівень підтримки і співпраці з Україною. «Україна потребує комп?лексних реформ, зокрема у військовій сфері, і Верховна Рада має відігравати тут важливу роль», — сказав він.

Співрозмовники зійшлися на тому, що Україна має брати активну участь у довгострокових програмах вдосконалення військової сфери та у спільних навчаннях. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»