Про те, що Новорічні та Різдвяні свята добігли логічного завершення, стало остаточно зрозуміло вчора на засіданні Міжвідомчого оперативного штабу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Захід відкривав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. У онлайн-режимі він опитував про стан справ на місцях керівників підрозділів ДСНС, МВС, Нацполіції, Укравтодору. Головні питання порядку денного: розгортання пунктів обігріву, залучення снігоприбиральної техніки для розчищення автошляхів, готовність до ліквідації можливих аварій у системах електромереж, забезпечення теплопостачання за умов низьких температур.

Фото Володимира ЗАЇКИ.

Зміни температурних режимів протягом останнього тижня найбільше відчули Кіровоградщина, Одещина, Запоріжжя і Дніпропетровщина. Там обмежували рух великогабаритного транспорту на дорогах загального значення. Однак станом на 8 січня на заноси й ожеледицю скаржилася лише Полтавщина.

Голова ДСНС Микола Чечоткін розпочав зі статистичних даних. Мовляв, органи виконавчої влади заздалегідь знали про те, що країну огорнуть сильні снігопади, хуртовини, пориви вітру. 7—8 січня погодні умови погіршилися майже на всій території України, а температура коливалася від 5 до 12 градусів морозу вночі й від 1 до 6 градусів з позначкою мінус удень. У південних та східних областях опади спричинили ожеледицю. Наприклад, в Одеській області проблема з подачею світла в домівки виникла саме через плюсову температуру. Там знеструмлено 64 населених пункти. Цю проблему в області розв’язують 123 бригади оперативного реагування на 128 одиницях техніки.

Загалом, за даними Миколи Чечоткіна, у країні було знеструмлено 135 населених пунктів. У 18 з них уже повністю відновлено електропостачання. Резонансу набула лише ситуація в Генічеську, де через розгерметизацію постраждали системи газопостачання. Без блакитного палива там залишилося 2200 абонентів. Однак ситуацію вже внормовано.

Окрім цього, підрозділи ДСНС ліквідували 1613 пожеж, що на 40% більше від показника минулого року. Загинуло 92 особи.

Розгорнуто 3300 пунктів обігріву, з них 191 мобільний. За тиждень там допомогли понад 32 тисячам громадян. За умови зниження температури до аномальних позначок ДСНС розгорне ще 150 таких пунктів.

Микола Чечоткін попросив керівників на місцях приділити увагу роботі з малозабезпеченими верствами населення, організувати подвірні обходи, перевіряти методи опалення помешкань, надавати за потреби медичну допомогу та продукти харчування.

Є й план протидії загрозам в осінньо-зимовий період 2015—2016 років. Згідно з ним, сформовано міжвідомче угруповання сил — це 31 тисяча осіб, які розподілено у 8 районах оперативного реагування. З Укравтодором розроблено алгоритм взаємодії під час снігопадів. У режимі підвищеної готовності перебуває 7 тисяч осіб та 2 тисячі одиниць техніки, а ще 7 повітряних суден (2 літаки та 5 гелікоптерів). Зокрема в Києві працює 800 осіб та 200 одиниць техніки.

Керівник Укравтодору Андрій Батищев розповів, що нині забезпечено проїзд дорогами державного значення. До речі, громадяни можуть ознайомитися із ситуацією на сайті та оперативно звернутися по допомогу.

Арсеній Яценюк резюмував, що керівники на місцях мають у скрутні для їхніх регіонів моменти не займатися політикою, а розв’язувати проблеми з розчищенням снігу, в соціальних мережах інформувати українців про стан справ, а за потреби просити центр про допомогу. Але, за влучним висловом Прем’єра, «дядя з Києва вам чистити дороги не буде».

Опісля взяла слово голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе. Вона назвала складною ситуацію з ДТП. «З 1 по 7 січня зареєстровано 406 дорожньо-транспортних пригод. Керівники областей контролюють ситуацію, ми виставляємо додаткові наряди ДАІ, попереджаємо людей про ожеледицю. Здійснюємо превентивну інформаційну роботу, розмістивши на сайті 96 інформаційних повідомлень», — сказала посадовець. Вона додала, що в Нацполіції нормальні взаємини із представниками влади на місцях, ДСНС та Укравтодору. «Ми володіємо ситуацією й просимо українців бути обачними: не їздити там, де ожеледиця», — сказала Хатія Деканоїдзе.

Її завдання — розробити та подати Прем’єрові відповідну інфографіку на мапі. До речі, найбільше ДТП сталося в Херсонській, Луганській, Вінницькій та Івано-Франківській областях.

А ще на заході йшлося про те, що в підземних газових сховищах станом на ранок 8 січня запасів блакитного палива вистачає. Ідеться про 13,1 мільярда кубометрів.