ЗАХОПЛЕННЯ

Сумчанин Ігор Чирченко збирає скляну колекцію

Схильність до колекціонування Ігор Чирченко мав ще з раннього дитинства. Збирав значки, марки, монети... Але з часом захоплення минали. Коли влітку 1986 року вирушив у морський круїз, несподівано зацікавився... бокалами і фужерами. Сиділи якось на палубі пароплава в компанії любителів пива і один із туристів-турків подарував на згадку 300-грамовий келих "Tuborg". Згодом трапився симпатичний фужер в одній із закордонних крамниць - вирішив купити як сувенір.

Коли повернувся до Сум, упіймав себе на думці - ексклюзивний посуд наче манить до себе своєю світлою прозорістю і чарівністю. Відчув, що скло, маючи особливу притягальну силу, здатне своїми орнаментами, формою, кольором розповісти те, чого ніхто інший ніколи не зможе. Так Ігор поклав початок своїй дзвінкій колекції, не знаючи навіть, як її і назвати. Звикли до філателістів, нумізматів, а тут - бокали, фужери, келихи.

Зараз у колекційному зібранні сумчанина - більше 60 одиниць. За ними можна навіть простежити географію скла -понад 30 міст України, Польщі, Німеччини, Угорщини, інших країн. Про захоплення Ігоря знають його друзі, родичі, знайомі. Йдучи до Чирченків у гості, вони не ламають голову, що принести в подарунок. Ось тільки вгадати зі скляним поповненням не зовсім просто, адже колекціонер не збирає двійників.

Ігор любить пиво і не пропускає нагоди відвідати спеціалізовані вечірки, фестивалі, конкурси. Якщо господарі не здогадаються подарувати посудину, просить продати. Як правило, ніхто не відмовляє.

Щодо прикладного значення такого багатства, то переважна частина посуду активно працює - з колекційних фужерів, бокалів, келихів залюбки частує тих, хто приходить у гості. А на кожен новий рік уже стало традицією пити з ексклюзиву святкове шампанське. От тільки на поличках уже стає затісно - доведеться незабаром думати про їх розширення.