ГОДИНА УРЯДУ 

Нові соціальні ініціативи є логічними, очікуваними і стратегічно виваженими
 

Зміни до держбюджету на 2012 рік для виконання соціальних ініціатив Президента Кабмін готує на квітень. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров, виступаючи вчора у Верховній Раді під час традиційної «Години запитань до уряду».

Там буде враховано, зокрема, збільшення пенсійних виплат, соцвиплат малозабезпеченим родинам, закладено кошти на компенсації вкладникам Ощадбанку СРСР. Глава уряду пообіцяв провести виплату компенсацій без черг та збирання довідок. «Особлива увага приділятиметься людям похилого віку. Це ми будемо жорстко контролювати», — запевнив Прем’єр.

Бюджетні зміни передбачатимуть механізми для стимулювання збільшення кількості  робочих місць, насамперед для молодих людей, людей передпенсійного віку та жителів сільської місцевості. Також буде запроваджено державне замовлення на підготовку саме тих фахівців, які необхідні на ринку праці.

Спільно з Нацбанком уряд розпочав також розробку програми державного іпотечного кредитування і житлового будівництва, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

На думку глави уряду,  проголошені Президентом соціальні ініціативи є логічними, очікуваними і стратегічно виваженими. Бо зараз країна перебуває в значно кращому економічному становищі, ніж два роки тому.

Із травня буде збільшено розмір пенсій майже 9 мільйонам пенсіонерів, підвищено до 42% прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, для членів сімей померлих інвалідів війни. Прем’єр-міністр зазначив, що кожен із них протягом травня-грудня отримає понад 120 грн на місяць. Зростуть також виплати і для учасників війни, а з 1 липня розпочнеться поетапне збільшення пенсій 660 тисячам військовослужбовців, звільненим з військової служби.

Цю думку підтримав і віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, підтвердивши, що цього року  уряд розраховує на додаткові 14 млрд грн надходжень за рахунок зростання економіки.

Уряд передбачає витратити 10 млрд грн на іпотечне кредитування та майже 16 млрд — на соціальні виплати, повідомляє Укрінформ. Він також не виключає, що кошти на соцініціативи шукатимуть не лише за рахунок податку на багатство, перерозподілу доходів, а й через оподаткування видобутку корисних копалин. «Цим шляхом іде весь світ, і ми теж повинні це зробити», — сказав профільний міністр.

Доповнюючи слова глави уряду, Сергій Тігіпко повідомив, що Нацбанк має повний реєстр вкладників Ощадбанку СРСР для проведення компенсаційних виплат. Це підтвердила робоча група з організації виплат, яку очолює голова НБУ.

У разі непорозумінь реєстр буде відкориговано. «Весь час, поки ми виплачуватимемо вклади, ми маємо працювати над тим, щоб ті люди, які сьогодні будуть загублені в реєстрації, могли звернутися до відповідної комісії, яка б визнала їхні права», — цитує УНІАН слова урядовця.

При цьому він повідомив, що нині для компенсації у розмірі 500 грн родичам померлих вкладників Ощадбанку Мінфін передбачив суму в 300 млн грн. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»