ВИСТАВКА


Чернігівські модниці черпали ідеї з виробів, вишитих шовковими стрічками

 

Як можна використати жмут шовкових стрічок? Дорогою до виставкового залу музею імені Михайла Коцюбинського намагаюся перелічити всі відомі мені варіанти. А їх чомусь образливо мало: заплести в коси, перев'язати подарунковий пакунок, прикрасити ялинку і оздобити яку-небудь хатню річ. Про п'ятий варіант - вишивання стрічками - довідалася вже завдяки анонсу заходу, який зацікавив такою оригінальною технікою рукоділля.

Ось і зала, стіни якої завішані картинами з квітами та птахами, а ще - повно дітлашні, ніби бджіл на травневому лузі. Ну й де тут вишивання стрічками? Та всюди! Такі несподівано об'ємні композиції, зі свіжими барвами. Скільки це праці треба докласти, аби створити хоча б найменшу з них!

Стою замислена. Намагаюся уявити, як беру слизьку шовкову смужку, акуратно складаю її у вигляді пелюстки, прасую, старанно пришиваю, поруч - ще одну, і ще... Ні, мого терпіння і на півквітки не вистачить. А ще ж треба не просто мостити на тканині все, що є під рукою, а уявити собі якусь картину і спробувати її відтворити.

Авторка тієї краси, Наталія Астахова, якраз розповідає про творчий процес: "У мене ескіз завжди дуже приблизний. Визначаюся з центром, кольором, основними деталями, а потім картинка на тканині вимальовується сама по собі. Виникає ніби нізвідки. Ідея наздоганяє мене в ході роботи"...

Майстриня оточена тісною юрбою. Виявляється, вона двадцять років пропрацювала у Чернігівській школі N 12 викладачем англійської мови. І ніхто навіть не здогадувався про її таємний стрічковий світ. А коли Наталія Вікторівна, вже будучи пенсіонеркою, наважилася на персональну виставку, то, звісно, збіглися вражені учні й колеги. Вітають, дарують квіти, висловлюють здивування, захоплення і бажання перенести те диво у стіни школи.

Прийшли й студенти педагогічного університету - майбутні викладачі уроків домоводства. Ця нова для них техніка - як знахідка: оволодівши нею, можна виготовляти не просто стильні, а ексклюзивні речі. Була б охота! На виставці представлено не лише картини, а й одяг з вигадливим стрічковим орнаментом, і гаманці, і косметички, і футляри для мобільних телефонів... Які тільки казкові сюжети снитиме малеча на таких от розшитих подушках! 

А дамські сумочки із стрічок, та ще й з іменами: "Небесна блакить", "Удача", "Тропіканка", "Цілунок місяця"... "З таким аксесуаром не підеш до театру в джинсах і светрі!" - коментує одна з дівчат. "Це той випадок, коли треба купувати плаття "під сумку", - погоджується її подруга.

Відвідувачі виставки активно фотографують експонати. Кімнату освітлюють спалахи фотокамер. А може то спалахи нових ідей?