НАДЗВИЧАЙНА ПОДІЯ

Виконавча влада Луцька без висновку фахівців не може ухвалити остаточного рішення про долю будинку, який обвалився
 

Такого бачити ще не доводилося!.. Посередині п’ятиповерхівки рвана пройма обвалу рябить посіченими шпалерами, відкритими  дверима. Серванти на третьому і четвертому поверхах на вцілілих плитах перекриття непорушно стережуть залишки того, що було вітальнями. Заглядає у прірву  чавунний радіатор, що тепер може гріти хіба що атмосферу…

Нічний обвал, що дивом не забрав життя значно більшої кількості людей, докорінно змінив усе в тих, які цю біду пережили. Тривожно і мешканцям будинку, чиї квартири не постраждали.

Вони мають перед очима страшний приклад, мимоволі проводять паралелі. Мешканці із сусідніх під’їздів то тут, то там бачать якісь тривожні знаки і тепер бояться ночувати у власних квартирах. Люди, які дотепер мали усталений побут, нині змушені  тулитися у гуртожитку педагогічного коледжу.

Нічний гуркіт, яким супроводжувався обвал у будинку на Рівненській, 109, здається, змінив і статус міської влади. Із міського голови, який за невеликий строк своєї роботи при підтримці голови облдержадміністрації і уряду зумів вирішити найгостріше питання обласного центру — ремонт доріг, мер Микола Романюк став заручником.

Такого лучанам бачити ще не доводилось!.. Валерія МЕЛЬНИКА

У місцевій казні коштів обмаль

У резервному фонді міста, наприклад, було 60 тисяч гривень, які й мають використовуватися у подібних випадках. Сума мізерна, якщо зважити, що доба проживання відселених мешканців у готелі коштує 15 тисяч гривень. А взяти без рішення сесії хоч би на сотню більше — не можна, бо це буде порушенням бюджетної дисципліни.

Аби дотриматися букви і духу законодавства, міським головою була скликана позачергова сесія міської ради. Вона розпочалася хвилиною скорботи за людьми, життя яких обірвалося в результаті обвалу стіни будинку.

Депутати міської ради своїм рішенням внесли зміни у бюджет міста на цей рік і виділили по 99 тисяч гривень на оплату проживання та на оплату харчування постраждалих мешканців зруйнованого будинку. Крім того, 1,8 млн грн виділено на придбання чотирьох трикімнатних квартир для осіб, чиї помешкання зникли. Передбачені також 25 тисяч гривень на проведення експертизи технічного стану будинку на вул. Рівненській, 109,  210 тис. грн — на виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію житлового фонду, а також 100 тис. — на капремонт житлового фонду.

— Крім того, обранці громади прийняли звернення Луцької міської ради до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради України з проханням про  виділення коштів постраждалим для придбання квартир, ремонту та реконструкції аварійного будинку, — розповів Микола Романюк.

Чотири версії трагедії

Кожне необережне слово, сказане нині  представниками влади біля цього будинку,  може мати ефект іскри, що запалить відчай і може підштовхнути людей до непередбачуваних дій. Такими, мабуть, були слова однієї високопоставленої чиновниці про те, що вціліле житло  у будинку — безпечне. На що їй тут-таки люди запропонували переселитися у їхні квартири, а потім — організовано почали ходити по пішохідному переходу біля свого будинку і на півгодини заблокували виїзд з міста на київську трасу. Спроби працівників міліції зняти це блокування не увінчалися успіхом — аж поки не під’їхав міський голова, який і знайшов порозуміння з громадою…

Нині у прокуратурі розглядають кілька версій причин обвалу, висунутих під час досудового слідства у кримінальній справі щодо руйнування п’ятиповерхівки. На думку правоохоронців, обвал стіни будинку № 109 на вулиці Рівненській могли спричинити: порушення правил проведення будробіт при зведенні будинку або при реконструкції нежитлового приміщення — колишнього продмагу; неправильна експлуатація будинку комунікаційними системами; службова халатність працівників ЖКП № 7 та Луцької міської ради при експлуатації будинку.

У рамках досудового слідства правоохоронці вилучили буддокументацію та призначили низку необхідних експертиз.

Оперативні дії як правоохоронців, так і органу місцевої виконавчої влади стримуються тим, що немає остаточного рішення експертів. Як про причини обвалу, так і про стан решти будинку. А також про можливість (чи відсутність такої) для подальшого проживання в ньому.

Якщо експерти дійдуть висновку, що інші стіни у будинку аналогічні з тією, що обвалилася, і подібне може повторитися, постане питання про знесення всього будинку. Зважаючи, скільки нині коштує спорудження п’ятиповерхової будівлі, не треба бути оракулом, щоб спрогнозувати: без допомоги уряду волинянам не обійтися…