Щоб унеможливити й запобігти корупції у сфері управління військовим майном і забезпечення житлом військовослужбовців, за рішенням міністра оборони в березні 2015 року було розпочато проект із впровадження у Збройних силах України  інформаційної системи на базі програмних рішень SAP ERP (Enterprise Resourse Planning — планування (управління) ресурсами підприємства). Її підготовку провели у рекордно стислі терміни. Отже, 3 вересня за результатами державних випробувань підсистеми «Майно» та «Житло» взято на озброєння  відповідно до наказу міністра оборони.

— Завершено велику плідну спільну роботу Міноборони  з Національною академією наук, Національним університетом оборони та Центром стратегічних досліджень. Відтепер на електронному обліку перебуватиме все майно і житло, яке є у віддані Міноборони, і те, що буде придбане у межах Державної програми забезпечення військовослужбовців житлом. Нині до бази даних внесено майже 80 тисяч об’єктів нерухомості, — поінформував заступник міністра оборони Юрій Гусєв.

Усі військовослужбовці мріють, щоб їхні родини жили в таких будинках, який збудовано для військових у Старокостянтинові Хмельницької області. Фото УНIAН

І додав, що ця система дасть змогу виявляти можливі зловживання майном і житлом у Міноборони та зробити їх повний переоблік. А це означає, що більше жодного об’єкта нерухомості чи військового майна не буде вкрадено або незаконно відчужено. Також система дасть змогу досягти прозорості діяльності з управління нерухомим військовим майном та забезпечення житлом військовослужбовців, підвищити ефективність управлінської діяльності та забезпечить керівництво Міноборони і Генштабу Збройних сил достовірною та актуальною інформацією щодо об’єктів майна та житла.

Один із розробників системи голова ради волонтерів Міноборони Давід Арахамія наголосив, що саму систему науковці розробили ще у 2006—2010 роках.  Уже тоді було потрібне обладнання, програмне забезпечення і підготовлені фахівці, які чекали, коли буде віддано наказ для впровадження її в роботу. Але тоді цього наказу так і не віддали, і програма потрапила на полицю.

Нині ж її віднайшли волонтери і у співпраці з науковцями  розробили дуже важливий комплекс захисту інформаційних систем, без якого вона б не запрацювала. Він пройшов державну експертизу та отримав атестат відповідності Держспецзв’язку.

Зазвичай такий комплекс захисту розробляють протягом року. Нині ж роботу виконали за півроку, адже розуміли, наскільки ця система потрібна й актуальна. А важлива вона тому, що до останнього часу 90% корупції у Міноборони було пов’язано саме з маніпуляціями з нерухомістю. Нині такі протиправні дії стануть неможливими.

Доступ до внесення даних до системи матимуть лише спеціально підготовлені фахівці, які працюватимуть на 67 автоматизованих робочих місцях у 31 квартирно-експлуатаційному підрозділі ЗСУ і 5  у підрозділах забезпечення.

Заступник начальника науково-дослідного управління Центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України імені Івана Черняховського Максим Голобородько поінформував, що у системі працюють три функціонали: облік та інвентаризація нерухомого майна (назва об’єкта, його функції, адреса, фізичні виміри, вартість, а також, якщо потрібно, можна приєднати фото і план), формування звітності (система дає змогу вести бухгалтерський облік основних засобів)  і розквартирування військ (це дуже важливо в умовах проведення АТО, коли переміщується велика кількість військових).

А підсистема управління процесами забезпечення житлом військовослужбовців призначена для автоматизації ведення квартирного обліку розподілу житла. Вона дає змогу створити централізований єдиний реєстр військовослужбовців, які потребують поліпшення житлових умов, скорочення часу на ведення квартирного обліку, розподілу вільного житлового фонду та аналізу стану квартирної черги. Звіти формуватимуть за населеними пунктами, військовими частинами та за іншими необхідними параметрами.