Уряд крок за кроком підвищує оплату праці педагогічних та науково-педагогічних працівників. Із 2010 року посадові оклади працівників бюджетної сфери, зокрема педагогів, зросли на 54 %.

Із 1 січня 2010 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів  № 1130, відповідно до якої вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І—II рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників цих закладів, посади яких зараховані до посад педагогічних працівників, встановлено надбавки в розмірі 20% посадового окладу (ставки заробітної плати). А з вересня 2011 року набрала чинності урядова постанова  № 373, згідно з якою таку надбавку встановлено всім педагогічним працівникам.

Учитель повинен і через зарплату відчувати важливість своєї праці. Фото з архiву редакцiї

Протягом останніх років Міністерство освіти і науки упорядкувало формування штатних розкладів. Для цього затверджено типові штатні нормативи:  2010 року — в дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів, а торік — у позашкільних. 

У 2010—2012 роках молодим педагогам-випускникам, які укладали контракт про роботу в загальноосвітніх та професійно-технічних на?вчальних закладах, надавали матеріальну підтримку. У 2010 році таку грошову допомогу надано 3413 особам, у 2011 — 3935, а в 2012-му — 3680.

Щоб підняти рівень соціального захисту студентів вищих навчальних закладів, зокрема педагогічних спеціальностей, з 2011 року встановлено граничний розмір плати за проживання в гуртожитках державної та комунальної форм власності. Так, для студентів вищих навчальних закладів І—ІV рівнів акредитації він становить 40 відсотків розміру мінімальної  академічної стипендії. Водночас  студентів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечують гуртожитком безкоштовно.

Здійснюються поступові кроки щодо поліпшення стипендіального забезпечення студентів, зокрема майбутніх педагогів. Так, рішенням уряду з вересня 2012 року суттєво збільшено розміри академічних стипендій для студентів та соціальних стипендій для студентів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

У рамках програми пільгових кредитів на будівництво (придбання) житла його вже отримали 152 сім’ї педагогічних та науково-педагогічних працівників.