РАРИТЕТ

У Дніпропетровську презентували музичний інструмент, якому п'ять тисяч років

Музей музичних інструментів Палацу студентів Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара поповнився безцінним і наразі найстарішим експонатом. Нещодавно тут урочисто відкрили експозицію флейти Пана (оригінальна грецька назва - сірінга), зроблену ще в третьому тисячолітті до нашої ери.

Знайшли старовинний інструмент археологи університету під керівництвом професора Ірини Ковальової ще в 1981 році, під час розкопок кургану поблизу селища Ковпаківка Магдалинівського району Дніпропетровської області. 30 років флейта Пана знаходилася в закритій експозиції археологічного кабінету ДНУ.

Прадавню сірінгу вмонтували під спеціальним склом у броньовані потаємні двері колишнього Потьомкінського палацу.

Учасники експедиції розповідають, що знайшли історичний раритет, коли розкопували одне з поховань кочового племені ямників, котрі ховали людей у ямах. Окрім панфлейти поряд з похованим чоловіком були сокира, ніж, інші речі, які підтверджують високий статус людини. І небіжчик, і флейта були також покриті вохрою - священною фарбою для древніх людей, які вірили, що вохра допомагає відродитися знову.

За словами старшого наукового співробітника ДНУ Володимира Шалобудова, флейтисту, судячи з його зубів, було десь до 40 років. Флейта ж зроблена з кісток птахів: великі трубки - з дрохви, а маленькі - з меншої птиці. З одного боку палички флейти заклеювалися, а між собою трубочки з'єднувалися рослинною смолою.

ДОВІДКА «УК»

Флейта Пана (панфлейта) - клас дерев'яних духових інструментів, багатостовбурна флейта, що складається з декількох (дві і більше) пустотілих трубок різної довжини. Нижні торці трубок закриті, верхні - відкриті. Назва флейти Пана походить від імені давньогрецького бога Пана, атрибутом якого був подібний інструмент.