ПОДІЯ

Кримські татари добровільно звільнять самозахоплені території

Вчора вперше за 20-річну історію існування Автономної Республіки Крим, учасники самовільного захвату землі почали добровільно звільняти територію в районі кладовища «Абдал», що в Сімферополі. Вже зранку розпочався демонтаж самовільно зведених будівель. «Це перший крок до повного розв’язання складної і комплексної проблеми самовільних захватів землі. Люди не хочуть незаконно знаходитися на «галявинах протесту» і самі, добровільно звільняють їх», — прокоментував подію голова Ради міністрів АР Крим Василь Джарти.

У червні цього року Добровська сільська рада Сімферопольського району виділила 319 земельних ділянок загальною площею 35,5 гектара людям, що самовільно захопили землю біля Сімферопольського кладовища. Всі ділянки виділені відповідно до генерального плану розвитку села під індивідуальну житлову забудову. Голова Ради міністрів Криму підкреслив, що люди не будуть кинуті на призволяще. Для них в нових житлових масивах будуть створені всі умови для нормального життя. Також влада завірила, що профінансує створення необхідної інфраструктури.

 За інформацією Республіканського комітету з земельних ресурсів АРК рішення сесії зобов’язало звільнити всі ділянки від самовільних забудов до 10 липня.

Згідно з законом, щоб отримати землю, люди повинні були звільнити самозахоплення. Для отримання земельних ділянок необхідно було подати заяву, вказавши бажане місце,  а також додати довідки про склад сім’ї з місця прописки та копію ідентифікаційного коду.

Для розв’язання проблем з «галявинами протесту» кримською владою ще 31 січня цього року була створена Комісія, робота якої спрямована на рішення питань, пов’язаних із звільненням самовільно зайнятих земель і наданням депортованим і іншим громадянам земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлових будинків у Сімферополі та Сімферопольському районі.  За результатами роботи  комісії для учасників самозахватів було виділено 764 га землі в місті Сімферополі та районі.

«Ліквідація захватів і прийняття генерального плану розвитку Сімферополя відкривають дорогу до створення нових житлових масивів і поступового виділення землі тим, хто має потребу. Це важлива умова для забезпечення міцної стабільності в соціальній і міжнаціональній сфері. Влада готова брати на себе відповідальність і розв’язувати проблеми кримчан», — сказав глава уряду автономії.

У головному управлінні інформаційної політики Ради міністрів АРК повідомили, що позитивне рішення питання звільнення самозахоплення було досягнуте без участі кримськотатарського меджлісу. Учасники захвату землі, зі свого боку, подякували керівництву Криму за розуміння і допомогу в вирішенні конфлікту.

«Сьогодні ми переконалися, що нинішня влада хоче і готова розв’язувати наші проблеми. Тепер ми будуватимемо свої будинки на законних підставах», — повідомив один з лідерів групи, що захопила земельну ділянку біля кладовища «Абдал» Сейдамет Геметджі.