В урядовій залі засідань міністри заслуховували дві презентаційні доповіді: про законодавче поле, створене Міністерством культури для охорони та захисту вітчизняних нерухомих пам’яток, і про старт роботи чергового реєстру Міністерства юстиції для легкого візування підприємств.

До того як дати слово доповідачам, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк похвалив роботу Мін’юсту. Чергове нововведення цього відомства — спрощення реєстрації підприємницької діяльності. А точніше, скорочення цього терміну до доби. Відомство із цим сервісом послуг проблем не мало, на відміну від Державної служби статистики, Пенсійного фонду й Державної фіскальної служби. Разом із Мін’юстом Міністерство фінансів має підписати окремий наказ щодо запровадження такої системи реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності за один день в усіх причетних до цієї теми структурах.

«Ми дійдемо нарешті до того, щоб за день можна було провести реєстрацію підприємництва в усіх органах державної влади», — резюмував Арсеній Яценюк.

Опісля він опосередковано звернувся до народних депутатів із проханням у найближчі дні підтримати пакет законопроектів, необхідних для набуття Україною безвізового режиму з ЄС. До депутатів, які виступатимуть проти цих законодавчих нововведень, Прем’єр про всяк випадок звернувся окремо: «Ви для себе вже запровадили безвізовий режим, бо маєте дипломатичні паспорти. Ті, хто не проголосують закони, мають бути позбавлені таких паспортів та отримуватимуть візи на загальних підставах».

Наші громадяни швидко вчаться заощаджувати енергоносії. Фото Володимира ЗАЇКИ

Теплі батареї засвідчать якість влади

А ще Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка зобов’язує всі органи місцевого самоврядування визначитися з початком опалювального сезону. Таке рішення вони ухвалюватимуть на власний розсуд, залежно від температурних режимів у кожному з регіонів. «Ми півроку витратили на те, щоб тепло було в усіх областях. Уряд делегує відповідні повноваження органам місцевого самоврядування. Технологічна підготовка теплоопалювальних мереж повинна знайти відображення в теплих батареях домівок українців та якісних послугах для них», — наголосив Арсеній Яценюк.

Він позитивно оцінив перебіг реалізації програми субсидіювання вітчизняних родин. За копітку роботу, проведену з міжнародними консультантами, Прем’єр особливо дякував міністрові соціальної політики Павлові Розенку. Мовляв, гості побачили, як на практиці призначена субсидія може компенсувати витрати домогосподарств. Глава уряду нагадав, що торік таких домогосподарств було не більше 450 тисяч — 1,2 мільйона громадян. Нині показник сімей, яким нараховують субсидії, сягнув 3,3 мільйона. Це майже 10 мільйонів українців. Уряд очікує, що до початку опалювального сезону ще майже мільйон співвітчизників зможуть отримати субсидію.

У цьому контексті Прем’єр попередив опонентів: «Будь-які спроби зірвати нарахування субсидій та забрати кошти в українців, які держава дає на компенсацію різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги, приречені на поразку. Газові олігархи не виграють війну проти українців!»

А ще Арсеній Яценюк анонсував проведення 23 жовтня в Німеччині інвестиційного українсько-німецького бізнес-форуму за участю Федерального канцлера Ангели Меркель. У нас буде створено українсько-німецьку торговельну палату. Наша сторона сподівається поглибити контакти на бізнесовому та політичному рінях із цією країною. Новостворений орган дасть змогу бізнесу розвиватися заради модернізації української економіки.

Культурна децентралізація

Віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко виніс на обговорення законопроект про збереження нерухомих пам’яток. Він передбачає дерегуляцію, децентралізацію та прозоре адміністрування охорони таких об’єктів.

Посадовець запропонував скасувати 70% усіх чинних дозволів і погоджень. А решту з того, що лишилося, передати на місцевий рівень управління. Водночас передбачити там особливий механізм контролю за культурною спадщиною. Центр, за його словами, має опікуватися лише пам’ятками ЮНЕСКО та об’єктами державних історико-культурних заповідників.

В’ячеслав Кириленко запропонував створити електронний реєстр нерухомих пам’яток і реєстр усіх пам’яток з централізованим принципом його наповнення. У нас загалом майже 140 тисяч таких об’єктів національного та місцевого значення, однак лише 7287 із них внесено до відповідних баз даних.

Він також закликав урядовців спростити процедуру укладання охоронних договорів, заборонити рекламу на пам’ятках-об’єктах ЮНЕСКО та обмежити розміщення реклами у так званих буферних зонах.

Проект закону про збереження нерухомої культурної спадщини планують внести на розгляд Верховної Ради після 25 жовтня. Він готовий на 80%. А разом із цим документом туди надійдуть зміни до ще восьми законів, пов’язаних із цим нововведенням.

На реєстрацію бізнесу — 5 хвилин

Міністр юстиції Павло Петренко резюмував, що три мільйони підприємців у нашій країні вже зареєструвалися завдяки онлайн-послугам. «За останні 18 місяців ми планомірно спрощуємо їм життя. З 8 квітня в міністерстві започатковано онлайн-сервіси. Українські підприємці там отримали виписки, довідки та витяги. Запроваджено систему електронної реєстрації підприємців. Це можна зробити за 5 хвилин», — розповів Павло Петренко.

Новий механізм обміну інформацією та реєстрації підприємців слід запровадити в Пенсійному фонді й Держстаті. В ідеалі вони мають узяти підприємця на облік протягом двох годин, з моменту його реєстрації на сайті Мін’юсту, а потім повернути інформацію до Державного реєстру бізнесу. Тож виходить, що якщо вранці особа зареєструвалася, то вже ввечері вона матиме витяг із реєстру і стоятиме на обліку в усіх необхідних відомствах, які впливають на старт роботи підприємства. На все — один день. Завдяки цьому нововведенню планують поліпшити й показники України в рейтингу Doing busines.

А завершив відкриту частину засідання Прем’єр словами: «Ми поміняли склад Національного антикорупційного агентства й очікуємо на призначення конкурсною комісією керівника цієї структури та його заступників».

Однак Україні важливо оголосити про початок конкурсу на посаду антикорупційного прокурора. Без нього нашій країні не світить ані лібералізація візового режиму з ЄС, ані наступний транш Міжнародного валютного фонду. Про це навіть йдеться у свіжій заяві Європейської комісії.