ЗНО-2013

Реєстрація охочих взяти участь у пробному зовнішньому незалежному оцінюванні
триватиме до 30 листопада

 

Для тих, хто хоче потренуватися у складанні тестів незалежного зовнішнього оці- нювання, в березні наступного року проведуть пробне ЗНО. Реєстрація на генеральну репетицію вже розпочалася і триватиме до кінця цього місяця.  Оформляти заявку на пробне ЗНО абітурієнтам потрібно особисто.

Пробне тестування проводитимуть з усіх предметів незалежного оцінювання, до переліку яких, до речі, наступного року додадуть світову літературу. Таким чином, згідно з наказом МОНмолодьспорту, 2013 року зовнішнє незалежне оцінювання  проводитимуть із таких  предметів: української мови і літератури, історії України, всесвітньої історії, математики, біології, географії, фізики, хімії, російської мови, світової літератури та однієї з іноземних мов — англійської, німецької, французької чи іспанської. Як і цього року, кількість предметів, з яких абітурієнт матиме право скласти ЗНО, 2013 року обмежиться чотирма.

Ще одним нововведенням профільного міністерства щодо основної сесії ЗНО стане те, що наступного року тести з історії України, всесвітньої історії, математики, біології, географії, фізики й хімії будуть перекладені кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською, угорською мовами (як уточнює прес-служба УЦОЯО — за бажанням абітурієнта). Водночас переклад тестів зі світової літератури обмежений лише російською мовою.

Генеральна репетиція ЗНО відбудеться 23 та 30 березня. В перший день, відповідно, абітурієнти складатимуть тести з української мови й літератури, біології, фізики, російської мови, всесвітньої історії, однієї з іноземних мов (за вибором): англійської, німецької, французької або іспанської. За тиждень,  30 березня — з математики, історії України, хімії, географії, світової літератури.

Водночас абітурієнтам слід пам’ятати, що результати пробного ЗНО не можна використати для участі в конкурсі під час вступу до вишів. Як і раніше, пробне тестування — процедура не безкоштовна: наступного року, щоб скласти один предмет на пробному ЗНО, потрібно буде сплатити 89 гривень.

За соціологічними дослідженнями, майже 80% першокурсників визнали, що пробне тестування надалі допомогло їм краще впоратися із ЗНО. Воно дає змогу визначити власний рівень знань та оцінити їх за шкалою 100—200 балів, психологічно адаптуватися до основної сесії незалежного оцінювання, а також потренуватися, аби правильно розподілити час роботи з тестами й заповнити бланки відповідей. Після завершення пробного тестування його учасники отримають бланки з правильними відповідями та методику визначення результатів.

Докладніше про порядок реєстрації на пробне тестування та особливості його проведення можна дізнатися на сайтах центрів оцінювання якості освіти тих регіонів, де абітурієнт збирається його складати.