Учора уряд на екстреному засіданні доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі невідкладно виділити кошти з резервного фонду державного бюджету на подолання заходів з ліквідації надзвичайної ситуації, що виникла на території нафтобази товариства з обмеженою відповідальністю «Побутрембудматеріали» у смт Глеваха Васильківського району Київщини, та надання допомоги сім'ям загиблих і потерпілим внаслідок лиха.

Для багатьох рятувальників пожежа під Васильковом стала екзаменом, до якого вони були не готові. Фото з сайту mns.gov.ua-6

«На доручення Прем’єр-міністра створено Урядову комісію з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, дано всі необхідні доручення. Міністерство економічного розвитку і торгівлі зобов’язано невідкладно виділити кошти з резервного фонду державного бюджету для усіх необхідних заходів, пов’язаних з ліквідацією надзвичайної ситуації, а також для надання допомоги сім'ям загиблих і потерпілим», — повідомив віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко за результатами екстреного засідання уряду.

Комісію очолив голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. В’ячеслав Кириленко наголосив, що ситуацію контролюють всі гілки влади, здійснюється комплексний моніторинг: як техногенний, так і екологічний.

Ситуація контрольована, з самого початку цієї події на місці перебувають представники уряду — міністр внутрішніх справ, очільник ДСНС, побував там і Секретар РНБО. Урядовим рішенням дано доручення з’ясувати причини пожежі та у триденний термін після її ліквідації доповісти уряду.

Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін запевнив, що ситуація у районі пожежі цілком контрольована, підрозділи ДСНС здійснили розвідку на території нафтобази і гасять пожежу. До ліквідації пожежі залучено підрозділи Житомирської, Черкаської і Кіровоградської областей. «У стані готовності перебувають чотири пожежних потяги по два у Василькові й Києві, але необхідності їх залучати немає. Тобто ситуація під повним контролем. Працюємо цілодобово — до повної ліквідації», — цитує УНІАН слова очільника ДСНС.

А Секретар РНБО Олександр Турчинов розповів, що, окрім кримінальних справ, пов’язаних з виникненням пожежі та загибеллю людей, порушено й кримінальну справу про незаконність розташування двох нафтобаз у безпосередній близькості від військової частини. «Нафтобази незаконно побудували в часи Януковича, коли гроші вирішували будь-які питання», — сказав він, наголосивши, що вже розпочато вилучення документів. Адже законодавством заборонено біля військових частин, що мають бойовий арсенал, розташовувати будь-які вогненебезпечні та вибухонебезпечні об’єкти.

Здійснено евакуацію людей з двокілометрової зони та відпрацьовано план евакуації з 10-кілометрової зони у разі небезпеки виникнення пожежі у військовій частині. На місці локалізації пожежі побував і міністр оборони Степан Полторак. За його словами, на військовому аеродромі, що поблизу палаючої нафтобази, проводяться протипожежні заходи.

А зі сховищ іще напередодні розпочато евакуацію боєприпасів. Техніку на території військової частини, зокрема й авіаційну, приведено в готовність. Її готові евакуювати звідти за найменшої небезпеки.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»