БЕЗПЕКА

За статистикою половина всіх минулорічних пожеж на Прикарпатті траплялася в сільській місцевості. Особливої гостроти, повідомили у Центрі пропаганди УМНС в Івано-Франківській області, проблема пожежної безпеки набуває у віддалених гірських населених пунктах краю. Непросто пожежному автомобілю дістатися туди від найближчого пожежного підрозділу, розташованого, як правило, в районних центрах. Дешевше, надійніше і практичніше створити пожежну команду поблизу, в одному з центральних сіл.

Нещодавно за участі начальника управління МНС в області полковника служби цивільного захисту Володимира Чернецького, голови Косівської райдержадміністрації Ярослава Шинкарука, працівників Косівського райвідділу МНС у великому гірському населеному пункті Пістинь урочисто відкрили місцеву пожежну команду. На її функціонування з районного бюджету виділено 112,5 тис. грн і обслуговуватиме вона ще чотири навколишні села - Микитинці, Уторопи, Трач та курортні Шешори.

Для жителів Пістині створення пожежної частини стало знаковою подією, бо до цієї справи долучилася сама громада. Спонукали реалії життя: торік у селі сталося чотири пожежі, а цьогоріч - уже дві. У вогні загинули люди. В гірських селах - багато дерев'яних споруд, в яких мешкають люди похилого віку.

Особовий склад новоствореної пожежної команди - п'ять осіб. Рятувальники пройшли підготовку в обласному навчально-методичному центрі безпеки життєдіяльності та цивільного захисту, отримали відповідні сертифікати та посвідчення на право керування пожежним автомобілем і гасіння пожеж.

Аби рятувальники з Божою допомогою виїжджали на запобігання лиха чи його ліквідацію і живими-здоровими поверталися до своїх осель, приміщення пожежної частини освятив настоятель сільського храму. Начальник обласного рятувального підрозділу подарував робочий одяг та мобільний телефон. А святкового настрою усім додав концерт юних талантів Пістинської загальноосвітньої школи.