МИЛОСЕРДЯ

Херсонська родина безкоштовно передала власний триповерховий дім дітям-сиротам

Сім’я херсонців Гречаних — Ніна Іванівна і Володимир Леонідович — передала свій триповерховий будинок площею 380 кв. м для розміщення у ньому соціального готелю для дітей-сиріт, випускників інтернатів. Щоправда, до новосілля ще не дійшло — потрібно зробити ремонт. Очікується, що перші мешканці заселяться сюди до 1 вересня. 

Як пояснив «Урядовому кур’єру» Володимир Гречаний, спочатку родина купила цей будинок для ведення свого бізнесу — хотіли відкрити готель. Але потім у родині сталося горе — за кілька років померло двоє дітей… Тож Гречані вирішили вкладати свої інвестиції в чужих дітей.

— Тепер іншого завдання, ніж допомагати дітям, позбавленим батьківської опіки, наша сім’я для себе не бачить, — розповів Володимир Леонідович. — Наша сім’я вже взяла двох прийомних дітей. Одна з них — Діна Гречана (уявляєте, у дівчинки таке саме прізвище, як і у нас!) живе в нашій родині з грудня. А нещодавно нам дозволили взяти ще одну дитину — Альону Досужу. Окрім того, будинок, у якому хотіли облаштувати готель, вирішили віддати дітям-сиротам — випускникам інтернатів, які не мають іншого житла. Адже ці діти здебільшого йдуть до ПТУ, бо там надають гуртожитки. Але закінчують навчання — і опиняються на вулиці…

Родина Гречаних, за узгодженням з місцевою владою, дійшла висновку надати новому закладу статус не гуртожитку, а соціального готелю. Адже в соціальних гуртожитках, згідно з чинним положенням, діти можуть жити не більше 3 років. А якщо за цей час вони не зможуть придбати іншого житла?

— Тому ми не хочемо використовувати термін «гуртожиток», — пояснює Володимир Гречаний. — «Соціальний готель» — ця назва не вписується в нинішні стандарти і положення, тож час проживання дітей не обмежений трирічним терміном. Ми висловили свою ідею Ользі Ромадіній, фахівцеві у справах дітей нашого Комсомольського району. Вона запропонувала зробити районний готель. Адже в районі налічується 27 дітей-сиріт, яким потрібне таке житло. Тож почнемо з малого, а потім підселятимемо дітей і з інших районів.

У соціальному готелі нададуть житло 32 особам. Для такої кількості мешканців можна створити нормальні умови. Якщо ж більше — буде затісно. Родина Гречаних планує продовжити й далі справу допомоги дітям-сиротам.

— Ми хочемо на прикладі цього соціального готелю подивитися, як це працює, а потім виходити до влади і просити допомогти з приміщеннями під соціальне житло. Тим більше, що в нашому місті порожні гуртожитки. Коли у нас усе вийде, створимо громадську організацію з робочою назвою «Дім милосердя», яка опікуватиметься питаннями житла, працевлаштування, правового супроводу дітей-сиріт. Допомагатимемо й іншим організаціям у цьому питанні, — розповів Володимир Гречаний. — Я прочитав у газеті, що нині облвиконком за узгодженням з міськвиконкомом виділив приміщення для бездомних дітей на Бериславському шосе, 40. Я поїхав туди — виявилося, що це колишнє приміщення аптечних складів. Там немає ні світла, ні води… Але, мабуть, якось це впорядковуватимуть.

Міська влада сподівається, що добру справу підтримають усі небайдужі херсонці. Член Громадської ради при міському голові Ірина Назарова зауважила:

— Кожна дитина, безумовно, має право на захист, право на виховання в люблячій сім’ї та повноцінний розвиток. Об’єднаймо і наші зусилля та візьмемо під опіку кожну дитину-сироту, допоможемо  стати повноправними членами суспільства, підготуватися до самостійного життя після виходу з інтернату. Ми звертаємося до юридичних чи фізичних осіб, які мають порожні гуртожитки, вільні будинки з проханням передавати їх тим громадським організаціям, що виявляють турботу про дітей-сиріт та супроводжуватимуть їх у подальшому житті.