За даними Центру грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій, упродовж  минулого тижня  найбільше  хворіють кияни та жителі Київщини, найменше  — на Харківщині.

Загалом  за  цей час на грип та інші  інфекції занедужало майже 217 тисяч українців, більше  половини  — діти до 17 років.  Саме вони переважають серед тих майже восьми тисяч  осіб, котрі опинилися в лікарні  (73,2%).  Водночас темпи збільшення захворюваності  вищі серед дорослих: минулого тижня цей показник становив майже 20% ( з-поміж дітей  — 1,7%). Згідно з  даними МОЗ, за шостий тиждень нового року  від грипу померла одна людина. Трапилося це на Донеччині.

Нагадаємо, що найчастіше  ускладнення грипу — запалення легенів, від якого можна померти  за 4—5 днів, і серцева недостатність. Вірус легко передається повітряно-крапельним шляхом, тож  ворота для його проникнення в організм — ніс, рот та очі. Зона інфікування довкола хворої людини  — два метри.

ЗАПОРІЖЖЯ. У регіоні рівень захворюваності на ГРВІ стабільний з тенденцією до невеликого приросту, підтвердила  кореспондентові «УК» начальник епідеміологічного відділу управління організації нагляду Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області Світлана Кошель.  За останній тиждень зареєстровано 10 183 випадки,  темп приросту щодо попереднього тижня становив 12%. Рівень захворюваності нижчий за епідемічний поріг на 52%.

Щодо ситуації із захворюваністю серед дітей до 17 років, то їхня питома вага у загальному показнику  — майже 67%, темп приросту захворюваності серед дитячого населення  —  17%.

З початку епідемічного сезону лабораторія  вірусології Запорізького обласного лабораторного центру Держсанепідслужби  провела  27 діагностичних досліджень на грип. Вірус сезонного грипу A (H3N2) підтверджено у 5 випадках. Із початку сезону станом на 10 лютого щеплено проти грипу 18 763 особи.

 — За  минулий тиждень госпіталізовано 273 особи (2,7% тих, хто захворів), — повідомила лікар-епідеміолог Запорізького обласного лабораторного центру Держсанепідслужби Любов Акчуріна.  

ДОНЕЧЧИНА ТА ЛУГАНЩИНА. У Донецькій області через підвищений рівень захворюваності на грип та ГРВІ навчальний процес призупинили в 3 школах та 2 дитячих садках Новоазовського та Великоновосілківського районів.

«Епідемічного рівня захворюваності не зареєстровано у жодному регіоні. Водночас через підвищений рівень ГРВІ в деяких школах та дошкільних закладах тривають обмежувальні заходи»,  —  зазначили в обласній СЕС.

Епідемічний поріг не перевищено і в Луганській області. За даними обласної СЕС, кількість хворих за 6 тижнів цього року не перевищує показника 38,9 на 10 тисяч населення. Такі показники на 57,3% нижчі за пороговий рівень.

З початку епідемічного сезону грипу та ГРВІ в області вакциновано проти грипу вже 44 807 осіб. Крім того, на базі Луганської міської багатопрофільної лікарні № 4 організовано міську гарячу лінію «Анти-грип».

Але поки що, як розповіли фахівці у приватній розмові, найефективнішими проти грипу на території краю стали морози, коли стовпчик термометра опускався нижче за позначку мінус 32°С. Тож на Луганщині вірус просто «заморозився».                            

ХАРКІВЩИНА. За останні тижні лютого, як повідомляє Центр грипу та гострих респіраторних інфекцій,  найспокійніша епідемситуація у країні в Харківській області. Тут зареєстровано найменший показник захворюваності  на грип та ГРВІ  — 16,8 на 10 тисяч населення.

— Можна оцінювати епідеміологічну обстановку як благополучну. Всі заклади охорони здоров’я  області та органи санепідемслужби готові до вжиття  всіх необхідних заходів, — заявив під час засідання обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки перший заступник голови Харківської облдержадміністрації  Валентин Дулуб.

Для надання медичної допомоги хворим в лікарнях розгорнуто 204 ліжка, з яких 64 — для дітей. У разі  епідемії заплановано розгорнути 650 ліжок, з  них для дітей — 293. А якщо  зростання захворюваності сягне 50 і більше відсотків, тоді  задіють понад 1000 ліжок. Усі інфекційні стаціонари, як запевнили в області, забезпечені медикаментами, дезінфекційними засобами тощо.

Якщо морозить і піднялася температура, треба їхати додому, а не заражати всіх довкола. Фото з архіву редакції

ПОРАДИ ФАХІВЦЯ

«Вживаючи жарознижувальні препарати,  ми робимо ведмежу послугу своєму організмові»

Борис СКАЧКО,
терапевт, дієтолог, фітотерапевт:

— Потепління вносить певні корективи в харчування. Коли  холодно, можна  вживати багато білкової їжі, аби організм виробляв антитіла для боротьби з інфекціями. Нині треба обережніше ставитися до червоного м’яса, оскільки воно  перегріває організм,  а в природі вже почалося потепління, й  організмові потрібно очищення. Водночас припиняти вживати білкову їжу не варто,  треба лише віддати перевагу білому м’ясу, наприклад птиці. 

 Чого не можна робити. Одного апельсина або двох мандаринів досить, щоб наситити організм вітаміном С. Ми часто їмо цитрусових  набагато більше, що  призводить до  стресу в організмі. А  гормони стресу, навпаки,  пригнічують імунітет. Тому варто не зловживати цитрусовими і пам’ятати, що вітамін С  є не лише в них, а також у смородині (добова доза — 1 столова ложка) та ківі (досить однієї штуки на день).

Водночас ми забуваємо  про інший важливий при таких захворюваннях вітамін А, який підвищує імунітет і допомагає «просіювати» бактерії й віруси, що намагаються «проскочити» в організм. Це дуже важливо, оскільки від того, почнеться захворювання з одного вірусу чи з кількох, залежать можливі ускладнення від хвороби.

Чимало людей  ставляться до грипу легковажно, проте, якщо вас морозить і температура піднялася хоча б до 37° С, слід їхати додому й викликати лікаря.  Така людина не має права залишатися серед інших, вживаючи жарознижувальні засоби: температура знижується, а вірус все одно  розмножується, й ви заражаєте всіх довкола.

Якщо людина випила жарознижувальний препарат, то зробила  ведмежу послугу своєму організмові, бо температура працює як антибіотик, вбиваючи всі бактерії та віруси. І не важливо, які  жарознижувальні ви вживаєте, —  синтетичні таблетки з аптеки чи малину або калину: всюди є саліцилова кислота, що знижує температуру, нівелюючи дію цього природного антибіотика.

Підвищену внаслідок захворювання температуру просто треба правильно супроводжувати. Вона — індикатор того, що в організмі є бактерії й віруси як джерело токсинів. Оскільки небезпечний не стільки сам вірус, скільки токсини, які він виробляє. Піднімається температура — отже, організм активно спалює ці токсичні речовини й  вірусна інфекція перебігає безпечно.

Спалені токсини виводяться водою. Якщо хвора людина п’є досить рідини, її шкіра не суха на дотик і температура не піднімається вище 39°С.  Достатню кількість води можна контролювати об’ємом сечі:  якщо в людини утворюється  0,5—1 літр сечі, то до організму надходить досить води. Це означає, що правильно працюватиме система терморегуляції: вода випаровується через шкіру, отже, не буде занадто високої температури, і через  легені, отож знижується ризик вірусної пневмонії.

Небезпека неправильного супроводу грипу приховується також і в тому, що після нього в організмі запускаються аутоімунні процеси й у людини ніби на порожньому місці може виникнути діабет І типу, аутоімунний тиреоїдит у жінок та простатит у чоловіків.

Важливо пам’ятати, що найчастіше ускладнення виникають уранці, адже вдень ми стежимо, скільки води п’ємо, а вночі навряд чи хтось вживає її достатньо.  Вихід — ставити нагадування на будильнику й щогодини прокидатися й пити. Краще додавати у воду варення, щоб підживити організм енергією.

Ще один індикатор перебігу захворювання —  частота пульсу. В дорослої людини він має бути в межах  100 ударів на хвилину. Це означає, що перебіг хвороби нормальний. Якщо пульс підвищується до 130 ударів — це  серйозна загроза здоров’ю.  Коли вже він зашкалює за цю межу — треба  викликати швидку й чекати, доки вона завезе до реанімації.  Будь-який рух у такому стані небезпечний для життя: надмірно високий пульс сигналізує про токсичні ускладнення в мозку, серці, нирках тощо.

До речі, напої обов’язково слід вживати теплими: холодні можуть спричинити опускання інфекції до дихальних шляхів, а гарячі — потогінний ефект. Цього не можна допускати, адже  щойно пішов піт — вимикається функція нирок як основного органу, що виводить токсини, і вмикаються  потові  залози, через які виходить набагато менше токсинів, отже, частина з них лишається в організмі. 

Температура при грипі має знизитися  сама: організм сам її нормалізує, коли в ньому не лишиться токсинів. В однієї людини це відбувається за 2 дні, в іншої — за 4—5. Температура не повинна триматися понад п’ять днів. Якщо так відбувається, це вже означає бактеріальні ускладнення.

КОРИСНО ЗНАТИ

 Лікуйтеся вдома, якщо у вас:

♦ Головний біль

♦ Біль у м’язах чи суглобах

♦ Температура вища за 38° С

♦ Біль у горлі

♦ Сухий кашель

♦ Закладений  ніс

♦ Іноді  — блювота й пронос

Негайна госпіталізація потрібна, коли:

♦ Є сильна блідість або посиніння обличчя

♦ Висока температура довго не спадає

♦ Дихання утруднене або пришвидшене

♦ Є хоча б незначна кровотеча з носа

♦ Недужий відмовляється пити 

♦ Є порушення нервової системи: хворого не можна розбудити або він не реагує, коли до нього звертаються, чи, навпаки, він надмірно збуджений або в нього судоми

♦ Спостерігається багаторазове блювання та  рідкі випорожнення

♦ Немає сліз, коли дитина плаче

♦ Впав артеріальний тиск

ЯК НЕ ЗАХВОРІТИ

♦ Часто мити руки з милом протягом 20 секунд чи протирати їх  знезаражувальним гелем

♦ Користуватися лише одноразовими паперовими серветками як  після миття рук,  так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю та чхання. Використані серветки  відразу викидайте в смітник — вони також можуть бути джерелом інфекції

♦ Не підходити до хворих ближче, ніж на півтора-два метри

♦ Уникати місць скупчення людей: люди бувають носіями вірусу ще до появи очевидних симптомів

♦ Не торкатися очей, носа й рота немитими руками: саме так грип    потрапляє до організму

♦ Провітрювати приміщення та робити в ньому вологе прибирання: живі віруси й бактерії можуть залишатися активними впродовж кількох годин після того, як у кімнаті побувала хвора людина

♦ Повноцінно харчуватися, висипатися, не перевтомлюватися, аби в організмі вистачало сил опиратися вірусові

♦ За можливістю уникати обіймів, поцілунків, рукостискань

За інформацією МОЗ України

 

Матеріали підготували Тетяна МОІСЕЄВА, Наталя ЗВОРИГІНА,
Олена ОСОБОВА, Світлана ГАЛАУР,
«Урядовий кур’єр»