ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд визначив конкретні етапи підготовки до нового навчального року

Учні ще не шикувалися на святкові лінійки, у школах ще не віддзвеніли останні дзвоники, а влада вже наприкінці травня починає думати на перспективу. Недаремно Прем'єр-міністр Микола Азаров розпочав учорашнє урядове засідання не з економічних викладок чи аналізу політичної ситуації, а саме зі шкільної тематики.

Щоправда, така змога з'явилася лише після певного одужання економіки й поліпшення її показників. Це підтверджує тезу, що в державі всі аспекти є настільки взаємопов'язаними, що зміни одного показника неодмінно спричиняють зміни інших - у негативному й позитивному сенсі. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту вже розробило план підготовки до нового навчального року. І його виконуватимуть не лише у цьому відомстві, а й залучатимуть будівельні організації, енергетичні компанії, медичні структури з підстраховкою місцевих адміністрацій.

Микола Азаров запевнив: "Уряд бере під особливий контроль те, щоб восени по всій країні діти прийшли у відремонтовані, обладнані, теплі класи". Для цього визначено конкретні дати, що віншують собою етапи підготовки до першого вересня.

Комп'ютер для кожного вчителя...

15 червня є крайнім терміном для ретельного перегляду й конкретизації замовлення на підручники для загальноосвітніх шкіл (відповідно до реальної кількості учнів). Повний набір навчальних посібників, підкреслив глава уряду, повинен бути на руках у кожного учня не пізніше 10 вересня.

Озвучив Микола Азаров і мрію всіх українських освітян: стовідсотково забезпечити і сільських, і міських шкільних учителів ком?п'ютерами. Тож на канікулах багатьом із них доведеться не лише відпочивати, а й опановувати основи інформаційно-комунікативних технологій, підвищуючи на спеціальних курсах власну кваліфікацію.

25 серпня визначено остаточною датою формування педагогічних колективів дитячих садочків і шкіл. На 27 - 30 серпня заплановано проведення колегій профільного міністерства, аналогічного кримського відомства, управлінь освіти і науки регіональних держадміністрацій, професійні конференції педагогів. Розтягувати підготовку до нового навчального сезону в уряді не збираються, тому всі "хвости буде підтягнуто" заздалегідь.

До них можна віднести такий пережиток минувшини як "друга зміна". У Києві майже з десяток років про це вже забули, а от в областях картина подекуди залишається невтішною - таким чином працює понад тисяча шкіл. Найбільше таких у Севастополі (20%), на Рівненщині (15%), у Кримській Автономії (14%), на Луганщині й Донеччині таких шкіл є по 8%.

"Ми поставили собі завдання протягом, щонайбільше, двох років всюди організувати навчання в одну зміну, - наголосив Микола Азаров. - І друга зміна повинна залишитися пройденим етапом".

... і 250 автобусів - школам

Своїх підлеглих глава уряду налаштовує на серйозну роботу. Вже до першого жовтня у школах має бути все готове до нового опалювального сезону. Тим більше, що з'явилися як бюджетні, так й інвестиційні можливості для збільшення фінансування.

"За тепло в школах ми спитаємо по повній програмі, - не на жарт попередив підлеглих Микола Азаров. - Так само, як за тепло в лікарнях і поліклініках - це критична для нас позиція. Особливу увагу вимагаю звернути на школи-інтернати. Там немає батьків, які в разі крайньої потреби підставлять плече в підготовці до навчального року".

Крім того, у липні буде завершено тендери на закупівлю новеньких шкільних автобусів. Глава уряду вимагає від профільного міністерства зробити все, аби першого вересня всі вони були на місцях і почали працювати за прямим призначенням.

Досить оптимістичними з вуст Прем'єра прозвучали слова про те, що модернізація навчальних закладів віднині не буде сезонною кампанією, а стане постійною роботою. Сподіваючись на подальше зростання економіки, Микола Азаров запропонував Міносвіти, Мінфіну й галузевим профспілкам розпочати розробку пропозицій до уряду: наскільки треба підвищити платню вчителям в осяжній перспективі, скільки слід збудувати сучасних дитсадків і шкіл, які нові програми мають відповідати потребам суспільства, як забезпечити дітям відповідний епосі фізичний та культурний розвиток.

Поки що ж усі урядовці плануватимуть відрядження до закріплених за ними регіонів, аби зробити гідний завершальний акорд у 2010 - 2011 навчальному році.

Шкільній тематиці було присвячено й брифінг у стінах Будинку уряду. Профільний міністр Дмитро Табачник розповів, що цьогоріч літнє оздоровлення дітей коштуватиме державі понад 1 млрд 527 млн грн. Цих асигнувань вистачить для 2 млн 354 тисяч дітей віком від 7 до 17 років. Це 54% від кількості дітей в Україні. На пришкільні табори припадає майже 1 мільйон 702 тисячі дітей. Загалом працюватимуть 17 тисяч 300 спеціалізованих закладів, з яких 13 повністю поновлять свою роботу.

Тарифи таки поменшають?

Така впевненість з'явилася у Прем'єр-міністра після завершення аналізу обгрунтованості плати за житлово-комунальні послуги, проведеного в масштабах країни. Розібравши величезні стоси паперів, які "наплодили" місцева влада й регіональні комунальники, висновок напрошується красномовний: стан справ у галузі можна порівняти із занедбаною хронічною хворобою.

Наразі чітко з'ясовано, де слід ліквідувати вражаючі "накрутки", прибрати кількаразову різницю в тарифах у різних регіонах і містах. Обов'язком уряду, вважає Микола Азаров, є створення єдиного алгоритму розрахунку справедливих тарифів і жорсткого контролю за його виконанням. Глава уряду пообіцяв, що наступне засідання Кабміну, що припадає на перший день літа, буде присвячено саме цій темі. В овальній залі заслухають тих, хто допустив хаос у сфері тарифоутворення, з відповідними організаційними й кадровими рішеннями.

"Що ми врешті зробимо? - запитав Прем'єр ніби себе, а ніби й міністрів. - Чітко і доступно скажемо людям: ось як треба розраховувати тарифи. Перевіряйте, контролюйте свої місцеві органи, вимагайте звіту за кожну копійку, заплачену комунальникам. Результат буде наочним і справедливим".

А міністру юстиції Олександру Лавриновичу доручено розробити пропозиції до юридичного механізму звітування комунальників перед споживачами їхніх послуг.

Зерно лягло у землю

За статистикою, 2011 року сільгоспвиробники залучили 27,5 млрд грн кредитів, що на 2 млрд більше, ніж за весь минулий маркетинговий рік. А от на компенсацію у державному бюджеті передбачено 531 млн грн.

Вкотре відзначено й успішний хід цьогорічної посівної кампанії. Закладена база, на думку Миколи Азарова, повністю забезпечить потреби внутрішнього ринку у традиційних культурах. Цьому повинна сприяти й більша кількість внесених у грунт добрив. Нині на гектар площі, не без гордощів заявив Прем'єр, їх припадає по 78 кг з розрахунку діючої речовини (торік їх було 51 кг на гектар). Однак радіти рано, бо науково обгрунтована норма становить 160 кг.

Україна цілком здатна забезпечити себе добривами власного виробництва. Тож міністерства аграрної політики і продовольства та енергетики і вугільної промисловості дістали доручення розробити довготермінову програму забезпечення села такою продукцією.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про містобудівний кадастр (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку проведення експертизи містобудівної документації (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку надання пільг інвалідам, членам їх сімей, законним представникам інвалідів (дітей-інвалідів), підприємствам, установам, організаціям громадських організацій інвалідів та сфери соціального захисту населення на безоплатне паркування і зберігання транспортних засобів (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження плану заходів з розвитку Одеського національного академічного театру опери та балету на період до 2017 року (розпорядження уряду).