КООРДИНАЦІЯ

Прем’єр зустрівся з волонтерами, які брали участь у подоланні наслідків снігопаду в Києві 

Столиця пережила потужний снігопад, що на кілька діб перетворив мільйонне місто на зону стихійного лиха. Рятувальні й комунальні служби, підрозділи внутрішніх сил намагалися впоратися із ситуацією, однак не завжди це виходило оперативно, адже хуртовина накрила не лише Київ, а й інші міста та області. Відчувався брак техніки, живої сили, а головне — відсутність чіткої координації в роботі. Тому киянам довелося самоорганізуватися та власними силами надавати допомогу там, де державні служби не встигали. Фактично за лічені години від початку снігопаду через соціальні мережі Інтернету волонтерам вдалося скоординувати дії всіх, хто бажав допомогти людям у заторах, літнім громадянам, застряглим у кучугурах «швидким».

Саме з координаторами цієї громадської ініціативи зустрівся глава уряду Микола Азаров, аби почути про наявні проблеми під час подолання наслідків екстремальних погодних умов та використати досвід волонтерів у майбутньому. А їм було що сказати. Серед позитивних моментів вони відзначили таке: попри думки про поступову моральну деградацію українського суспільства, екстремальна ситуація довела, що це неправда. Сотні киян разом із комунальниками, рятувальниками і військовими по 10—12 годин намагалися спільно відновити нормальне життя столиці: розчищали дороги, станції швидкої допомоги, лікарні, допомагали доставити застряглим у заторах їжу, воду, пальне тощо.

Микола Азаров попросив волонтерів допомогти у ліквідації наслідків можливих підтоплень. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Проте були і вкрай негативні моменти. Одна з активісток розповіла про випадок, коли водій комунального трактора відмовився розчистити під’їзд до лікарні. Мотивував він це тим, що в нього немає вказівки від керівництва, закінчується пальне. На пропозицію волонтерів заправити трактор за їхній кошт водій навів остаточний аргумент: робочий день скінчився, — і поїхав у своїх справах. До речі, на проблемах із пальним для снігоприбиральної техніки наголошували практично всі волонтери. Водночас вони звернули увагу й на те, що навіть звичайних лопат не вистачало. Але головне зауваження полягало в тому, що міські чиновники вкрай неохоче йшли на координацію зусиль із громадськістю. Фактично запропоновану киянами безкорисливу допомогу було проігноровано. А в умовах, коли кожна лопата на вагу навіть не золота, а, можливо, чийогось врятованого життя, така позиція неприпустима.

Тому представники волонтерського руху звернулися до Миколи Азарова з пропозицією організувати нову модель взаємодії владних структур із громадськістю під час надзвичайних ситуацій, застосовувати соціальні мережі для сповіщення населення про можливі загрози, інформувати через всі види ЗМІ людей не про «героїчні» зусилля комунальників у подоланні наслідків стихії, а надавати справді корисну інформацію (де затори, потенційно небезпечні місця тощо). Врешті, створити єдину інформаційну платформу, де державні служби та громадськість могли б в реальному часі обмінюватися актуальною інформацією й оперативно реагувати на неї. 

У свою чергу Прем’єр подякував волонтерам за небайдужість, що допомогла киянам у складній ситуації почуватися впевненіше. При цьому він визнав, що служби недопрацювали у належному інформуванні населення й недооцінили потенціал громадськості. На помилках вчаться, зауважив Микола Азаров, запропонувавши допомогти волонтерам при підготовці до можливих паводків. Водночас глава уряду заявив, що різкого потепління, а отже і танення снігу, не буде. Весь процес у Києві триватиме 10 — 15 днів.     

Він поінформував: для запобігання підтопленням до столиці стягується понад 70 насосних станцій, що встановлюються в місцях можливої концентрації води. Прийнято рішення створити на базі Державної служби з надзвичайних ситуацій цілодобову інформаційну службу. Наявну інформацію, сигнали про проблеми громадські активісти можуть скеровувати туди. А рятувальники у свою чергу прийматимуть оперативні рішення. Керівник Служби з надзвичайних ситуацій отримає відповідне доручення, пообіцяв Прем’єр. Також глава уряду запропонував розміщувати інформацію на його сторінку у Фейсбуці, пообіцявши тримати на контролі всі пропозиції, аби вони вчасно реалізовувалися. При цьому він закликав волонтерів заспокоювати людей та не допустити поширення панічної інформації.       

«Зустріньмо паводок разом. Я сподіваюся, що він пройде без особливих бід та проблем», — заявив Микола Азаров.