ГОДИНА УРЯДУ

Прем’єр заборонив примушувати педагогів і студентів брати участь у вуличних акціях 

Як відомо, на 18 травня у столиці заплановано проведення політичних акцій різних політичних сил. Тож у п’ятницю під час «Години запитань до уряду» народні депутати скористалися нагодою довести до глави уряду Миколи Азарова та членів Кабінету Міністрів деяку інформацію. Зокрема йшлося про те, що нібито керівники деяких вищих навчальних закладів змушують працівників і студентів брати участь у мітингах та інших заходах подібного гатунку.

На це Прем’єр-міністр відреагував наступним чином: «Я при вас даю вказівку міністрові освіти та науки Табачнику заборонити примушувати працівників вищих навчальних закладів і студентів брати участь у будь-яких політичних дійствах. І прошу міністра довести мою вказівку до всіх відомчих закладів».

У свою чергу керівник Міносвіти заявив, що відомство ще раз проконтролює, щоб у суботу ніхто не примушував працівників педагогічних та інших викладацьких колективів брати участь у політичних акціях. «Разом з тим, хотів би звернутися до представників опозиції з проханням припинити вербування студентів для своїх заходів за гроші. Тому що, на мою думку, це руйнує нормальний навчальний процес у вишах і закладах рівня коледжу», — наголосив Дмитро Табачник.

Також до членів уряду довели інформацію, що правоохоронні органи буцімто отримали команду не пускати з областей до Києва транспорт із людьми, які мають намір взяти участь в опозиційній акції. На цю інформацію відре?агував міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко: «Ніяких перешкод щодо організації мирних зібрань громадян в Україні органи внутрішніх справ чинити не збираються. Таких команд ніхто не надавав. Якщо у вас буде відповідна інформація, направляйте її мені особисто. Я братиму це під контроль та організовуватиму перевірку».                 

Захищені статті фінансують

У ході години уряду депутати також заслухали інформацію щодо ситуації у сфері державних коштів. Так, перший заступник голови Державної казначейської служби Олександр Даневич поінформував, що сума доходів державного бюджету за 4 місяці становила 106,1 мільярда гривень, що майже на 5 мільярдів більше, ніж за аналогічний період 2012 року. Доходи загального фонду державного бюджету становили 91,4 мільярда гривень (приріст — 5,5%), доходи місцевих бюджетів — 68,5 мільярда гривень (приріст — 10%), касові видатки державного бюджету —121,7 мільярда гривень (приріст —16,2%).

При цьому із загального фонду держбюджету проведено видатків на суму 109,5 мільярда гривень, з місцевих бюджетів — майже 71,2 мільярда гривень, із загального фонду місцевих бюджетів видатків проведено на суму 64,5 мільярда гривень. Обсяг міжбюджетних трансфертів за січень—квітень становить 36,3 мільярда гривень. Зокрема соціальних субвенцій спрямовано майже 16 мільярдів гривень, у тому числі на виплату допомоги сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової допомоги дітям — 12,6 мільярда гривень, а дотацій вирівнювання перераховано на суму 19 мільярдів гривень.

Говорячи про видатки, Олександр Даневич наголосив, що органи казначейства у першу чергу в стислі терміни забезпечили виконання захищених статей. «Станом на 1 травня в органах казначейства відсутні неоплачені документи розпоряднику коштів місцевих бюджетів за захищеними статтями видатків. Усі платіжні доручення, подані розпорядниками коштів місцевих бюджетів, оплачено у повному обсязі. За незахищеними статтями видатків зареєстровано бюджетних фінансових зобов’язань на суму 260 мільйонів гривень. Платіжні доручення за всіма обсягами коштів перебувають в процесі опрацювання. Зазначене свідчить про відсутність масових затримок Держказначейством платіжних доручень та блокування рахунків», — заявив посадовець. 

Про Світлодарськ потурбувалися

А міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький поінформував про заходи з ліквідації аварії на Вуглегірській ТЕС міста Світлодарська. За його словами, за попередніми результатами дефектації встановлено, що більша частина обладнання та агрегатів ТЕС у робочому стані. Повного відновлення потребують покрівля, машинний зал та оптимізована система керування енергоблоком. Для технічного переоснащення будівельних конструкцій машинного залу першої черги уряд прийняв рішення виділити близько 76 мільйонів гривень.

Інформуючи про вирішення соціальних питань, Едуард Ставицький зазначив: «Прийнято постанову для забезпечення жителів Світлодарська теплом.  З 1 квітня встановлено тариф на електроенергію розміром 21,54 копійки незалежно від обсягу споживання. Також запроваджено щомісячний додатковий платіж до тарифу на відпуск електроенергії ПАТ «Центренерго» у розмірі фактичного місячного фонду оплати праці із зобов’язанням нарахування промислово-виробничому персоналу Вуглегірської ТЕС, що становить близько 20 мільйонів гривень щомісяця».