ВИШКІЛ

Підлітки з України та Росії здобувають  воїнську доблесть у колисці Запорізького козацтва
 

В екологічний рейд на острів Хортицю під керівництвом досвідчених інструкторів Всеукраїнської федерації козацького бойового мистецтва «Спас» вийшли 70 козачат із Запоріжжя, Дніпропетровська, Вінниці, Києва і... Владивостока.

— Традиційно кожне літо ми проводимо освітньо-тренувальні акції для вихованців школи «Спас», — розповів президент федерації Олександр Притула. — В умовах, максимально наближених до похідно-бойових, хлопці швидко дорослішають, зміцнюються духовно і фізично. Спас, як бойовий звичай та ефективна система ведення бою і виживання в будь-яких умовах, фактично — спосіб життя, популярний не тільки в Україні. Філії нашої школи вже відкриті і в Росії, і навіть у... Швеції.

Тут навчаються вправлятися і з традиційною козацькою зброєю, і з сучасним автоматом. Фото автора

У таборі, де мешкають діти й дорослі, — всі рівні. У кожного свої зобов’язання по господарській частині. А далі — цікаві заняття з історії козацького бойового звичаю, історії рідного краю, народознавства, оздоровчій системі Спаса і фізичні тренування.

— Вчимо козачат вправлятися з традиційною козацькою зброєю — ножем, палицею, нагайкою, шаблею. У програмі — оволодіння ударною технікою руками і ногами, технікою кидка. Проводимо кінні тренування. Є військова підготовка: стрільби, метання ножів, маскування, конспірація, розбирання та збирання автомата, десантування з човна, нічна варта, стройова підготовка, — демонструє відмінну виучку своїх вихованців Олександр Притула. — Проводимо і заняття за програмою «Школи виживання в природних умовах», навчаємо орієнтуватися на місцевості.

А куліш хлопці самі варять — за вуха не відтягнеш! 

Припадає час і для козацьких ігор та забав. Козачата ходять у походи по острову, прибирають сміття, залишене тут візитерами, відвідують музей історії Запорізького козацтва, вистави кінного театру, купаються в Дніпрі, влаштовують рукопашні бої на піску, грають у футбол. Вечорами ж співають біля багаття, проводять конкурси «Козацька пісня» та «Козацький гумор».

Внесок Всеукраїнської федерації «Спас» у справу виховання справжніх патріотів України важко переоцінити. Дітвора повертається до козацького коріння, дослухається уроків історії, дбайливо зберігає культурну спадщину.