СИТУАЦІЯ

Олена, мама чотирьохрічної Насті Романченко з м. Звенигородка на Черкащині, вже не може стримувати сліз, дивлячись на свою доньку. У перші дні після народження дівчинка розвивалася нормально, але потім виявилося, що ручки та ніжки просто не ростуть. Зараз дитина має вигляд двохрічної, хоч її розумові здібності цілком відповідають справжньому вікові. Вона співає, декламує, охоче спілкується.

Виявляється, маленьку вразила рідкісна хвороба - ахондроплазія, або хвороба Парро-Марі, яка зустрічається в одного з 25 тисяч новонароджених. Це генетичне порушення росту кісткової тканини.

Та якось Олені на очі потрапила газета з розповіддю про лікаря Віталія Веклича. Кажуть, що це єдиний у світі ортопед-травматолог, який допомагає дітям-карликам вирости. Перша операція подарувала дитині 14 додаткових сантиметрів. Ніжки відчутно видовжилися. Правда, довелося місяцями ходити з лікувальними пристроями апарату Єлізарова, після яких видно шрами. Як пояснили в клініці, тут подовжують кістку, а за кісткою ростуть шкіра, м'язи, артерії, нерви. Ці сантиметри щастя коштували родині 100 тисяч гривень.

Тепер Настя навіть бігає, але перша операція допомогла тільки частково. Ні розчесатися, ні одягнутися дитина сама не може. Її підносять, піднімають, постійно тримають на руках. Потрібні ще дві операції і 200 тисяч гривень, щоб їх оплатити. Але грошей, на жаль, у сім'ї більше немає.

Настю оперувати необхідно терміново, бо саме зараз із карлика вона має шанс перетворитися на здорову дитину.

Номер мобільного телефону Олени Романченко - 0986752464.
 

Владислав ФЕДОРОВИЧ
для "Урядового кур'єра"