РЕЗОНАНС

У Тернополі місцеві журналісти образили студентів з Африки та принизили українок
 

Днями «прославилася» «Нова Тернопільська газета», на першій сторінці якої з’явився матеріал про конфлікт, що мав місце між вихідцями з арабських та африканських країн, які навчаються у Тернополі. Заголовок виявився аж надто крикливим — з гострими та навіть образливими словами. Але детонатором вибуху емоцій стала ілюстрація до нього, центром якої була радісна білявка в компанії двох мавп, одна з яких доторкалася до дівочих грудей. На задньому плані — темношкірі хлопці сидять за столиком у кав’ярні, котрі, як з’ясувалося згодом, жодного стосунку до інциденту не мали.

Конфліктна ситуація завжди викликає сплеск негативу, емоційну реакцію сторін, породжує чимало версій, тож спробуємо в цьому розібратися.

«Нас вразили  у саме серце»

Першим на зібранні журналістів, учасниками якого стали  представники місцевої влади, правоохоронних органів, керівництва вищих навчальних закладів, земляцтв іноземних студентів, слово взяв Майене Мартін Ландрі з Камеруну, який вчиться у Тернопільському національному технічному університеті. Українською мовою хлопець висловив своє обурення. «Ми приїхали сюди вчитися, і ми не мавпи, щоб показувати нас так у газеті», — підтримав його Мохамед Алі Саїд з Іраку, студент Тернопільського державного медичного університету ім. Івана Горбачевського. У цьому ж виші студіює і Бабор Джемс Аганрон з Нігерії, який до того ж очолює асоціацію студентів своєї країни в Тернополі. Він стверджує, що до нього телефонували вже з деяких правозахисних організацій Києва, пропонували свою допомогу. «Але ми б не хотіли заходити так далеко, — зауважив юнак. — Бажаємо, щоб в області самі відреагували на те, що сталося».

Іноземні студенти зараз збирають підписи під петицією до місцевої влади. Вони висувають дві вимоги. Перша — щоб видання попросило вибачення й опублікувало його на першій сторінці. Другим пунктом записали, що редактор газети чи особа, яка має стосунок до появи матеріалу, має понести «адекватне покарання за образу чорної раси, арабського товариства і людства загалом». Якщо ці умови будуть виконані, то іноземці не матимуть більше жодних претензій.

Протести  й рахунки

Представники тернопільських ВНЗ теж одностайні в думці, що резонансний газетний матеріал ображає гідність студентів-іноземців і водночас завдає великої шкоди навчальним закладам. Зокрема, за словами проректора національного технічного університету Степана Дячука, останній тиждень замість навчання доводиться стримувати студентів від бажання організувати акції протесту. Тому університет співпрацює з правоохоронцями. Якщо ж підтвердяться факти бійок за участю студентів-іноземців, то їм доведеться повернутися на батьківщину.

Медичний університет першим з тернопільських ВНЗ став запрошувати на навчання студентів з інших країн. Нині тут готуються стати лікарями понад 1000 хлопців і дівчат із 60 країн світу, в тому числі 200 — зі США, Канади, європейських держав. Декан факультету іноземних студентів професор Михайло Корда твердить, що вони інвестують чималі кошти у розвиток університету, завдяки чому вдалося відкрити п’ять навчально-практичних центрів первинної допомоги, амбулаторій, ФАПів у кількох районах області. Іноземні студенти беруть активну участь у доброчинних акціях.

У медуніверситеті побоюються, що через скандальну публікацію може виявитися менше охочих навчатися тут наступного року. Якщо так станеться, проректор професор Ігор Мисула обіцяє: «Порахуємо, скільки студентів недобрали, помножимо вартість навчання на п’ять років і виставимо цій газеті рахунок за матеріальні та моральні збитки. А це, повірте, буде кілька десятків мільйонів доларів».

«Треба навчатися,  а не гуляти  по кабаках»

Інцидент біля торговельного комплексу в Тернополі, навколо якого закрутилася така веремія, мав місце. Це підтвердив начальник сектору зв’язків з громадськістю УМВС України в Тернопільській області Петро Колісник. Правоохоронці розцінюють його як конфлікт на побутовому рівні.

Тим часом прес-секретар прокурора області Леся Долішня теж повідомила про перевірку. Але її проводять лише щодо скандального матеріалу газети. Деякі органи місцевої влади теж уже звернули увагу на газетну публікацію, яка спровокувала чимало звинувачень стосовно самих тернополян. Міська рада поширила звернення до засобів масової інформації, в якому йдеться про те, що у молодіжному середовищі іноді виникають міжособові та міжгрупові конфлікти. І те, що в Тернополі, місті чотирьох великих університетів і понад 30 тисяч студентів, такі випадки трапляються зрідка, свідчить про високу культуру населення. На конфліктні ситуації мають реагувати й реагують правоохоронні органи. Почули журналісти й думку голови обласної ради Олексія Кайди. Він переконаний, що кожен іноземець «повинен поважати наші закони, традиції та навчатися, а не гуляти по кабаках».

Нині на багатьох Інтернет-форумах вихлюпнулося чимало емоцій та образ на адресу всіх жителів Тернополя та області. Гадаю, за свої негативні вчинки має відповідати той, хто їх скоїв. А щоб їх не допускати, треба в усьому послуговуватися законами та моральними засадами. Це — аксіома.