ОСВІТА

Всі законопроекти про вищу освіту обіцяють обговорити відкрито

Новий закон "Про вищу освіту", запропонований Міносвіти, викликав неабиякий резонанс. Проти прийняття цього законопроекту студенти різних вишів витупили одразу в кількох містах: у Києві, Харкові, Запоріжжі, Одесі та ін. У своїх акціях молодь протестувала проти втілення у життя освітніх нововведень: зменшення держзамовлення у вишах на 42%, підвищення цін на навчання для студентів-контрактників та ін. Натомість студенти вимагали підвищити розмір стипендії до прожиткового мінімуму та надати університетам більшу самостійність.

Після студентського обурення у Комітеті Верховної Ради з питань освіти і науки повідомили, що на погоджувальній раді цей законопроект поки що не отримав однозначної підтримки. "Я цілковито погоджуюся з вимогами студентів і неодноразово заявляв, що запропонований законопроект не лише унеможливлює чесний вступ до ВНЗ, а й обмежує право на отримання безкоштовної освіти передовсім талановитій українській молоді, чиї батьки неспроможні профінансувати навчання, - розповідає кореспонденту "УК" голова профільного Комітету Володимир Полохало. - Зараз цивілізований світ намагається брати на себе пріоритет у фінансуванні вищої освіти. В Україні, навпаки, зменшуються видатки на освіту, квота держзамовлення скорочується більш ніж на 40%, а на науку цього року практично нічого не виділено.

А ось ідея скорочення комерційних університетів правильна - про це говорилося й раніше. Але кількість вишів слід зменшувати не арифметично, на підставі кількісних показників, а ліквідовувати ті, які є штучними - не дають якісної освіти і не враховують потреб економічного та інтелектуального розвитку держави. Тому такий базовий закон потрібно обговорювати у відкритому режимі. Тим паче, що у парламенті це не єдиний законопроект про вищу освіту - їх декілька. Хоча слід визнати, що жоден із цих документів не є досконалим і адекватним вимогам часу".

За словами пана Полохала, оптимальний вихід із ситуації - громадське обговорення і професійна експертиза запропонованих проектів та, можливо, підготовка нового з урахуванням вимог студентів і освітян. Ці питання вже наступного тижня обговорять на засіданні Комітету з питань освіти і науки.

Аліса РЕВНОВА
для "Урядового кур'єра"