Вступна кампанія триває — абітурієнти активно подають документи до приймальних комісій університетів. «УК» поцікавився, чи є вступники у вишах, що переїхали з непідконтрольної території Донбасу, і який обсяг державного замовлення вони отримали. А також яка доля випускників шкіл, які залишилися без українського атестата?

За даними Міністерства освіти і науки, з території Донбасу переїхали 16 вищих навчальних закладів та 10 наукових установ. «Успішність евакуації різна. Тим університетам, які переїжджали у свої колишні філії, було простіше облаштуватися, оскільки там уже була певна база, — розповідає «УК» перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун. — Проте деякі університети змушені були починати з нуля і змогли це зробити через дуже потужну самоорганізацію. Водночас є кілька вишів, для яких евакуація стала радше формальною, ніж реальною. Тож під час розподілу державного замовлення наше відомство зважало на багато аспектів, зокрема на те, яку кількість викладацького складу їм вдалося зберегти на новому місці, якими залишилися його потужності».

Вибір на користь України

Здебільшого евакуйовані університети змогли налагодити навчальний процес. В окремих випадках через організацію дистанційного навчання, адже зіштовхнулися з проблемою розміщення студентів.

Приміром, у Донецькому національному університеті, що переїхав до Вінниці, за словами Інни Романівни, майже 70% студентів зареєструвалися і повідомили, що вони готові переїжджати. Проте фонду гуртожитків, який вдалося знайти у Вінниці, не вистачало для всіх охочих. Тому Міносвіти допомагає вишу вирішити ці питання і знайти місця в гуртожитках інших навчальних закладів.

А поки що більшість вишів, що переїхали, отримали місця державного замовлення та вчасно відкрили двері приймальних комісій для потенційних вступників. «Одна з важливих проблем для евакуйованих навчальних закладів — проведення вступної кампанії, оскільки їхня потужність не завжди відповідає тій, на яку очікують абітурієнти, — вважає Інна Совсун. — Тож інтерес абітурієнтів буде нижчим, ніж раніше. Водночас основна частка фінансування, яку держава надає будь-яким вищим навчальним закладам, — через державне замовлення. Тому Міносвіти підтримує виші, що здійснили вибір на користь України, і надає їм місця держзамовлення. Щоправда, з об’єктивних причин кількість таких місць трохи менша».

Наприклад, Донецький національний університет отримав 172 бюджетних місця для майбутніх бакалаврів, які обирають гуманітарні науки (філологію або історію). Для журналістів — 3 місця, натомість для правників — 47. Для галузі знань «економіка та підприємництво» передбачено 172 бюджетних місця, для природничих наук — 112, фізико-математичних — 90. Загалом обсяг держзамовлення в ДНУ становить 734 місця для студентів денної форми навчання та 81 — для заочної.

Понад півтисячі бюджетних місць отримала Донбаська нацакадемія будівництва і архітектури. Найбільшу частину держзамовлення віддали для майбутніх будівельників та архітекторів, фахівців з машинобудування та матеріалообробки.

Пільг не буде

Утім, фактично за бортом цьогорічного вступу залишається частина юних переселенців із Донбасу та Криму, які не отримали українських атестатів і не складали ЗНО. Адже документи про освіту, видані на території Криму або в самопроголошених республіках «ДНР» та «ЛНР», ніхто не визнає, в тому числі й українське законодавство.

Хто не встиг або не забажав вступати до університету на загальних умовах, зможуть спробувати свої сили наступного року. Адже надавати пільги додатковим категоріям абітурієнтів несправедливо щодо інших учасників вступу-2015.

У МОН запевняють, що університети, евакуйовані з Донбасу, теж не зможуть приймати таких абітурієнтів, оскільки у вітчизняному та міжнародному законодавстві чітко прописано: документи, видані на тимчасово окупованій території, не мають жодної юридичної сили. Тож шкільні атестати з «печатками» невизнаних республік або Криму, не приймуть у жодному вищому навчальному закладі України й світу.

ПРЯМА МОВА

Сергій КВІТ,
міністр освіти і науки:

— Випускники, які не мають українського атестата про повну загальну середню освіту й не складали ЗНО, цього року не зможуть вступити до університету на території України. Насправді для випускників з Донбасу ми зробили багато кроків назустріч: надали їм право екстерном закінчити українську школу, переносили терміни проведення ЗНО. Тож наше відомство не надаватиме додаткових пільг таким абітурієнтам — правила для всіх однакові, адже потрібно дбати про професійні стандарти вищої школи. Загалом не бачу в цьому трагедії, приміром, я вступив до вишу з четвертого разу. Тож якщо випускник не стане студентом у 2015-му, може спробувати свої сили наступного.